Ο Υπουργός Οικονομικών στην τηλεόραση του Action 24 | 28.1.2023

Για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα δημιουργηθεί τον Φεβρουάριο και θα φέρει νέα μέτρα στήριξης έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24.

 

 

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών ο πρόσθετος χώρος θα δημιουργηθεί αρχικά λόγω της καλύτερης πορείας των φορολογικών εσόδων, αλλά και της πορείας της τιμής του φυσικού αερίου η οποία κινείται χαμηλότερα από τα επίπεδα που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.

“Αυξήθηκαν σημαντικά οι συντάξεις, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, άρα οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν για πρώτη φορά αύξηση του μισθού τους”, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας προσθέτοντας: “Πού βρισκόμαστε τώρα; Υλοποιούμε τα μέτρα που είχαμε ανακοινώσει και προσπαθούμε να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παρεμβάσεις”.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ακόμη πως όταν ξέρουμε ότι ο δημοσιονομικός αυτός χώρος είναι ασφαλής θα γίνουν οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα θέσει τις προτεραιότητες.

Τα σενάρια

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν ως “ρεαλιστικό” ένα πακέτο νέων παροχών ύψους 500- 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα σενάρια που συζητούνται, είναι η χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος, εν είδει “επιταγής ακρίβειας”, τόσο πριν από το Πάσχα, όσο και πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά και η χρηματοδότηση του “καλαθιού αγορών”. Το Πάσχα πέρυσι, είχε χορηγηθεί “επιταγή ακρίβειας” ύψους 324 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό είχαν προστεθεί 500 εκατ. ευρώ τα περασμένα Χριστούγεννα, ενώ από τον Μάρτιο θα αρχίσουν να καταβάλλονται 650 εκατ. ευρώ για το “καλάθι αγορών” και θα ακολουθήσουν έως το Πάσχα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι της “επιταγής ακρίβειας” αναμένεται να είναι 1,7 εκατομμύριο πολίτες, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται- εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους- οικογένειες χαμηλόμισθων, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες, και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται να συμπεριληφθούν οι συνταξιούχοι με “προσωπική διαφορά” οι οποίοι δεν έλαβαν αύξηση στις συντάξεις τους, ώστε να λάβουν ένα εφάπαξ ποσό. Η τελική απόφαση θα ληφθεί φυσικά σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο και την ανάγκη ύπαρξης εφέτος πρωτογενούς πλεονάσματος.

Με βάση ένα άλλο σενάριο, συζητείται παράλληλα η επιπλέον μείωση το τρέχον έτος των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες (που έχει ωστόσο υψηλό κόστος ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ), καθώς και η ενίσχυση και παράταση του “καλαθιού αγορών” κατά ένα τρίμηνο έως και τον Οκτώβριο (που θα εξαρτηθεί από την αποκλιμάκωση ή την παραμονή των τιμών στα προϊόντα στα σημερινά επίπεδα).

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube