Ερώτηση σχετικά με τη μη ανανέωση καρτών ελεύθερης μετακίνησης για τα άτομα με αναπηρία

Κάθε χρόνο, το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπογράφει σύμβαση με την Ομοσπονδία Αστικών Λεωφορείων για την κάλυψη του κόστους της δωρεάν μετακίνησης των ΑμεΑ. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών, δεν έχει καταβληθεί στα ΚΤΕΛ η δεύτερη δόση για το έτος 2010, για τη δωρεάν μεταφορά των ατόμων με αναπηρία και για το λόγο αυτό δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα ΚΤΕΛ.

Σημειώνεται ακόμη, ότι δόθηκε χρονικό περιθώριο για τη δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ μέχρι τις 31/01/2011, με την «ελπίδα» ότι θα υπογραφεί η νέα σύμβαση, κάτι το οποίο δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Σε συνέχεια της ίδιας ανακοίνωσης, καλούνται άπαντα τα ΚΤΕΛ να μη δέχονται τη δωρεάν μετακίνηση των κατόχων καρτών ΑμεΑ, με μόνη εξαίρεση, στη δωρεάν μετακίνηση των τυφλών ατόμων.

Ωστόσο, η εξαίρεση αυτή δεν αναιρεί το γεγονός της στέρησης του κατοχυρωμένου και κεκτημένου δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης των ΑμεΑ σε συνολικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, οι Σύλλογοι των ΑμεΑ στο Νομό Φθιώτιδας και σε άλλους Νομούς της χώρας, αντιδρούν και διαμαρτύρονται έντονα.

Παρά τις τελευταίες διαβεβαιώσεις στελεχών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι οι δικαιούχοι καρτών δωρεάν ή μειωμένης μετακίνησης μπορούν απρόσκοπτα να τις χρησιμοποιούν, μέχρι την ανανέωση της σχετικής σύμβασης, καταγράφονται περιστατικά που αμφισβητούν στην πράξη, το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των ΑμεΑ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, τις τελευταίες ημέρες, έχουν καταμαρτυρηθεί δεκάδες καταγγελίες ΑμεΑ που πιστοποιούν την άρνηση των λεωφορειούχων να δεχτούν τις κάρτες για την ελεύθερη μετακίνησή τους.

Κατόπιν τούτων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

οι κ.κ Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα Υπουργεία, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της ανανέωσης των καρτών ελεύθερης μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία;

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube