Ο Υπουργός Οικονομικών στην τηλεόραση του Open (video) | 20.3.2022

Aρχές Απριλίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των δηλώσεων για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που είναι δικαιούχοι της επιδότησης καυσίμων, ώστε να «φορτώσουν» την ηλεκτρονική κάρτα της έκπτωσης στο κινητό τους τηλέφωνο, όπως ανέφερε ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο στο Open και στην εκπομπή «Τώρα ότι Συμβαίνει» με τη Φαίη Μαυραγάνη.

Όπως τόνισε ο υπουργός «θα υπάρξει νομοθέτηση αυτών των μέτρων ώστε να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα στο επόμενο διάστημα».

«Στη φορολογική Αρχή έχουν δηλωθεί 4,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα που ανήκουν  σε 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με το οικογενειακό εισόδημα που θέσαμε ουσιαστικά  καλύπτουμε 3 εκατ. ιδιοκτήτες, δηλαδή το 86%. Καλύπτουμε με 22 λεπτά το λίτρο, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στα 15 λεπτά το λίτρο. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η κατανάλωση βενζίνης είναι 190 εκατ. λίτρα μηνιαίως, που σημαίνει μιαμμέση κατανάλωση κατά 54 λίτρα ανά ιδιοκτήτη».

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι στόχος είναι να κατεβάσει κάθε πολίτης την εφαρμογή στο κινητό του, για την οποία θα δοθούν και κίνητρα, ώστε να σκανάρει κάθε μήνα τα 13 ευρώ που του αναλογούν ή όλο το ποσό μαζί. Περισσότερα στοιχεία για τη διαδικασία θα δώσει το υπουργείο τις επόμενες ημέρες, ενώ όσοι πολίτες δεν διαθέτουν smart phone η πίστωση θα γίνεται μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό ο πολίτης βλέπει μεγαλύτερη μείωση από ότι θα έβλεπε εάν η κυβέρνηση μείωνε τον ειδικό φόρο στα καύσιμα.

Τα ταμειακά αποθέματα διοχετεύονται στην κοινωνία

Ερωτηθείς για την αντοχή της ελληνικής οικονομίας εν μέσω απανωτών κρίσεων ο κ Σταϊκούρας τόνισε πως «η ελληνική οικονομία έχει αποδείξει τα τελευταία 2,5 χρόνια ότι αντέχει και υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, όπως είναι τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και στην περίοδο της πανδημίας».

«Στην περίοδο της πανδημίας καταφέραμε να αποφύγουμε τα λουκέτα αλλά και να βελτιωθεί το εισόδημα του πολίτη, να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθούν οι καταθέσεις» υποστήριξε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην Ουκρανική κρίση υποστήριξε πως «σήμερα πράγματι έχουμε μια νέα εξωγενή κρίση που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει και πως θα εξελιχθεί, όμως έχουμε ταμειακά αποθέματα 40 δισ ευρώ, τα οποία με διορατικότητα έχουμε διαχειριστεί καλά ώστε να ανταπεξέλθουμε στις αναταράξεις των διεθνών αγορών».

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας «οι ειδήσεις για την ελληνική οικονομία σε διεθνές επίπεδο είναι ιδιαίτερα καλές, και αναφέρομαι στην αποπληρωμή του ΔΝΤ, την 13η θετική αξιολόγηση αλλά και την τελευταία αναβάθμιση από την DBRS την Παρασκευή. Όλα αυτά έχουν θετικό αντίκτυπο και στην πραγματική οικονομία και στον πολίτη».

Για παράδειγμα τα 230 εκατ. τόκους που γλιτώσαμε από την γρήγορη αποπληρωμή του ΔΝΤ πήγαν για παροχές του πολίτη.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε ένα μαξιλαράκι του 1 δισεκ. ευρώ από την καλή αυτή διαχείριση που εξαντλήθηκε και συνεχίζει να εξαντλείται σε παροχές προς την κοινωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ακόμη στη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στη μείωση του ΦΠΑ στους αγρότες για την αγορά λιπασμάτων και στην επιδοματική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακή κρίσης.

Επίσης αναφέρθηκε στον μειωμένο ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές όπως επίσης και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από το 2023 και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

imerisia.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube