“Σταθερά μαζί για να φτιάξουμε την Ελλάδα και τη Φθιώτιδα που θέλουμε” – Συνέντευξη στο LamiaReport

«Σταθερά μαζί για να φτιάξουμε την Ελλάδα και τη Φθιώτιδα που θέλουμε»

 

Πολιτικός πρώτης γραμμής, που βρέθηκε σε θέση μείζονος σημασίας σε δύσκολες μνημονιακές εποχές, είναι ο νυν Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος βουλευτής στη Φθιώτιδα, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν υπήρξε ποτέ άνθρωπος που κρύφτηκε στα δύσκολα και εργάστηκε έντιμα και σκληρά στην πρώτη γραμμή αναλαμβάνοντας και τις όποιες ευθύνες του αναλογούν.

Έχοντας εργαστεί τόσο ως άνθρωπος της κυβέρνησης όσο και στην αντιπολίτευση, υποστηρίζει ότι σε κάθε του ενέργεια είχε στο μυαλό του να είναι χρήσιμος στην πατρίδα και τους ανθρώπους της και πιστεύει ότι με τη στάση του αυτή τίμησε τους ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν.

Τώρα ζητεί και πάλι να τον εμπιστευθούν και δεσμεύεται τη δύναμη που θα του δώσουν οι συμπολίτες του θα τη μετατρέψει σε ουσιαστική προσφορά στη χώρα, στην Φθιώτιδα και σε όλους τους πολίτες της…

Συνέντευξη:

LRΒρισκόμαστε πολύ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και θα ήθελα να επικεντρωθούμε στα της Φθιώτιδας. Ποιος είναι λοιπόν ο δικός σας στόχος για την Φθιώτιδα; Πώς οραματίζεστε την περιοχή μας;

«H μίζερη προσέγγιση της απελθούσας Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κρατάει την περιοχή πίσω»

ΑΠ: Η Φθιώτιδα αποτελεί μια περιοχή με στρατηγική θέση στον Ελλαδικό χώρο.

Μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία και πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία εφόσον τα αξιοποιήσουμε μπορούμε να φέρουμε τη Φθιώτιδα κοντά στα όρια των παραγωγικών δυνατοτήτων της, τα οποία στη συνέχεια να τα μετατοπίζουμε συνεχώς προς τα έξω.

Ο τόπος, παρά τα λάθη που έγιναν και τις παραλείψεις, κατάφερε και προόδευσε.

Έγιναν αρκετά και σημαντικά έργα υποδομής, κυρίως από τις Κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά και από Κυβερνήσεις άλλων κομμάτων.

Όμως η μίζερη προσέγγιση της απελθούσας Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση δρομολογημένων πρωτοβουλιών και δράσεων από την προηγούμενη Κυβέρνηση καθώς και οι προσπάθειες κομματικής ιδιοποίησης των μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών έργων κρατάει την περιοχή πίσω.

Σημασία όμως πλέον έχει να δούμε την περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας.

Στόχος δικός μου η βελτίωση της ατομικής και κοινωνικής ευημερίας της περιοχής.

Όραμα δικό μου, και φαντάζομαι και των συμπατριωτών μου, να μπορεί η περιοχή να διαδραματίσει ενεργό και δημιουργικό ρόλο στην πορεία ανάταξης της χώρας, να συμμετέχει ισότιμα και δυναμικά στους εθνικούς χάρτες και στις εθνικές πολιτικές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, την υγεία, τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της παραγωγής, τις υποδομές, τον τουρισμό και τον αθλητισμό, σε κάθε πεδίο του πραγματικού κόσμου.

Να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες.

Για να μην χαθούν όμως αυτές οι δυνατότητες απαιτείται τεκμηριωμένη, υπεύθυνη και όλο και πιο δυνατή συμμετοχή στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων.

LRΑυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών τι έχετε να πείτε; Τα τελευταία χρόνια αναλάβατε κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους;

«Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να δουλεύω συλλογικά, εντατικά και συντεταγμένα, για να προωθήσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ευημερία της περιοχής και των πολιτών.»

ΑΠ: Φυσικά και ανέλαβα.

Συγκεκριμένα, προ τριετίας, ξεκίνησα την πρωτοβουλία με τίτλο «Όλοι μαζί, με σχέδιο, για τη Φθιώτιδα του 2030».

Στο πλαίσιο αυτής καθιέρωσα επισκέψεις και συναντήσεις εργασίας στις έδρες των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, το 1ο εξάμηνο κάθε έτους.

Σκοπός ήταν η οικοδόμηση συστηματικής συνεργασίας και τεκμηριωμένου διαλόγου με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, με συλλογικές οντότητες, επιχειρηματικούς φορείς και ειδικούς επιστήμονες, η επικαιροποίηση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της κάθε περιοχής και ο σχεδιασμός βημάτων και συντεταγμένης δράσης για την προώθηση, στο μέτρο του εφικτού, της επίλυσης τοπικών προβλημάτων.

Εξάλλου πιστεύω ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη μιας περιοχής ή μίας χώρας είναι μία συνεχής και συμμετοχική διαδικασία.

Εντός των δυνατοτήτων που είχα ως Βουλευτής Αντιπολίτευσης προσπάθησα, μέσω Κοινοβουλευτικών και άλλων παρεμβάσεων,να αναδείξω αυτά τα καθημερινά και χρόνια ζητήματα και να συμβάλλω στην επίλυσή τους.

Επιπλέον δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να δουλεύω συλλογικά, εντατικά και συντεταγμένα, για να προωθήσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ευημερία της περιοχής και των πολιτών.

LRΓενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει βήματα προς τα μπροστά. Προμήθεια αξονικού και μαγνητικού τομογράφου. Ποια η δική σας θέση για τις δομές υγείας της περιοχής;

«Στόχος μου είναι το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας να αποτελέσει ένα σύγχρονο, λειτουργικό, ποιοτικό και αποτελεσματικό Περιφερειακό Νοσοκομείο της χώρας…»

ΑΠ: Είναι γεγονός ότι η σημερινή Διοίκηση του Νοσοκομείου φαίνεται να κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, επιδεικνύοντας βούληση και διάθεση για δουλειά, προσπαθώντας να «επουλώσει» τις πληγές από τα προβλήματα που άφησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Προβλήματα που έθιξα επανειλημμένα, με πληθώρα Κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων που κατέθεσα, οι περισσότερες εκ των οποίων ουδέποτε απαντήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.

Όσων αφορά την προμήθεια του νέου αξονικού και μαγνητικού τομογράφου, πέρασαν 4,5 χρόνια για να γίνει.

Η εξέλιξη είναι φυσικά θετική αλλά τα χρόνια που μεσολάβησαν είναι χαμένα για τους πολίτες, αφού στερήθηκαν την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας, ενώ επιπροσθέτως το Νοσοκομείο αναγκάστηκε να επωμιστεί επιπλέον οικονομικά βάρη.

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση, το 2014, είχε ικανοποιήσει άμεσα το αίτημα για αξονικό τομογράφο, με τις προδιαγραφές που έθεσαν οι υπηρεσίες και η τότε Διοίκηση του Νοσοκομείου, εξασφαλίζοντας το ποσό των 250.000 ευρώ.

Η απελθούσα Κυβέρνηση αξιοποίησε αυτό το ποσό, μετά από 4,5 χρόνια, προσθέτοντας ισόποσους πόρους.

Στόχος δικός μου είναι το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας να αποτελέσει ένα σύγχρονο, λειτουργικό, ποιοτικό και αποτελεσματικό Περιφερειακό Νοσοκομείο της χώρας που, μαζί με τις άλλες δομές υγείας της ευρύτερης περιοχής, θα αναβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες υγείας που παρέχει στους πολίτες.

LRΤριτοβάθμια Εκπαίδευση, Έρευνα και Καινοτομία. Με το πρόσφατο νομοσχέδιο για την Παιδεία η Λαμία μήπως βγήκε κερδισμένη; Επίσης ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στην αξιοποίηση της περιοχής της πρώην ΠΑΒΥΠ για τη δημιουργία κτιριακών υποδομών. Ποια η γνώμη σας;

ΑΠ: Η Λαμία βγήκε χαμένη.

Η απελθούσα Κυβέρνηση αφήνει τη Λαμία με λιγότερα από όσα παρέλαβε.

Αντί να προωθήσει την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη συρρίκνωσε.

Στέρησε τη Λαμία από έδρα τριτοβάθμιου ιδρύματος και της εκχωρεί πολύ μικρό μερίδιο στο εθνικό σύστημα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Την φέρνει έτσι σε δυσμενέστερη θέση όχι μόνο από τις έδρες των άλλων Περιφερειών, αλλά και από αρκετές άλλες πόλεις της χώρας.

Για την ΠΑΒΥΠ ο  κ. Τσίπρας ξέχασε να μας πει ότι η αξιοποίηση αυτή είχε σχεδόν κλείσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση στο τέλος του 2014, με πρωτοβουλίες των Υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας.

Το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω του τότε Αναπληρωτή Υπουργού, θέση που υπηρετούσα εκείνη την περίοδο, κάλυψε την απαίτηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με εξασφάλιση ποσού 950.000 ευρώ για την αποδέσμευση της έκτασης.

«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά για την κατασκευή σύγχρονων υποδομών και την ποιοτική συγκρότηση δομών.»

Επιπροσθέτως, μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών προβλέφθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της περιόδου 2013-2014 η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την έναρξη κατασκευής κτιριακών υποδομών για τη Σχολή που ξεκίνησε να λειτουργεί στη Λαμία.

Δυστυχώς, μίζερες προσεγγίσεις δεν επέτρεψαν την ,παραλαβή και την έναρξη κατασκευής κτιριακών υποδομών.

Δική μου θέση και στόχευση είναι η Λαμία να συμμετέχει ουσιαστικά και βιώσιμα στον εθνικό χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας.

Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά για την κατασκευή σύγχρονων υποδομών και την ποιοτική συγκρότηση δομών.

LRΑς πάμε και σε ένα θέμα που πολλοί συνυποψήφιοί σας δεν ακουμπούν. ΛΑΡΚΟ. Οι δικές σας παρεμβάσεις συνεχείς. Τι θα κάνετε τελικά με την εταιρεία;

«Ανάληψη πρωτοβουλιών με αποφασιστικότητα, σε συνεργασία με μία στιβαρή επιχειρησιακή ηγεσία και σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους.»

ΑΠ: Είναι γεγονός ότι με το συγκεκριμένο θέμα έχω κατ’ επανάληψη ασχοληθεί, με Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και συναντήσεις με τη διοίκηση της εταιρείας.

Πρόσφατα μάλιστα επισκέφτηκα την εταιρεία και ενημερώθηκα για τρέχοντα ζητήματα, όπως είναι η αγορά ρύπων, το μη κλείσιμο ισολογισμού και η διαφαινόμενη σύμβαση με εταιρεία του εξωτερικού.

Είναι γνωστό ότι η ΛΑΡΚΟ – εδώ και χρόνια – έχει εισέλθει σε μία δύσκολη περίοδο.

Ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες συνετέλεσαν στη δημιουργία και τη διόγκωση των λειτουργικών και οικονομικών προβλημάτων της.

Μέχρι και το 2015 το Κράτος κάλυπτε – εν μέρει – αυτά τα προβλήματα, με συνεχείς παρεμβάσεις από το Ελληνικό Δημόσιο.

Στη συνέχεια όμως, στα χρόνια προβλήματα της εταιρείας, προστέθηκε η πρωτοφανής αδιαφορία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η παντελής έλλειψη σχεδιασμού.

Η απελθούσα Κυβέρνηση αδυνατώντας να προωθήσει λύση, σπρώχνει το πρόβλημα διογκωμένο στην επόμενη Κυβέρνηση.

Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε μάθει στα δύσκολα και δεν τα φοβόμαστε.

Στόχευσή μας είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών με αποφασιστικότητα, σε συνεργασία με μία στιβαρή επιχειρησιακή ηγεσία και σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους.

Τώρα, στη νέα φάση που ανοίγει, οφείλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι, με σύνεση και ορθολογισμό, να επουλώσουμε τις πληγές, να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της εμβληματικής αυτής εταιρείας και να διασφαλίσουμε τις θέσεις απασχόλησης.

LRΠέραν αυτών των θεμάτων ποιες είναι άλλες βασικές σας προτεραιότητες για τη Φθιώτιδα;

ΑΠ: Η ανέγερση νέου, σύγχρονου, εμβληματικού Δικαστικού Μεγάρου, η ανάδειξη της Λαμίας σε βασικό κόμβο και κέντρο μεταφοράς ανθρώπων και προϊόντων με δεδομένη τη γεωγραφική της θέση και την ολοκλήρωση των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού πολιτιστικού, αθλητικού και τουριστικού προϊόντος υψηλής ποιότητας, οργανωμένου σύμφωνα με σύγχρονα επιχειρηματικά πρότυπα, η χωροθέτηση παράκτιων περιοχών για επιχειρηματικές και τουριστικές δραστηριότητες και η προώθηση συνεργειών μεταξύ των παράκτιων Δήμων.

Επιπλέον η στροφή της αγροτικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής σε προϊόντα ποιότητας που σχετίζονται πρωτίστως με τη διατροφή και την υγεία, με έμφαση στη μεταποίηση, με εξαγωγικό προσανατολισμό και με αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και των σύγχρονων τεχνολογιών, της έρευνας και της καινοτομίας.

Και τέλος η ενίσχυση της βιώσιμης και υγιούς μικρής και μεσαίας εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και βιομηχανίας της περιοχής και η αξιοποίηση των διευρυμένων δυνατοτήτων ανάπτυξης εκθεσιακών δραστηριοτήτων από την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη της περιοχής και συγχρόνως αποτελούν στόχους μας.

LRΚλείνοντας θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους πολίτες της Φθιώτιδας;

«Με αίσθημα ευθύνης, ζητώ να με εμπιστευθούν και πάλι.»

ΑΠ: Θα ήθελα αρχικά να τους ευχαριστήσω για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν τα προηγούμενα χρόνια. Και το έκαναν διαρκώς και απλόχερα.

Με τη σειρά μου προσπάθησα να τιμήσω την εμπιστοσύνη τους και να είμαι ωφέλιμος στην πατρίδα, σε όλους τους Έλληνες και στην περιοχή μας.

Εργάστηκα έντιμα και σκληρά, στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής της χώρας, αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες που μου ανατέθηκαν.

Δεν σκέφθηκα ποτέ στα δύσκολα να προφυλαχθώ πολιτικά.

Κινήθηκα εντός του θεσμικού ρόλου που οι πολίτες μου ανέθεσαν, δεν συμμετείχα ποτέ σε μη θεσμοθετημένους μηχανισμούς εξουσίας και σε πολιτικό-οικονομικά «θερμοκήπια».

Τους καλώ, τώρα που είναι η ώρα να ανοίξουμε μία νέα σελίδα, αυτή τη σελίδα στην πολιτική ιστορία του τόπου να την γράψουμε μαζί.

Με αίσθημα ευθύνης, ζητώ να με εμπιστευθούν και πάλι.

Και να γνωρίζουν ότι στόχος μου είναι να μετατρέψω τη δύναμη που θα μου δώσουν σε ουσιαστική προσφορά στη χώρα, στην περιοχή μας και σε όλους τους πολίτες της.

Καλώ τους πολίτες να προχωρήσουμε σταθερά όλοι μαζί, ακόμη πιο δυνατά.

Για να φτιάξουμε την Ελλάδα και τη Φθιώτιδα που θέλουμε.

 

LamiaReport.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube