Ολομέλεια: ο Υπουργός Οικονομικών απαντά στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ (video) | 17.5.2021

Ο μετασχηματισμός του Ομίλου Εταιρειών ΕΛΠΕ Α.Ε, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, να διαβεβαιώνουν ότι εξασφαλίζονται, τόσο τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, όσο και η ανάπτυξη της εταιρίας, και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη και Σωκράτη Φάμελο, να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απεμπολεί δικαιώματα του Δημοσίου προς όφελος του Ομίλου.

 

 

Απαντώντας ο κ. Σταϊκούρας στον κ. Σκουρλέτη, απέρριψε τις αιτιάσεις του ότι η κυβέρνηση ανατρέπει μια συμφωνία που ίσχυε εδώ και χρόνια, μειώνοντας τους εκπροσώπους του Δημοσίου στο Δ.Σ των ΕΛΠΕ ΑΕ και χαρίζοντας κατοχυρωμένα δικαιώματά του, αντιτείνοντας ότι, βάσει του νόμου ΣΥΡΙΖΑ προχωρά η εκπροσώπηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.

«Από τον νόμο του 2018 ξεκινάνε όλα. Το ΔΣ των ΕΛΠΕ αποφάσισε την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρίας για την εκλογή των μελών για λόγους συμμόρφωσης με το εταιρικό σχέδιο για την ανεξαρτησία του ΔΣ και την θέση της εταιρίας στην κεφαλαιακή αγορά. Το καταστατικό των ΕΛΠΕ χρήζει αλλαγών και τροποποιήσεων. Το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ, με γνώμονα την πιστή τήρηση των προβλέψεων του νόμου 2018 που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να θέσει προς έγκριση στους μετόχους του το σύνολο των μελών του ΔΣ, αίροντας τις ασυμβατότητες του καταστατικού που λειτουργεί αποτρεπτικά για επενδύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

 

 

«Είναι επικίνδυνο το σχέδιό σας. Εκχωρείτε το μάνατζμεντ σε ιδιώτες, θα έχετε μεγάλες απώλειες από την αξία των μετοχών που αντιστοιχεί στο ελληνικό Δημόσιο. Αυτό είναι θέμα απιστίας σε βάρος του Δημοσίου για εξυπηρέτηση συγκεκριμένου ιδιώτη που κατέχει περίπου το 45%. Σε καμιά περίπτωση όμως η νομικίστικη αυτή αλχημεία δεν δικαιολογεί αυτό που κάνετε. Είναι κατάφωρα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και πρέπει να σταματήσει αυτή η διαδικασία», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης, επιμένοντας ότι «η κυβέρνηση απεμπόλησε τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου και των εργαζομένων στη διοίκηση προς όφελος του Ομίλου.

 

 

«Οι προτεινόμενες από την εταιρία τροποποιήσεις συνιστούν εναρμόνιση με το νόμο του 2018, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε περί Ανωνύμων Εταιριών για την ανάδειξη των μελών του ΔΣ των ΕΛΠΕ», ανταπάντησε ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει διάταξη νόμου που να ορίζει συμμετοχή εργαζομένων στο Δ.Σ. των ΕΛΠΕ».

«Ούτε εσείς το προβλέψατε στον νόμο του 2018, παρά ταύτα η διοίκηση της εταιρίας καλείται να εξετάσει τον ενεργό ρόλο των εργαζομένων», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube