Ο Υπουργός Οικονομικών στη λίστα mononews100 με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα της χώρας | 17.1.2023

Υπουργός Οικονομικών 

H θητεία του επί 3,5 χρόνια «τσάρου» της οικονομίας, Χρήστου Σταϊκούρα, ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αλλά έμελλε να σημαδευτεί από ισχυρές κρίσεις, πρωτοφανούς έντασης και δυσκολίας. Πανδημία, πόλεμος στην αυλή της Ευρώπης, ενεργειακή κρίση…

Ωστόσο μέσα από ταραγμένα νερά, με την πρόσφατη ψήφιση του πρώτου προϋπολογισμού μετά την έξοδο της οικονομίας από την ενισχυμένη, μεταμνημονιακή εποπτεία, ο υπουργός Οικονομικών στοχεύει στην επιστροφή της χώρας στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. Βασική προϋπόθεση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την επιστροφή της οικονομίας και των επιχειρήσεων σε μια διατηρήσιμη κανονικότητα.

Για τη δραστική συμβολή του στην τόνωση της ανάπτυξης  και την σταθεροποίηση της οικονομίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας βραβεύτηκε πρόσφατα ως Υπουργός Οικονομικών της χρονιάς για την Ευρώπη, από το περιοδικό The Banker του ομίλου των Financial Times. Γεγονός που αναμφίβολα πιστώνεται στην μεθοδική και άκρως αποτελεσματική δουλειά του.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας χρειάστηκε να δώσει το πράσινο φως για να χρηματοδοτηθούν γενναία πακέτα στήριξης αρχικά κατά την περίοδο της πανδημίας και στη συνέχεια κατά την ενεργειακή κρίση. Όλα αυτά με προσεκτικά υπολογισμένο τον λογαριασμό.

Ο ίδιος δεν παύει να τονίζει ότι η χώρα μπορεί να είναι ταμειακά ισχυρή – και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού τα διαθέσιμα παραμένουν στη ζώνη των 35-39 δισ. ευρώ – αλλά το κλειδί των παροχών είναι να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. «Δεν είναι θέμα εάν υπάρχει επάρκεια πόρων για να στηρίξεις τα νοικοκυριά. Είναι θέμα δημοσιονομικού χώρου. Ταμειακά η χώρα είναι πολύ ισχυρή», δήλωνε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο mononews, λίγο πριν από τις περσινές εξαγγελίες στη ΔΕΘ.

Η δημοσιονομική ορθότητα είναι στην καρδιά της στρατηγικής του υπουργείου Οικονομικών και για τη νέα χρονιά, όπου επιδιώκεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ και διατήρηση της οικονομίας σε θετικό έδαφος με ανάπτυξη οριακά χαμηλότερη του 2%.

Η διατήρηση της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, με πολύτιμο ανάχωμα την ωρίμανση και επιτάχυνση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και η διαμόρφωση των συνθηκών για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το ταχύτερο δυνατόν, είναι το διπλό στοίχημα για τον υπουργό Οικονομικών το 2023. Μιας χρονιάς που θα σημαδευτεί από τις νέες βουλευτικές εκλογές όπου θα αποτιμηθούν πολλά, σε πολύ μεγάλο βαθμό και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Το στρατηγείο του Χρήστου Σταϊκούρα έχει εξασφαλίσει μια σειρά παρεμβάσεων με νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Εστιαζόμενα στη μόνιμη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 2,2 εκατομμυρίων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με επέκταση του μέτρου στο δημόσιο και στους συνταξιούχους.

Πέραν αυτών, αναμένεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο 2023, αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ, διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των ενόπλων δυνάμεων, αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, δράσεις στήριξης της στέγασης, με επίκεντρο τους νέους.

Με υψηλό βαθμό επιδραστικότητας, ο Χρήστος Σταϊκούρας προχώρησε πέρυσι σε σκληρό πρέσιγκ προς τις τράπεζες, προκειμένου να προσφέρουν ρυθμίσεις στους ευάλωτους δανειολήπτες, να μειώσουν τα επιτόκια των νέων δανείων, να αυξήσουν αυτά των καταθέσεων, αλλά και να επανατιμολογήσουν χαμηλότερα τις προμήθειες.

mononews.gr

”Είναι μεγάλη τιμή να συμπεριλαμβάνομαι στην καθιερωμένη πλέον, λίστα mononews100 με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα της χώρας και αποτελεί αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας για τη διατήρηση της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά στηρίζοντας, παράλληλα, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις έναντι των επάλληλων εξωγενών κρίσεων.”, δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

 

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube