Ερώτηση για τις καταστροφές σε καλλιέργειες βάμβακος από την παρουσία παρασιτικών ασπόνδυλων σε περιοχές του Νομού Φθιώτιδας

Θέμα: Καταστροφές σε καλλιέργειες βάμβακος από την παρουσία παρασιτικών ασπόνδυλων (σκουληκιών) σε περιοχές του Νομού Φθιώτιδας.

 

Σε περιοχές του Νομού Φθιώτιδας (περιοχή Σπερχειού, περιοχή Βόρειας Φθιώτιδας) έχει εντοπιστεί, εδώ και ένα μήνα, η παρουσία παρασιτικού ασπόνδυλου (σκουληκιού), του λεγόμενου “πράσινου σκουληκιού”, το οποίο, κυριολεκτικά, καταστρέφει τις καλλιέργειες. Από τις πρώτες ημέρες του εντοπισμού του, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια από τους αγρότες και τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Φθιώτιδας για την καταπολέμησή του.

Παρά τις συντονισμένες ενέργειες και την ενδεδειγμένη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ο πληθυσμός τους αυξάνεται, αντί να μειώνεται, απειλώντας να καταστρέψει ότι έχει απομείνει από τις πρώιμες καλλιέργειες.

Παράλληλα, απειλεί να καταστρέψει και τις όψιμες φυτείες, οι οποίες θεωρούνται από τους καλλιεργητές, πιο ευαίσθητες. Στα προβλήματα που δημιούργησε η παρουσία του εν λόγω παρασιτικού ασπόνδυλου, προστέθηκε και η παρουσία του λεγομένου “ρόδινου σκουληκιού”, ο αριθμός του οποίου εμφανίζεται ανησυχητικά αυξημένος.

Οι καλλιεργητές επισημαίνουν πως το φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις επιδημικής μορφής, γεγονός στο οποίο συνέτεινε η επικράτηση ευνοϊκών καιρικών συνθηκών κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής εξέλιξης του σκουληκιού. Η έκταση του φαινομένου ενέχει πλέον τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής καταστροφής για τη φετινή σοδειά.

 

Κατόπιν τούτου,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

 

 

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εν λόγω φαινόμενο;

 

2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο για την αποζημίωση των βαμβακοκαλλιεργητών του Νομού Φθιώτιδας που έχουν υποστεί ζημιές από την δράση των εν λόγω παρασιτικών ασπόνδυλων;

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube