Ο Υπουργός Οικονομικών στο newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη (video) | 23.3.2022

Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει στοχευμένα τους πιο ευάλωτους πολίτες απέναντι στην πρωτοφανή κρίση της ακρίβειας δίνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Newsbomb.gr και την Ολγα Τρέμη.

 

 

Στη συνέντευξή του στο Meeting Point, ο Χρήστος Σταϊκούρας απαντά στο γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μείωση του ειδικού φόρου και του ΦΠΑ στα καύσιμα, λέγοντας πως αφενός θα είχε δημοσιονομική επιβάρυνση και, αφετέρου θα ήταν οριζόντια και δεν θα ωφελούσε μόνον τους πιο ευάλωτους πολίτες αλλά και τους πλούσιους.

«Υπάρχει κοινωνικό πρόσωπο στην πολιτική μας. Τα μέτρα είναι στοχευμένα σε αυτούς που έχουν ανάγκη, και σ’ αυτούς είναι γενναιόδωρα», λέει ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι η επιδότηση στα καύσιμα κίνησης καλύπτει το 86% των νοικοκυριών που έχουν αυτοκίνητο.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των κερδών των ενεργειακών εταιριών λέει ότι πρόκειται για αρμοδιότητα του υπουργείου Ενέργειας, επισημαίνει όμως ότι «είναι πρόδηλο ότι όποιος βγάζει υπερκέρδη από την κρίση θα πρέπει να πληρώνει».

Προσθέτει πάντως πως γνωρίζει ότι υπάρχουν πάροχοι ενέργειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και επισημαίνει ότι η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ έχουν δώσει 1,2 δις ευρώ σε βοήθεια προς την ελληνική κοινωνία.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «πρέπει να είναι υψηλή, γενναία αλλά και ρεαλιστική».

Για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ο Χρήστος Σταϊκούρας λέει πως ωφελείται το 95% της κοινωνίας που έχει ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τονίζει πως αποτελεί μία «από τις προκλήσεις για την κυβέρνηση για το 2023».

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση θα οδηγήσουν σε μεταβολές σε βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού και θα έχουν αρνητική επίδραση στην πρόβλεψη για την ανάπτυξη, επισημαίνει όμως ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το 2022.

newsbomb.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube