Συνάντηση Υπουργού Οικονομικών με τη Διοίκηση της ΔΕΘ | 13.9.2022

Επίσκεψη στα γραφεία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και συνάντηση με τη διοίκηση της Helexpo – ΔΕΘ πραγματοποίησε το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

 

 

 

«Με τη διοίκηση (της ΔΕΘ) έχουμε τα τελευταία χρόνια μια εξαιρετική συνεργασία, διαρκή συνεργασία, με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα για τους πολίτες, για την κοινωνία και την οικονομία» δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως «αυτό καταδεικνύει η Έκθεση σήμερα. Μια εικόνα εξαιρετική, μια εικόνα παραγωγική, μια εικόνα εξωστρεφή».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η συζήτηση εστιάστηκε στο ζήτημα της ανάπλασης του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου λέγοντας: «Οι προκλήσεις είναι όμως μπροστά μας. Σήμερα συζητήσαμε για τις προκλήσεις. Όχι για τις επιτυχίες, αλλά για τα πολλά που είναι μπροστά μας. Γι’ αυτό και ή συνεργασία θα είναι πολύ συστηματική το επόμενο χρονικό διάστημα, μέσα από συνεχείς επαφές και συναντήσεις των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων έτσι ώστε να δούμε τα επόμενα βήματα με συγκεκριμένα γεγονότα, χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του μεγαλεπήβολου αναπτυξιακού έργου, που είναι η ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου».

Δήλωσε, μάλιστα, «ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρχουν σχετικές ειδήσεις για τα επόμενα βήματα».

«Πολύ ωφέλιμη» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια του υπουργού και του υπουργείου για το θέμα της χρηματοδότησης. Νομίζω ότι όπως είπε και ο υπουργός, το επόμενο διάστημα, με βάση τις τεχνικές συσκέψεις που θα γίνουν, θα έχουμε πολύ ευχάριστα νέα για μια πρώτη φάση χρηματοδότησης».

Ο κ. Τζήκας αναφέρθηκε και στη φετινή έκθεση και στην πορεία της. «Η έκθεση είναι σε μια φάση ανόδου, όπως βλέπετε. Φέτος είναι μια πολύ καλή χρονιά, ίσως όσον αφορά τη συμμετοχή των εκθετών είμαστε στην καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας. Πάμε πολύ καλά και η ανάπλαση θα μας βοηθήσει να πάμε ακόμη καλύτερα».

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας, παρουσία της διοίκησης της ΔΕΘ, συνομίλησε με εκπροσώπους εξαγωγικών επιχειρήσεων στην αίθουσα συσκέψεων της διοίκησης της ΔΕΘ.

Οι προοπτικές είναι ευοίωνες, αλλά και οι προκλήσεις μεγάλες, δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας, μετά τη συνάντησή του με εξαγωγείς

«Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι θετική, οι προοπτικές είναι ευοίωνες, αλλά και οι προκλήσεις μεγάλες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνάντησή του με εξαγωγείς, παρουσία και της διοίκησης της ΔΕΘ.

«Μπορεί να έχει η χώρα υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, μπορεί να σπάμε ρεκόρ εξαγωγών και επενδύσεων, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει και πολύ υψηλός πληθωρισμός. Άρα αυτό δυσκολεύει την επιχειρηματικότητα σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον που έχουμε χτίσει» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με Έλληνες εξαγωγείς, οι οποίοι στα χρόνια της κρίσης τόλμησαν, βγήκαν στο εξωτερικό, βρήκαν νέες αγορές, ενίσχυσαν την εξωστρέφεια της χώρας, με αποτέλεσμα σήμερα οι εξαγωγές να είναι στο 41% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιες αυτών που είχαμε πριν από δέκα χρόνια, υπερκαλύπτοντας ποσοστά χώρων όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, προσεγγίζοντας την Πορτογαλία».

Ο υπουργός τόνισε ότι συζήτησε με τους εξαγωγείς τρόπους με τους οποίους θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η προοπτική των ελληνικών εξαγωγών και η στελέχωση των εξαγωγικών επιχειρήσεων με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό στην παρούσα συγκυρία, «με δεδομένη και τη μείωση της ανεργίας», ώστε «να δουν οι επιχειρήσεις το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία» και να συμβάλουν περαιτέρω στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

«Και έχουμε αποδείξει την τελευταία τριετία ότι ξέρουμε και να ακούμε και να υλοποιούμε πολιτικές με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, δημιουργίας πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση κοινωνικής συνοχής», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube