Ερώτηση σχετικά με την ενίσχυση και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν και λειτουργούν 16 Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.).

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης με έδρα τη Λαμία, είναι το μοναδικό στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ένα από τα παλαιότερα στη χώρα.

Ειδικότερα, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης αποτελεί έναν παραγωγικό φορέα πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας, με αδιάλειπτη παρουσία στα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της περιοχής. Η προσφορά του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι σημαντική, καθώς πραγματοποιεί κάθε χρόνο δικές του καλλιτεχνικές παραγωγές και περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα.

Αποτελεί, μάλιστα και άξιο πρεσβευτή της περιοχής μας στο εξωτερικό έχοντας παρουσιάσει παραστάσεις του στην Κωνσταντινουπόλη, στο Κάϊρο, και στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης είναι ένας φορέας οικονομικά υγιής και πλήρως στελεχωμένος από διοικητικής και τεχνικής άποψης. Διαθέτει αρτιότατες και σύγχρονες κτιριακές υποδομές (Δημοτικό Θέατρο, β’ σκηνή ΕΠΑΛ, θερινή δημοτική σκηνή, τεχνικό εργαστήρι, χώρο φιλοξενίας και άνετα γραφεία).

Όλα τα χρόνια λειτουργίας του, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δημιούργησε άρρηκτους δεσμούς με την κοινωνία της Λαμίας, προσφέροντας ψυχαγωγία σε όλες τις ηλικίες. Εκτός από μεμονωμένους θεατές, παρακολουθούν ανελλιπώς τις παραστάσεις του οργανωμένοι σύλλογοι, σχολεία, ΚΑΠΗ.

Παράλληλα, αξιοποιώντας το ντόπιο δυναμικό, προσφέρει επαγγελματικές διεξόδους σε καλλιτέχνες της περιοχής. Στηρίζει τις ανάγκες ερασιτεχνικών σχημάτων και φροντίζει να ανθεί η καλλιτεχνική έκφραση των πολιτών της περιοχής.

Ως γνωστόν, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. υπογράφουν προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία ορίζει και το ύψος της επιχορήγησής τους. Από το 2010, οι συμβάσεις, που παλαιότερα ήταν τριετούς διάρκειας, έγιναν συμβάσεις εξαμήνου. Όσον αφορά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, για το 2011, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για το πρώτο εξάμηνο του έτους, δηλαδή από Ιανουάριο μέχρι Ιούνιο του 2011, η οποία μάλιστα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί οι συνθήκες, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έχουν εισέλθει σε μια «περιπέτεια» επιβίωσης με αβέβαιο μέλλον και χωρίς χρονικά και οικονομικά περιθώρια προγραμματισμού, δράσης και στόχων και με πιθανή αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του θεσμού.

Δεδομένου ότι η στήριξη προς το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης και η επιθυμία για τη συνέχιση της λειτουργίας του είναι δεδηλωμένη, τόσο από την πλευρά των πολιτών όσο και από την πλευρά των φορέων της περιοχής,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης; Υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα δεδομένης της λήξης της σύμβασης τον Ιούνιο του 2011;

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube