Ο Υπουργός Οικονομικών στην τηλεόραση της ΕΡΤ (video) | 15.12.2022

«Εκτιμούμε ότι, έτσι όπως κινείται η οικονομία, θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παρεμβάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα» είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Το πού και το πότε θα εξαρτηθεί από το πότε θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος και τις προτεραιότητες που θα καθορίσουμε από κοινού με τον πρωθυπουργό».

«Μειώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές άρα είμαστε συνεπείς με αυτά που υποσχεθήκαμε και δεσμευτήκαμε το 2019 και ταυτόχρονα δίνουμε επιδόματα σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη» είπε ακόμα απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση μοιράζει επιδόματα. Υπενθύμισε δε ότι για τους γιατρούς έγινε μια πολύ γενναία παρέμβαση υπό τη μορφή μιας σημαντικής μόνιμης αύξησης των μισθών.

Ερωτηθείς για το αν θα συνεχιστεί και του χρόνου η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί «ώστε να καλύψουμε το ποσοστό που ήδη έχουμε πει από το καλοκαίρι» του ’22. Ταυτόχρονα, αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν θα κάνει θετική εισήγηση στον πρωθυπουργό να υπάρξουν παροχές μέσα στο 2023 λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα «αναπτύξω το σκεπτικό το πρωθυπουργού σε ό,τι ανακοινώσει».

Σχετικά με όσα είπε η Κριστίν Λαγκάρντ για άνοδο των επιτοκίων και το τι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών είπε στην ΕΡΤ ότι «όλα αυτά που είπε η Λαγκάρντ έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό».

Για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας το 2023 είπε ότι οι συνταξιούχοι από την αρχή του έτους θα δουν αύξηση του 7,75% και ότι θα υπάρξει και τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Για την συνάντηση με τους τραπεζίτες κι αν τον ικανοποιεί το σχέδιο που ανακοίνωσαν οι τράπεζες, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «Θα το μελετήσουμε και θα τοποθετηθούμε εντός του ελληνικού κοινοβουλίου. Και εγώ και ο πρωθυπουργός. Είναι όμως ένα πρώτο βήμα αλλά δεν είναι αρκετό».

Για το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο κ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι δεν έχει φτάσει εκεί που θέλουμε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «οι τράπεζες για πρώτη φορά εκεί που απέρριπταν οριζόντια τους ενήμερους δανειολήπτες που είχαν υποβάλει αίτημα στον εξωδικαστικό, τώρα θα υποβάλουν προτάσεις».

Όσον αφορά τους ευάλωτους δανειολήπτες που έχουν στεγαστικό δάνειο ή μικρό επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία ο κ. Σταϊκούρας παρατήρησε ότι εκεί υπάρχει μια πρόταση για πρώτη φορά που χρηματοδοτείται από τις 4 συστημικές τράπεζες – ο κρατικός προϋπολογισμός δεν συμμετέχει – και η οποία με βάση το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ «καλύπτει δάνεια για τα ευάλωτα νοικοκυριά και των συστημικών τραπεζών και των μη συστημικών τραπεζών και αυτών που έχουν πάει σε διαχειριστές δανείων».

«Είναι εφικτή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στην ΕΡΤ και ξεκαθάρισε ότι «κανένας οίκος αξιολόγησης δεν θέτει θέμα εκλογών» καθώς εκτός των άλλων «νιώθουν ασφάλεια απέναντι στα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης».

Για την υπόθεση Σπυράκη, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι έχει δοθεί η απάντηση τόσο από την ίδια την κ. Σπυράκη όσο και από το κόμμα της ΝΔ. «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διελευκανθεί το τάχιστο δυνατό σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

ertnews.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube