Κοινή δήλωση σχετικά με το σχέδιο νόμου για τα “κλειστά επαγγέλματα”

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομοσχέδιο για τα «κλειστά επαγγέλματα», βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Μάριος Σαλμάς, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Ο κ. Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου (17 Φεβρουαρίου), αναφέρθηκε σε κόμματα ή πρόσωπα που «συνεχίζουν ατάραχοι τη μεμψιμοιρία και την εύκολη και ισοπεδωτική κριτική».

Προφανώς, αγνοούσε την «εύκολη και ισοπεδωτική κριτική», που είχαν ασκήσει, την ίδια ημέρα, οι Βουλευτές του Κόμματός του στο Νομοσχέδιο για τα «κλειστά» επαγγέλματα.

Νομοσχέδιο που, για τον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό, αποτελεί «ιστορική αλλαγή» (Υπουργικό Συμβούλιο, 20 Ιανουαρίου).

Κριτική που εμπεριέχεται στις Εισηγήσεις Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και αποτυπώνεται σε φράσεις όπως «αποκλείουμε από το νέο να επιτύχει», «δημιουργούμε εγγυημένο εισόδημα σε κάποιες επαγγελματικές τάξεις», «δημιουργούμε νέα κλειστά επαγγέλματα, όπως αυτό του ενεργειακού επιθεωρητή», «χτυπούμε την κοινωνική συνοχή», «εάν δεν υπάρξει προσοχή μπορούμε να φτάσουμε σε ένα επικίνδυνο φαινόμενο», «το νομοσχέδιο έχει ορισμένες ατέλειες», «το Νομοσχέδιο εμφανίζει την ίδια παθογένεια που εμφανίζουν τα περισσότερα νομοσχέδια, έχει πολλές Υπουργικές Αποφάσεις προς έκδοση και πολλά Προεδρικά Διατάγματα».

Όπως, συνεπώς, υποστήριξε και η Ν.Δ., η Κυβέρνηση προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες, βεβιασμένα και αλόγιστα στην παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία.

Πρωτοβουλία, η οποία περικλείει οριζόντιες και ισοπεδωτικές ρυθμίσεις για πλήθος «άγνωστων» επαγγελμάτων, δεν περιλαμβάνει μελέτη επιπτώσεων που να τεκμηριώνει την επίτευξη δημοσίου συμφέροντος, εδράζεται σε αυθαίρετες παραδοχές, παραπέμπει σε Προεδρικά Διατάγματα με τα οποία η Κυβέρνηση επιζητά «λευκή επιταγή» και γενικές, ευρύτερες, εξουσιοδοτήσεις.

Πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να έχει αντίθετα αποτελέσματα από τις επιδιώξεις της».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube