”Με στόχο την ευημερία” – Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών στον Ελεύθερο Τύπο | 22.12.2019

Στην ανατολή του 2020, με το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον να χαρακτηρίζονται από αυξανόμενη αβεβαιότητα και αμηχανία, η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της επιστροφής στην πλήρη κανονικότητα και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, μετά από μακροχρόνια πορεία στο τέλμα της βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης.

Η οικονομία, λαβωμένη από ενδογενή και εξωγενή σφάλματα, διέτρεξε τον καθοδικό κλάδο, τη βάση και τώρα κινείται στον ανοδικό κλάδο της τροχιάς.

Μπορούμε μάλιστα να πούμε ότι τους τελευταίους μήνες, με ευσταθή και γοργά βήματα, επιταχύνει την άνοδο και εξέρχεται βιώσιμα από το τέλμα της ύφεσης.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από τις 7 Ιουλίου 2019, στο πλαίσιο των περιορισμών που υφίστανται, εφαρμόζει σχέδιο κατάλληλων μεταρρυθμίσεων, προχωρώντας σε στοχευμένες πολιτικές και νομοθετικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, στο πεντάμηνο που πέρασε καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό που είχε αφήσει «παρακαταθήκη» η προηγούμενη κυβέρνηση. Νομοθετήσαμε ένα νέο φορολογικό πλαίσιο με έντονη αναπτυξιακή διάσταση, μειώσαμε τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία, βελτιώσαμε το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών των ιδιωτών προς την εφορία και το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Προχωρήσαμε εμβληματικά έργα που είχαν τελματώσει και προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις. Ηραμε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και υλοποιούμε ένα σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.

Προχωρήσαμε σε αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ και ρυθμίσαμε το νομοθετικό πλαίσιο της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου.

Η Ελλάδα, βήμα-βήμα, επιστρέφει στην κανονικότητα, και αυτό αναγνωρίζεται. Εφησυχασμός όμως δεν δικαιολογείται. Γι’ αυτό, εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε υφιστάμενες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και επερχόμενες προκλήσεις. Τη νέα χρονιά, και κατά την επόμενη περίοδο, οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου επικεντρώνονται στην επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην ενίσχυση της ρευστότητας, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, στη δημιουργία ενός πιο φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος και στην εισαγωγή ενός κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

 

Αυτές οι πολιτικές έχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με αυτές που σχεδιάζονταν ή εφαρμόζονταν μέχρι πρόσφατα.

  • Εμείς δεν ασκούμε ταξικές πολιτικές, ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε.
  • Εμείς επιδιώκουμε και σταδιακά επιτυγχάνουμε να αποκαταστήσουμε τη μεσαία τάξη, ο ΣΥΡΙΖΑ τη διέλυσε.
  • Εμείς επιδιώκουμε να μεγαλώσουμε την «πίτα» της οικονομίας και να τη «μοιράσουμε» πιο δίκαια, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακύκλωνε τη μιζέρια.
  • Εμείς πιστεύουμε στην αναγκαιότητα μείωσης των φόρων, ο ΣΥΡΙΖΑ αρεσκόταν στην υπερφορολόγηση της κοινωνίας.
  • Εμείς επιδιώκουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδεοληπτικά, τις πολεμούσε.
  • Εμείς εφαρμόζουμε πολιτικές για την ενίσχυση τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης στην οικονομία, ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείτο μόνο με τη ζήτηση.
  • Εμείς εφαρμόζουμε μια συνεκτική κοινωνική πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούσε απλώς επιδοματικές πολιτικές.
  • Εμείς εφαρμόζουμε πολιτικές βασισμένες στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη ψάχνεται!

Η δική μας προσέγγιση είναι ότι οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, το χαμηλό κόστος δανεισμού, η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και η χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες θα βελτιώσουν τις παραμέτρους βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Δίνοντας τη δυνατότητα, εντός του 2020, να διεκδικήσουμε τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η ελληνική οικονομία έχει θετική δυναμική, η οποία σταθεροποιείται, βελτιώνεται και κινητοποιεί δυνάμεις, εγχώριες και ξένες.

Γνωρίζουμε βεβαίως ότι μαγικές συνταγές δεν υφίστανται.

Αβεβαιότητες υπάρχουν, κίνδυνοι παραμονεύουν και δομικά προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται.

Γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε χωρίς προσωπικούς και κομματικούς υπολογισμούς.

Μακριά από αυταπάτες, λαϊκισμούς και ελιτισμούς.

Μόνο έτσι θα διαμορφώσουμε το νέο, σύγχρονο, βιώσιμο εγχώριο ολιστικό υπόδειγμα.

Υπόδειγμα που μπορεί να ωθήσει την οικονομία και την κοινωνία σε έναν ενάρετο κύκλο ευημερίας για όλους τους πολίτες, σε μια ισχυρή και διεθνώς αξιοπρεπή Ελλάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube