Ομιλία Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα σε απάντηση Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Ν. Μαριά για αποζημίωση της Ελληνικής Δημοκρατίας από ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ – 02.08.2012

Πρωτολογία

Κύριε Συνάδελφε,

Δεν αντιλαμβάνομαι από πού προκύπτει ότι εσείς εκφράζετε κατ’ αποκλειστικότητα και αυθεντικότητα, τον ελληνικό λαό και τις αγωνίες του. Σύμφωνα και με την τελευταία, πρόσφατη, εκλογική αναμέτρηση μιλάτε εκ μέρους τμήματος της κοινωνίας, σαφώς προσδιορισμένου.

Νομίζω όμως ότι , όλες οι πτέρυγες της Βουλής συμφωνούμε σήμερα ότι η συσταλτική και μονοδιάστατη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια διεύρυνε τα οικονομικά αδιέξοδα της χώρας.

Πολιτική που, ενώ ορισμένες πτυχές της είναι αναγκαίες, δεν είναι από μόνη της ικανή για τον απεγκλωβισμό μας από την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Αυτό που απαιτείται άμεσα είναι η σύζευξη δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης.

Και αυτή η αλλαγή στο μίγμα της οικονομικής πολιτικής δρομολογείται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης στο πλαίσιο, βέβαια, του εφικτού.

Μεθοδεύεται με μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης και τόνωσης της αναπτυξιακής διαδικασίας, καθώς και με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων που τα δύο τελευταία χρόνια ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης.

Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ο στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μίγματος πολιτικών, πληρέστερου από το μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενο, και φυσικά, συμβατού με εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα ενσωματώνει και τις συμφωνίες με τους εταίρους μας.

Και όχι οι μονομερείς ενέργειες καταγγελιών και νομικών ενεργειών εις βάρος των εταίρων, που προτείνετε.

Επιδίωξή μας είναι η επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνδυασμό με την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας, με μεγαλύτερη οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, στο πλαίσιο πάντα της Ευρωζώνης.

Κύριε Συνάδελφε,

Έχω υποστηρίξει, και το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι δεν υπάρχει «βασιλική οδός» για την εθνική αξιοπρέπεια και την ευημερία μας στο σύγχρονο ανταγωνιστικό κόσμο.

Υπάρχει μόνο η οδός που προσδιορίζεται:

  • Από την επαναδιατύπωση και εμπέδωση ενός σύγχρονου αξιακού συστήματος.
  • Από την καλλιέργεια κουλτούρας κοινωνικής και πολιτικής συνεννόησης.
  • Από την επεξεργασία και εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών, συμβατών με το εθνικό και ευρωπαϊκό σχέδιο.
  • Από την έντιμη, σκληρή, αποτελεσματική και ποιοτική εργασία από όλους μας.
  • Από την διαχρονική εφαρμογή ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου.

Προσδοκώ ότι στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον που δημιουργείται, μετά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, θα έχουμε νέες ευκαιρίες.

Οι αποφάσεις αυτές υποδηλώνουν μια σαφή τάση αλλαγής της κυρίαρχης αντίληψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Δευτερολογία

Κύριε Συνάδελφε,

Οι Έλληνες πολίτες πρόσφατα επέλεξαν το δρόμο που θέλουν να ακολουθήσει η χώρα.

Καλό θα ήταν να συμμετέχετε σε αυτή την εθνική προσπάθεια.

Εσείς, όμως, έχετε επιλέξει να απέχετε.

Έχετε επιλέξει θέση στην εξέδρα και όχι στο γήπεδο.

Ο σχηματισμός της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης λειτούργησε σταθεροποιητικά και βοήθησε στη μείωση της πιθανότητας εξόδου από το ευρώ.

Βεβαίως δεν την μηδένισε.

Το κακό σενάριο παραμένει.

Είναι χρέος όλων μας, τώρα, να απεγκλωβίσουμε τη χώρα από το αδιέξοδο και να διαψεύσουμε τις «Κασσάνδρες».

Είναι χρέος όλων, εντός και εκτός χώρας, με το λόγο και τις πράξεις, να μην δυναμιτίζουμε τη μεγάλη και δύσκολη εθνική προσπάθειά μας.

Και είναι προφανές ότι με το λόγο σας, καθώς και με την Ερώτησή σας, αυτό δεν το αντιλαμβάνεστε. Και δυσχεραίνετε την εθνική προσπάθεια με τις προτάσεις σας για μονομερείς ενέργειες καταγγελιών, που το επιστημονικό σας υπόβαθρο και η εμπειρία σας στο παρελθόν ως ειδικού επιστημονικού συνεργάτη του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να σας έχουν διδάξει ότι είναι ανέφικτες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Κύριε Συνάδελφε,

Οι στιγμές είναι κρίσιμες.

Δεν χωρά ίχνος συνωμοσιολογίας και λαϊκισμού.

Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ως Ελλάδα και Ευρώπη, εμείς πρέπει να επιδείξουμε συνέπεια, φερεγγυότητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών και οι εταίροι μας να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη, αναγνώριση και σεβασμό στις θυσίες των οικονομικά αδύναμων Ελλήνων πολιτών.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, από την πλευρά μας οφείλουμε να επιδιώξουμε και να πετύχουμε το καλό σενάριο.

Να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας και να επαναφέρουμε το Πρόγραμμα εντός τροχιάς.

Να γίνει θετική αξιολόγηση της χώρας από τους εταίρους.

Να πάρουμε τη επόμενη δόση.

Να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να επιτευχθεί η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αυτή είναι η κρίσιμη οδός που, κατά τη συγκεκριμένη τρέχουσα δύσκολη συγκυρία, θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για να εισέλθουμε στον ενάρετο κύκλο της διατηρήσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, με ισότιμη συμμετοχή στον πυρήνα της Ευρώπης.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube