Ο Υπουργός Οικονομικών στην τηλεόραση της ΕΡΤ (video) | 19.12.2022

Διευκρινίσεις για το ποιοι και πότε θα εισπράττουν το market pass έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» ενώ ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2023 και θα ανακοινωθεί αυτή τη εβδομάδα.

«Ο πληθωρισμός αν και μειώνεται παραμένει υψηλός και επίμονος» τόνισε.

Την Τετάρτη (14/12) αναμένεται να πιστωθούν το επίδομα θέρμανσης και το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. «Είμαστε σταθερά κοντά στην κοινωνία κάθε μήνα». Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ακόμα ότι η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να υλοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

«Δεν ακολουθούμε επιδοματική πολιτική, μειώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι σήμερα έχουμε 3 δισ. λιγότερους φόροι και εισφορές από το 2018. «Βοηθάμε τα χαμηλότερα εισοδήματα και τη μεσαία τάξη» προσέθεσε.

Market Pass: Ποιοι και πότε θα εισπράττουν το επίδομα για τα ψώνια

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική διάταξη για το Market Pass, αν τελικά ονομαστεί έτσι, το επίδομα για αγορές τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού το Σάββατο (17/12).

Το μέτρο θα ψηφιστεί την Τετάρτη 21/12. Από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους πρόκειται να ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου στο gov.gr, και οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στο τέλος του ίδιου μήνα.

Η άυλη ψηφιακή κάρτα, στα πρότυπα του Fuel Pass, θα καλύπτει αγορές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων σε σούπερ μάρκετ,  ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, καταστήματα τροφίμων κ.α. αλλά και λαϊκές αγορές. Οι έμποροι θα πρέπει να διαθέτουν POS. 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας «Δεν είναι μόνο για τρόφιμα αλλά για όλα τα προϊόντα τα οποία πωλούνται σε αυτούς τους χώρους».

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών. Για παράδειγμα για μονομελές νοικοκυριό με 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, η μηνιαία ενίσχυση είναι στα 22 ευρώ.

Ακόμα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το ποσό θα πιστώνεται, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, στην κάρτα κάθε μήνα και αν το ποσό δεν χρησιμοποιηθεί δεν θα χάνεται αλλά θα μετακυλίεται στον επόμενο μήνα. Αν επιλέξει ο πολίτης να μην χρησιμοποιήσει την κάρτα, αλλά να βάλει τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό και να τα κάνει ότι θέλει, τότε θα λάβει το 80% αυτού του ποσού και η καταβολή του ποσού θα γίνεται δύο φορές μία φορά τον Μάρτιο και μία φορά τον Ιούνιο – Ιούλιο

Οι δικαιούχοι 

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο και 24.000 ευρώ για ζευγάρι, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το market pass είναι ανεξάρτητο από την επιταγή ακρίβειας.

 

ertnews.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube