Προϋπολογισμός 2023: Παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών στην Ολομέλεια (video) | 15.12.2022

Σειρά συγκριτικών πινάκων για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, επί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της τρέχουσας κυβέρνησης ΝΔ, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε παρέμβασή του επί της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2023. Λαμβάνοντας τον λόγο, μετά την ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε τις αγωνίες του κ. Δραγασάκη για τους ανοδικούς κινδύνους στο μέλλον και τις υψηλές αβεβαιότητες που έχουμε αντιμετωπίσει.

 

 

 

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την κυβέρνηση «ως ειδική περίπτωση στην Ευρώπη». Κι άλλες χώρες μπήκαν σε μνημόνια, καμία όμως δεν μπήκε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η μόνη χώρα στην Ευρώπη που μπήκε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ήταν η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2018 και εξήλθε το καλοκαίρι του 2022. Γι’ αυτό άλλωστε και όλοι οι θεσμοί και οι εταίροι την προηγούμενη Δευτέρα μίλησαν για ιστορική στιγμή. Εάν δεν ήμασταν εξαίρεση θα έλεγαν, (ότι ήταν) ιστορική στιγμή το 2018, είπε ο κ. Σταϊκούρας και υπογράμμισε: «Η αλήθεια είναι ότι από την προηγούμενη εβδομάδα είμαστε απολύτως στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά τη χώρα».

Συγκρίνοντας τις δύο τελευταίες περιόδους διακυβέρνησης ο κ. Σταϊκούρας είπε:

1-Παραδώσατε την ελληνική οικονομία με το ΑΕΠ στα 183,3 δισ. ευρώ ενώ σήμερα είναι στα 224 δισ., αυξημένο κατά 25%.

2-Την περίοδο 2014-2018, η μέση ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν 0,5% όταν στην Ευρώπη ήταν 1,9. «Δεν θα το έλεγε κανείς και επιτυχία αυτό». Έκτοτε, ο αριθμός οικονομικής μεγέθυνσης στην Ελλάδα είναι διπλάσιος και τριπλάσιος του ευρωπαϊκού όρου σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

3-Παραδώσατε την ανεργία 19,7%, η οποία σήμερα είναι στα 12,7%.

4-Για τις τράπεζες, «να σας θυμίσω, γιατί ξέρω την αγωνία που είχατε από το 2015, ότι είχατε δεσμευτεί κι εσείς προσωπικά με το θέμα των κόκκινων δανείων ότι θα τελείωνε μέχρι το τέλος του 2015: Παραδώσατε τα κόκκινα δάνεια στο ποσοστό που τα παραλάβατε, στο 43,6%. Σήμερα είναι κάτω από 10%».

5-Τις καταθέσεις τις παραλάβατε στα 160 δισ. και τις παραδώσατε στα 136,9 δισ. «Δεν νομίζω να είναι επιτυχία. Σήμερα είναι 185,5 δισ., το υψηλότερο ποσό από την έναρξη της κρίσης πριν από 12 χρόνια».

6-Το δημόσιο χρέος το παραδώσατε στο 180,6%, ενώ σήμερα είναι στα 159,3% .

7-Το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε επί ημερών σας κατά 40 δισ. ευρώ. Δυστυχώς, δεν είναι επιτυχία αυτό, αλλά συγκρίσιμα, αυξάνεται, επί διακυβέρνησης ΝΔ, κατά 20 δισ.

8-Μεταβολή δημόσιου χρέους: Ρεκόρ στην Ελλάδα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα από το 2019 και μετά.

9-Επενδυτική βαθμίδα- Αναβαθμίσεις: «Δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι επιτυχία, επί των ημερών σας η χώρα να υποβαθμίζεται και επί ημερών της σημερινής διακυβέρνησης, να έχει αναβαθμιστεί 11 φορές».

Καταλήγοντας, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αυτή η κυβέρνηση, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσης, τίμησε απόλυτα την ψήφο των πολιτών, υλοποιώντας ότι προεκλογικά είχαμε πει, στο σκέλος της φορολογικής πολιτικής, μειώνοντας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, κυρίως υπέρ της μεσαίας τάξης. «Και ταυτόχρονα, μέσα σε δυσμενείς, πρωτόγνωρες συνθήκες ενισχύσαμε σημαντικά και στηρίξαμε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων πιο γενναία, από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και όλους αυτούς τους στόχους. Η επίτευξη αυτών των στόχων είναι μια συλλογική επιτυχία της κοινωνίας και της πολιτείας και πρέπει όλες οι πτέρυγες αυτό να το αναγνωρίσουμε γιατί έτσι αναγνωρίζουμε τις θυσίες της ελληνικής κοινωνίας» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Λοβέρδο:

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube