ΠΥΡΚΑΛ: Το νέο Κυβερνητικό Πάρκο από τα πιο εμβληματικά έργα της Δημόσιας Διοίκησης | 14.4.2021

Αθήνα, 14 Απριλίου 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, η διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα: Tο Νέο Κυβερνητικό Πάρκο στις εγκαταστάσεις της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ, στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού.

 

Παρόντες στην Συνέντευξη Τύπου ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκης Σκέρτσος και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Ορέστης Καβαλάκης.

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

 

«Μετά την παρουσία του κυρίου Πρωθυπουργού στην περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ, για την παρουσίαση ενός πολύ σημαντικού σχεδίου που έχει εκπονήσει η κυβέρνησή μας – πιστεύουμε και μιας μεγάλης μεταρρυθμίσεως υπό μία έννοια, της μεταφοράς δηλαδή Υπουργείων και  σημαντικών κυβερνητικών υπηρεσιών, στο Κυβερνητικό Πάρκο- θεωρήσαμε σκόπιμο από το Υπουργείο Ανάπτυξης να ενημερώσουμε ενδελεχώς τον τύπο για όλο αυτό το σχέδιο και τις λεπτομέρειές του.

Πιστεύουμε ότι είναι  κάτι που θα αλλάξει τη ζωή των κατοίκων στην πρωτεύουσα, καθώς θα απελευθερώσει χιλιάδες τετραγωνικά στο κέντρο των Αθηνών για να μπορέσουν αυτά να αναπτυχθούν σε άλλες πιο φιλικές προς τον πολίτη δραστηριότητες ανάλογα τις χρήσεις που θα αποκτήσει στο μέλλον το κάθε κτήριο. Αναφέρω ένα παράδειγμα από το παρελθόν που ξέρουμε, τη μεταφορά του Υπουργείου Παιδείας από την Μητροπόλεως στο Ολυμπιακό Στάδιο και τη δυνατότητα το παλαιό κτήριο του Υπουργείου Παιδείας να είναι σήμερα ένα τα ωραιότερα ξενοδοχεία στην Αθήνα με την καλύτερη θέα.

Δεν σας κρύβω προσωπικά για το δικό μου το γραφείο- δεν ξέρω εάν συμφωνούν και οι συνάδελφοι Υπουργοί που είναι παρόντες- πολλές φορές είχα σκεφτεί ότι θα ήταν ένα άριστο ξενοδοχείο ίσως με μία από τις καλύτερες θέες που μπορεί να έχει κάποιο δωμάτιο στο κέντρο της Αθήνας. Εν πάση περιπτώσει, αυτά θα τα κρίνει η ζωή στο μέλλον. Δεν θέλω να προδικάσω.

Το βέβαιο είναι ότι για τους συμπολίτες μας θα υπάρξει μία απελευθέρωση πολλών κτηρίων μέσα στο κέντρο. Αυτό θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης με διαφόρους τρόπους, με όμορφα κτήρια, με δραστηριότητες που θα μπορούν και οι πολίτες να συμμετέχουν και που θα αυξήσουν την αξία της γης στο κέντρο της Αθήνας.

Ταυτόχρονα, με τη μεταφορά των κυβερνητικών υπηρεσιών συγκεντρωμένες στην περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ, θα έχουμε τη μεταφορά ενός μεγάλου καθημερινού κυκλοφοριακού φόρτου που επιβαρύνει το συνολικό κυκλοφοριακό φόρτο των Αθηνών στην περιοχή εκεί. Άρα θα αποφορτιστεί σε μεγάλο βαθμό από αυτά το κέντρο.

Και παράλληλα, η συνύπαρξη των πολλών υπουργείων και υπηρεσιών στον ίδιο χώρο θα βελτιώσει τη δυνατότητα των πολιτών όταν θα χρειάζεται να επισκέπτονται κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες – προσδοκώ με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές αυτό να γίνεται ολοένα και πιο σπάνια αλλά όταν αυτό θα χρειάζεται να μπορεί να γίνεται με πολύ μεγαλύτερη ευκολία- καθώς η μετάβαση από το ένα υπουργείο στο άλλο θα είναι απλώς μία απόσταση με τα πόδια πολύ εύκολη και πολύ γρήγορη.

Ταυτόχρονα, στην περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ θα έχουμε επιτέλους την παράδοση στην τοπική κοινωνία πολλών στρεμμάτων γης με πράσινο, ώστε να έχουν πρόσβαση οι πολίτες και να βελτιωθεί η καθημερινή ποιότητα της ζωής τους. Αλλά και τη δημιουργία μοντέρνων και βιοκλιματικών και ενεργειακά φιλικών κτηρίων. Θα δώσει και έναν άλλο τόνο στην περιοχή αλλά και πολύ μεγαλύτερη αξία στην εκεί γη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα πολύ μεγάλο οικονομικό όφελος του δημοσίου από την εξοικονόμηση πόρων και από τις οικονομίες κλίματος που πρόκειται να επιτευχθούν.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό σχέδιο. Η μόνη απορία που μπορεί στα αλήθεια να υπάρχει είναι γιατί δεν έχει γίνει τόσα χρόνια. Βρέθηκε όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή μας που πήρε την απόφαση να ξεκινήσει τη διαδικασία.

Θέλω πριν κλείσω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κύριο Χρήστο Σταϊκούρα διότι θέλω να ξέρετε ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνουμε και τα σχέδια που κάθε φορά ανακοινώνουμε γίνονται πάντα σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Και τον ξεχωρίζω γιατί είναι και ένοικος του κτηρίου εδώ. Μαζί το μοιραζόμαστε, άρα μαζί λαμβάνουμε και την απόφαση να φύγουμε και να αφήσουμε αυτή την ωραία θέα για κάποιους ενδεχομένως πελάτες ξενοδοχείων ή καλών γραφείων. Αλλά πάνω από όλα είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον. Άρα, δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού των Οικονομικών και τη δική του προσωπική συμβολή στο σχέδιο.

Ασφαλώς του κυρίου Άκη Σκέρτσου από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου, που έχει αναλάβει ένα συντονισμό σε επίπεδο Πρωθυπουργού για να μπορεί αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Και θα μου επιτρέψετε, κλείνοντας να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στο alter ego μου, τον κύριο Νίκο Παπαθανάση με τον οποίο έχουμε ταιριάξει στον τρόπο που λειτουργούμε και δουλεύουμε.

Ο Νίκος Παπαθανάσης, ως αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης των ΣΔΙΤ, θα αναλάβει εφόσον αυτό θα πρόκειται περί ενός μεγάλου ΣΔΙΤ, τις τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή, την παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος, την υλοποίηση των διαγωνισμών για να προχωρήσει αυτό το έργο γρήγορα και να επιτευχθεί ο στόχος που ο κύριος Πρωθυπουργός έθεσε. Σίγουρα ο Νίκος είναι η ψυχή αυτής της προσπάθειας και από εμάς θα έχει κάθε δυνατή βοήθεια».

 

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

 

«Η δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο.

Ένα σχέδιο που προβλέπει τη μετατροπή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων παραγωγής σε πάρκο που θα αποτελέσει «πνεύμονα» για την περιοχή, αποδίδοντας 80 στρέμματα πρασίνου και 40 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων στους πολίτες, ενώ παράλληλα θα φιλοξενήσει τις υπηρεσίες 9 Υπουργείων και άλλων οργανισμών.

Το έργο θα συμπληρωθεί από σημαντικά έργα ανάπλασης, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας των μεταφερόμενων υπηρεσιών κατά 60%-70%, καθώς οι νέες εγκαταστάσεις θα είναι  βιοκλιματικές.

Ειδικότερα, στο πάρκο, σε κοντινά μεταξύ τους κτίρια, θα στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού και Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Σήμερα, οι κεντρικές υπηρεσίες των παραπάνω Υπουργείων στεγάζονται, συνολικά, σε 127 κτίρια στο λεκανοπέδιο.

Τα μισθώματα που καταβάλλονται ετησίως, μαζί με τις λειτουργικές και κοινόχρηστες δαπάνες, υπερβαίνουν τα 33 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ετήσια δαπάνη του Υπουργείου Οικονομικών, για τη στέγαση των υπηρεσιών του στο λεκανοπέδιο Αττικής, ανέρχεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ.

 

Η υλοποίηση του έργου θα γίνει μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το συνολικό κόστος κατασκευής, το οποίο θα βαρύνει τον ιδιώτη, θα φθάσει τα 250 εκατ. ευρώ, και κατόπιν το Δημόσιο θα καταβάλλει μισθώματα για προκαθορισμένη περίοδο.

Στο τέλος της σύμβασης τα κτίρια θα περιέλθουν, και πάλι, στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Το άμεσο δημοσιονομικό όφελος από τη μεταστέγαση, σε ορίζοντα 30ετίας, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Από αυτό το ποσό, τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν σε μείωση του λειτουργικού κόστους (μισθώματα και λειτουργικά έξοδα), τα 270 εκατ. ευρώ από την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου που απελευθερώνονται, και τα 210  εκατ. ευρώ από φόρους και τέλη που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με το έργο.

 

Πέραν του δημοσιονομικού οφέλους, το νέο πάρκο θα συμβάλει:

– Στην απομάκρυνση – από κατοικημένη περιοχή – επικίνδυνων δραστηριοτήτων.

– Στην εξυγίανση της επιφάνειας του ακινήτου από ρυπογόνες ουσίες.

– Στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.

-Στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κυβερνητικών κτιρίων.

– Στην αστική ανάπλαση του Δήμου Δάφνης – Υμηττού.

– Στην αστική αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας.

– Στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος εργασίας και στην αύξηση παραγωγικότητας των δημόσιων λειτουργών.

– Στη δημιουργία μίας μεγάλης ενότητας αειφόρων κτιρίων Δημόσιας Διοίκησης.

Το Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί τον Κύριο αυτού του εμβληματικού έργου, αφενός ως ο βασικός μέτοχος της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), και αφετέρου γιατί έχει τη συνολική εποπτεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Με βάση τα ανωτέρω, το Υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει τη διαδικασία μεταβίβασης της κυριότητας του ακινήτου των ΕΑΣ στο Υπουργείο Οικονομικών, αναθέτοντας μεταξύ άλλων την εκπόνηση μελέτης σε δυο ανεξάρτητους πιστοποιημένους εκτιμητές από το Μητρώο Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών, για τον υπολογισμό της εύλογης αξίας του ακινήτου, την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΕΑΣ για τη χρηματοδότηση της μεταφοράς της παραγωγικής διαδικασίας στο Λαύριο, καθώς και την εκπόνηση όλων των σχετικών μελετών, με κυριότερες τη μελέτη καταγραφής της παραγωγικής διαδικασίας και της μελέτης μετεγκατάστασης του εξοπλισμού, προκειμένου να συνεχίσει να επιτελεί τον στρατηγικό της ρόλο για την Εθνική Άμυνα και την Ελληνική Οικονομία.

Επίσης, αναλαμβάνει την υλοποίηση της πολεοδομικής ωρίμανσης του ακινήτου, δηλαδή την επιλογή της μεθόδου πολεοδόμησης, καθώς επίσης και την ανάθεση πολεοδομικής μελέτης, Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κυκλοφοριακής μελέτης και τέλος φυτοτεχνικής μελέτης».

Τέλος, αναλαμβάνει το συντονισμό της αξιοποίησης των ακινήτων που απελευθερώνονται από τη μεταφορά Υπουργείων και οργανισμών.

 

Συμπερασματικά, το νέο Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ «Ανδρέας Λεντάκης» αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της Δημόσιας Διοίκησης, με σημαντικές προκλήσεις, αλλά αναμφισβήτητα πολλαπλά και μεγάλα οφέλη.

Συνεπώς οφείλουμε, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, προκειμένου το φιλόδοξο αυτό σχέδιο να καταστεί, σύντομα, πραγματικότητα».

 

2021-04-15 Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου Νέο Κυβερνητικό Πάρκο

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube