Εισήγηση στην Ερώτηση για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Λαμίας

Κυρία Υπουργέ,

Θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω γιατί με την απάντησή σας συμβάλλατε τόσο στην ανάδειξη ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου θέματος, όσο, θέλω να πιστεύω, και στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς στο Νομό Φθιώτιδας.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός κατάθεσης της Ερώτησης.

Η υπενθύμιση των προβλημάτων (σχετική Ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχα καταθέσει και στις 31 Μαρτίου 2009), με την άσκηση συνετής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

Προβλήματα των οποίων η επίλυση εκκρεμεί και εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Λαμίας.

Να υπενθυμίσω ότι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί από το 1982 και εξυπηρετεί περίπου 90 μόνιμους ασθενείς (συν τα έκτακτα περιστατικά).

Ως εκ τούτου επιβάλλεται να λειτουργεί σε τρεις ημερήσιες βάρδιες προκειμένου να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες όλου του Νομού και της ευρύτερης περιοχής.

Τα προβλήματα που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας, και τα οποία με υπόμνημά του ο Σύλλογος Νεφροπαθών υπό Αιμοκάθαρση ή Μεταμόσχευση Νομού Φθιώτιδας σας έχει καταθέσει από τις 10 Νοεμβρίου του 2009, εστιάζονται κυρίως:

  • στην ελλιπή στελέχωσή της με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό,
  • στην παλαιότητα των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, αλλά και
  • στη διατήρηση, ακόμη και σήμερα, της μονάδας στο Παλαιό Κτίριο του Νοσοκομείου Λαμίας.

Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, παρά τις προσπάθειες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, εδώ και ενάμισι δυστυχώς χρόνο, είναι αισθητή, καθώς στη Μονάδα υπηρετούν μόνο 2 Νεφρολόγοι για την κάλυψη των αυξημένων καθημερινών αναγκών, τη λειτουργία του εξωτερικού ιατρείου, την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών και των νεφρολογικών ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές του Νοσοκομείου.

Οι ελλείψεις σε εφημερίες καλύπτονται, κατόπιν εντολής της Διοίκησης του Νοσοκομείου, με ιατρούς γενικής ιατρικής ή παθολογίας από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής και από τη συνεισφορά των αγροτικών ιατρών, γεγονός που ούτε προβλέπεται στον Οργανισμό ούτε γίνεται σε άλλες Μονάδες.

Στο Νοσοκομείο της Λαμίας οι κενές θέσεις νεφρολόγων που εκκρεμούν είναι συνολικά τρεις, ενώ, η μια από αυτές, που προέκυψε από την αποχώρηση ιατρού, έχει ήδη προκηρυχτεί τέσσερις φορές από το Νοσοκομείο χωρίς επιτυχές αποτέλεσμα.

Τέλος, έχει ζητηθεί, κατ΄ επανάληψη, η πρόσληψη επικουρικών ιατρών Νεφρολογίας, χωρίς να παρουσιαστεί ενδιαφέρον.

Επίσης έχει εγκριθεί από τη Διεύθυνση Επαγγελμάτων Υγείας του Υπουργείου σας η άδεια να παρακολουθούν την ειδικότητά τους στη Μονάδα ειδικευόμενοι Νεφρολόγοι για ενάμισι χρόνο.

Δεν έχει γίνει όμως ακόμη ο καθορισμός των θέσεων ειδικευόμενων Νεφρολόγων που αντιστοιχούν στη Μονάδα.

Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και στον ιατρικό εξοπλισμό που είναι απαξιωμένος, δυσχεραίνει το έργο ιατρών και νοσηλευτών και επιβαρύνει τους νεφρολογικούς ασθενείς.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού συχνότατα προβλήματα στη λειτουργία των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, με συνέπεια το ημερήσιο πρόγραμμα αιμοκαθάρσεων των μόνιμων και έκτακτων περιστατικών να εφαρμόζεται με δυσκολία.

Έγινε διαγωνισμός για νέο εξοπλισμό, αλλά ακυρώθηκε λόγω μη ενδιαφέροντος από τις αντίστοιχες εταιρείες και θα πρέπει να επαναληφθεί.

Τέλος, ενώ πριν 3 χρόνια λειτούργησε το Νέο Νοσοκομείο Λαμίας, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αγνοήθηκε τελείως στη μελέτη κατασκευής του νέου κτιρίου.

Η Μονάδα είναι το μοναδικό τμήμα που δεν μεταφέρθηκε, αλλά παρέμεινε στον ίδιο χώρο του υπογείου του παλαιού κτιρίου που παραμένει κλειστό και εγκαταλελειμμένο, τη στιγμή που εξυπηρετεί χρόνιους ασθενείς που την επισκέπτονται μέρα παρά μέρα.

Τα λειτουργικά προβλήματα είναι πολλά εξαιτίας αυτής της κατάστασης, όπως η δυσχερής κάλυψη των ασθενών από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, η αδυναμία τήρησης των συνθηκών υγιεινής, η στενότητα των αιθουσών αιμοκάθαρσης, η έλλειψη βοηθητικών χώρων, οι παλιές εγκαταστάσεις.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η μελέτη κατασκευής του νέου κτιρίου που θα στεγάσει τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και το Νεφρολογικό Τμήμα ετοιμάστηκε με ιδιωτική χρηματοδότηση στις αρχές του 2007.

Κα. Υπουργέ, στη φάση που έχει προχωρήσει το έργο, οποιαδήποτε άλλη λύση θα είναι πισωγύρισμα.

Άρα απαιτείται, άμεσα, η ολοκλήρωση και έγκριση των μελετών και η εξασφάλιση της οριστικής ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ.

Κυρία Υπουργέ,

Η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της Μονάδας αποτελεί μονόδρομο επιβίωσης για τους ασθενείς.

Ο καθημερινός αγώνας των νεφροπαθών αποτελεί μήνυμα ελπίδας, δείγμα ατομικής και συλλογικής συνείδησης καθώς οι νεφροπαθείς πρώτα παλεύουν για να διατηρηθούν στη ζωή και στη συνέχεια, προσπαθούν να βελτιώσουν το επίπεδο και την ποιότητα ζωής τους.

Γι αυτό και διαθέτουν αστείρευτες εσωτερικές δυνάμεις, κουράγιο και αντοχή για να μπορούν να συμβιβαστούν με τον απαιτητικό τρόπο ζωής τους.

Δεν αρκεί όμως μόνο η θέληση και η προσπάθειά τους.

Η Πολιτεία υποχρεούται να στηρίξει τον αγώνα τους, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις και δράσεις, βελτιώνοντας την παρεχόμενη φροντίδα.

Οφείλει να σκύψει με ουσιαστικό ενδιαφέρον, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα, τον προσωπικό αγώνα για επιβίωση, για κοινωνική ένταξη.

Να σταθεί με αληθινή συμπάθεια και αλληλεγγύη προς τους Νεφροπαθείς.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube