Λαμιακός Τύπος: Τα εύσημα στον Υπουργό Οικονομικών | 11.5.2021

Τα εύσημα στο εξωτερικό και το εσωτερικό παίρνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την πολύ καλή δουλειά που κάνει στο υπουργείο του και μάλιστα όχι σε περίοδο οικονομικής ευφορίας, αλλά εν μέσω πανδημίας, με την οικονομία να βουλιάζει στην ύφεση.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου μίλησε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί εν μέσω των αντίξοων συνθηκών της πανδημίας και έκανε ειδική αναφορά στις ”εξαιρετικές επιδόσεις” του Έλληνα υπουργού Οικονομικών .

Με αφορμή την απόφαση έγκρισης της τέταρτης δόσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (767 εκ ευρώ ), ο επικεφαλής του Eurogroup είπε : ”Ο κ. Σταϊκούρας έχει σαφώς επιδείξει την εξαιρετική ικανότητα να κάνει θετικές και σημαντικές αλλαγές , κάτι που αναγνωρίζεται από το Eurogroup και αποφασίσαμε την έγκριση της δόσης ”.

Όμως δεν είναι μόνο οι εταίροι μας που δίνουν τα εύσημα στον υπουργό Οικονομικών. Η δουλειά του αναγνωρίζεται και στο εσωτερικό . Σε ένα άρθρο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Στέφανος Μάνος γράφει χαρακτηριστικά:

”Το υπουργείο Οικονομικών χειρίστηκε με ασυνήθιστη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της πανδημίας χιλιάδες επιχειρήσεις . Το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής , εξ όσων γνωρίζω , είναι μια σπάνια περίπτωση αποτελεσματικής λειτουργίας του κράτους”.

Ενδεχομένως αυτές οι δηλώσεις να ”στενοχωρούν” την αντιπολίτευση, ωστόσο δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι έπαινοι στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών ιδίως όταν αυτοί προέρχονται από ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι έπαινοι για την ίδια τη χώρα. Διότι στα Eurogroup o εκάστοτε υπουργός Οικονομικών εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Ελλάδας. Αυτό μάλλον το είχαμε ξεχάσει με τις μπαρουφολογίες των τελευταίων ετών και τις δημιουργικές ασάφειες που οδήγησαν στο κλείσιμο των Τραπεζών .

Ανεξάρτητα πάντως από τις θετικές δηλώσεις των ξένων για τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας , ο Χρήστος Σταϊκούρας θα μείνει στην ιστορία γιατί εν μέσω πανδημίας και με συσσωρευμένα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με τρία πολύ σημαντικά πράγματα για την ελληνική οικονομία:

  • Για πρώτη φορά η χώρα δανείζεται από τις αγορές με τα χαμηλότερα επιτόκια όλων των εποχών .
  • Δεύτερον έχει συνδέσει το όνομά του με το μεγαλύτερο πρόγραμμα κρατικής παρέμβασης και χρηματοδότησης της οικονομίας μέσα από τη γενναία στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια δεν είχαν δοθεί τόσα πολλά χρήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από το κράτος στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους .
  • Και τρίτον για την εφεύρεση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής που καταφέρνει να πετύχει ”με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια”.

Αφενός ενισχύει τις επιχειρήσεις παρέχοντας το απαραίτητο καύσιμο ρευστότητας για να αντέξουν σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, και αφετέρου καταπολεμά με απλό και αθόρυβο τρόπο τη φοροδιαφυγή!

Πολλοί προκάτοχοί του στο παρελθόν είχαν κηρύξει τον πόλεμο στη φοροδιαφυγή, αλλά στο τέλος αποδεικνύονταν άσφαιρα τα πυρά τους.

Για πρώτη φορά λειτουργεί στην Ελλάδα ένα σύστημα φορολογικής δικαιοσύνης και αυτό συμβαίνει επί των ημερών του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Αρέσει δεν αρέσει σε ορισμένους, η ιστορία αυτό θα γράψει.

Και βέβαια οι άνθρωποι της αγοράς δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας το 2012-2015 στη συγκυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου το 2012-2015 με την ιδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, είχε μηδενίσει σχεδόν το τεράστιο ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η πραγματικότητα , ανεξάρτητα από την άποψη του καθενός για τα πρόσωπα των υπουργών.

Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία του υπουργού Οικονομικών είναι ότι κράτησε την κοινωνία όρθια εν μέσω μια σφοδρής υγειονομικής κρίσης, που γρήγορα θα εξελισσόταν και σε οικονομική κρίση. Στην αρχή της πανδημίας με το λοκντάουν στην οικονομία και με όλες τις προβλέψεις να μιλούν για μεγάλη ύφεση  και την  Ελλάδα να μην έχει προλάβει να συνέλθει από μια βαθιά υπερδεκαετή κρίση, θα νόμιζε κανείς ότι ο κόσμος, μην μπορώντας να αντέξει τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, θα έβγαινε στο δρόμο χτυπώντας τις κατσαρόλες.

Τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη, και ο λόγος είναι ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στάθηκε στο πλευρό της κοινωνίας και έδωσε τη μάχη της οικονομικής επιβίωσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με μεγάλη υπευθυνότητα  και σοβαρότητα.

 

Χρήστος Αλεξανδρής

Δημοσιογράφος

 

ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube