Ερώτηση σχετικά με προβλήματα βαμβακοπαραγωγών του Ν. Φθιώτιδας

Σύμφωνα με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Λαμίας, οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά την εποχή της σποράς του βαμβακιού στα τέλη της άνοιξης του 2011, είχαν ως συνέπεια τις πλημμύρες σε πολλά αγροτεμάχια με τις συνεπακόλουθες σοβαρές απώλειες για την τοπική παραγωγή. Κατά περιοχές, οι εν λόγω απώλειες ανήλθαν έως και στο 100% της παραγωγής. Στη συνέχεια, οι ίδιες φυτείες προσεβλήθησαν από το «πράσινο σκουλήκι» με αποτέλεσμα περαιτέρω καταστροφές των καλλιεργειών.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές δυσκολίες που ανέκυψαν για τους καλλιεργητές της περιοχής, η ΕΑΣ Λαμίας ζητά την ενεργοποίηση της διαδικασίας των ΠΣΕΑ.

Επιπλέον, ως αποτέλεσμα των παραπάνω δυσχερειών, πολλοί παραγωγοί της Φθιώτιδας αδυνατούν να παραδώσουν την ελάχιστη ποσότητα βαμβακιού που απαιτείται (πλαφόν) προκειμένου να τύχουν της συνδεδεμένης με την παραγωγή ενίσχυσης. Σύμφωνα με τους ίδιους μάλιστα, ακόμα και αν οι κλιματολογικές συνθήκες του φθινόπωρου φανούν ευνοϊκές, θα είναι απίθανο να καλύψουν την απαιτούμενη ποσότητα παραγωγής. Δεδομένων των συνθηκών αυτών, ο η ΕΑΣ Λαμίας ζητά την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους πληγέντες από την ασθένεια του «πράσινου σκουληκιού» βαμβακοπαραγωγούς, για την φετινή καλλιεργητική περίοδο, ανεξάρτητα από το αν θα καλύψουν το ελάχιστο όριο παραγωγής.

Κατόπιν τούτων,

EΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

Πως προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να συμβάλλει στην οικονομική αρωγή των βαμβακοπαραγωγών της Φθιώτιδας, δεδομένης της δυσχερούς θέσεως στην έχουν περιέλθει;

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube