Ο Υπουργός Οικονομικών στην ΕΡΤ (video) | 20.12.2021

Την ετοιμότητα να στηριχθεί η κοινωνία και η οικονομία για όσο χρειαστεί απέναντι στις τρέχουσες κρίσεις δήλωσε μέσω της ΕΡΤ και της εκπομπής Από τις Έξι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

 

«Στηρίξαμε σημαντικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιδοτούμε τους αγρότες. Υπάρχουν οι δίδυμες κρίσεις η ενεργειακή και οι μεταλλάξεις της πανδημίας ενισχύσαμε τον προϋπολογισμό με νέα μέτρα, επιδοτούμε για το κόστος της ενέργειας, προσθέσαμε στο οπλοστάσιο μέτρα για τη διευκόλυνση της κοινωνίας για το επόμενο εξάμηνο μέτρα ύψους 700-800 εκ ευρώ» είπε ενώ ερωτηθείς για την πιθανότητα αντιμετώπισης ενός ολικού lockdown τύπου Ολλανδίας εφόσον χρειαστεί είπε: «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες κρίσεις και θα το πράξουμε για όσο χρειαστεί και για όποιο λόγο χρειαστεί και το 2022».

Ο τζίρος των επιχειρήσεων είναι στο επίπεδο του ενιαμήνου του 2019 με εξαίρεση την ένδυση και την υπόδηση που είχε μια μικρή απόκλιση. Σημείωσε επίσης πως έχει συρρικνωθεί η ανεργία κατά 2,5%, οι καταθέσεις των πολιτών είναι αυξημένες κατά 30 δισ. ευρώ, ενώ έχει αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη.

Σε σχέση με το χρέος της χώρας είπε πως δεν αποτελεί στοιχείο ανησυχίας, αλλά στοιχείο που πρέπει να εντάσσεται στη δημοσιονομική πολιτική. «Δεν με ανησυχεί η βιωσιμότητά του, γιατί παντού στην ΕΕ έχει αυξηθεί ενώ και η ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για την καταβολή του είναι από τα χαμηλότερα ποσά από το 2012 οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας» είπε.

O υπουργός Οικονομικών άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στον χρόνο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, παραπέμποντας στις επόμενες ημέρες για τις όποιες αποφάσεις.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube