Συνέντευξη στην εφημερίδα “Αγορά” – “Η χώρα ξανακύλησε στο «καθοδικό σπιράλ»”

Η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εταίρους μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, φόρους και περικοπές στις συντάξεις. Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα;

Το αποτέλεσμα της δεκάμηνης διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι ότι η χώρα ξανακύλησε στο «καθοδικό σπιράλ». Η Κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλλει νέα μέτρα, ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Ενώ άλλα, που έχουν επίσης ψηφιστεί, δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί. Και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και επιπρόσθετα μέτρα, τόσο βραχυπρόθεσμα (π.χ. επιπλέον φορολόγηση αγροτών, κατάργηση φοροαπαλλαγών, ασφαλιστική μεταρρύθμιση κ.α.) όσο και μεσοπρόθεσμα (ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2017-2018 σύμφωνα με το Μνημόνιο).

Μπορεί δε βάσιμα να εκτιμηθεί ότι το μίγμα των παρεμβάσεων, το οποίο δείχνει ιδεοληπτική, αριστερή εμμονή στην αύξηση υφιστάμενων ή την επιβολή νέων φόρων, θα οδηγήσει σε δημοσιονομικές αποκλίσεις, αυξάνοντας την πιθανότητα επιβολής και άλλων μέτρων.

 

Η ΝΔ ψήφισε το Μνημόνιο. Σήμερα δεν υπάρχει αλλαγή στάσης από τη στιγμή που δεν ψηφίζετε τις πολιτικές του;

Η ΝΔ, ενώπιον του μείζονος εθνικού κινδύνου να βρεθεί η χώρα εκτός του πυρήνα της Ευρώπης, παρότρυνε την Κυβέρνηση να ξεπεράσει τις ταλαντεύσεις της και να προχωρήσει έγκαιρα σε συμφωνία. Είχαμε δε τονίσει ότι τη «μετάφραση» της συμφωνίας σε πολιτικές και μέτρα διαρκώς θα την αξιολογούμε.

Η Κυβέρνηση, αφού καθυστέρησε, εν συνεχεία πανηγύριζε για την «ιδιοκτησία» του Προγράμματος. Υπενθυμίζεται δε ότι οι πολιτικές και τα μέτρα επιλέγονται από την Κυβέρνηση. Ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο βέβαια της υλοποίησης των στόχων εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Για παράδειγμα, η ΝΔ δεν συμφωνεί και καταψηφίζει την επιλογή της Κυβέρνησης να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ στηρίζει αναγκαίες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις για την ανάταξη της οικονομίας, όπως ήδη έχει αποδείξει (αντιμετώπιση φοροδιαφυγής, ενίσχυση δημοσιονομικού πλαισίου, αποκρατικοποίηση ΟΔΙΕ, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών κ.α.).

Η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ ας μη φοβάται.

Είναι αδιαφιλονίκητα και μακράν πρώτος στις κυβιστήσεις.

Η ΝΔ σε αυτό το «άθλημα», διαχρονικά, είναι τελευταία μεταξύ όλων των κομμάτων.

 

Θα ζήτησετε να αλλάξει η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να πουλήσει τη Finansbank;

Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη η αλλαγή.

Τόσο γιατί έχει ήδη ανακοινωθεί στο ευρύ επενδυτικό κοινό, όσο και γιατί αποτελεί μέρος του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας, που αναγκάστηκε να καταθέσει προκειμένου να καλύψει μέρος των κεφαλαιακών αναγκών που δημιουργήθηκαν επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι η Finansbank, επί χρόνια, κάλυπτε το μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών του Ομίλου της Εθνικής στο εξωτερικό, συμμετείχε σημαντικά στα μεγέθη του και συνέβαλε, καθοριστικά, στην κερδοφορία του.

Απεδείχθη υψηλού συμβολισμού και εξαιρετικά συμφέρουσα επένδυση για την Εθνική Τράπεζα και τη χώρα, η οποία έγινε το 2006, επί Κυβέρνησης της ΝΔ, σε κλίμα λυσσαλέας αντίδρασης των κομμάτων της τότε Αντιπολίτευσης.

Σημειώνω ότι η επένδυση αυτή, ακόμη και στο προηγούμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης, προβλέπονταν να διατηρηθεί, πλειοψηφικά, στην Εθνική Τράπεζα.

Εκτιμάτε πως το ζήτημα του χρέους θα μπει τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή θα επαναληφθούν τα όσα έγιναν το 2012;

Πιστεύω ότι θα μπει, με την υλοποίηση αυτών που αποφασίστηκαν το 2012.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επί χρόνια καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις και με παλληκαρισμούς υπόσχονταν μονομερή λύση του προβλήματος του δημοσίου χρέους, τώρα προσγειώθηκε και θεωρεί ως επιτυχία την εφαρμογή εκείνων των ρυθμίσεων.

Θυμίζω βέβαια την επιβάρυνση της βιωσιμότητας του χρέους κατά το 2015.

Επιβάρυνση που φέρει τη σφραγίδα των ανερμάτιστων χειρισμών των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές, εκτιμάτε ότι η ΝΔ θα βγει πιο δυνατή από αυτή την διαδικασία ή τραυματισμένη; Από τι θα εξαρτηθεί η ενότητα του κόμματος;

Θα εξαρτηθεί από τη στάση και τη συμπεριφορά όλων μας.

Οφείλουμε να φέρουμε σε πέρας αυτή τη δημοκρατική διαδικασία με πολιτικό πολιτισμό, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Πατρίδα και με αναγνώριση της μακράς και επωφελούς για τη χώρα ιστορικής διαδρομής του Κόμματος.

Η επομένη της διαδικασίας πρέπει να μας βρει περισσότερους, με ψυχική ενότητα, υποδειγματική πολιτική συνοχή και διαθέσιμους για συντεταγμένες δημιουργικές δράσεις.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, τον οποίο στηρίζετε, είναι ένα «παλιό» στέλεχος, μπορεί να φέρει το καινούριο και να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα;

Για τo θέμα της εκλογής νέου Προέδρου στη ΝΔ, έχω πάρει δημόσια, ξεκάθαρη θέση.

Τιμώ και εκτιμώ και τους τέσσερις υποψήφιους.

Όμως, σταθμίζοντας τις ανάγκες της χώρας και του Κόμματος, τους αντικειμενικούς περιορισμούς και τα πολιτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων, προκρίνω την υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη.

Βεβαίως σέβομαι απολύτως το δικαίωμα επιλογής που έχει το κάθε μέλος ή φίλος του κόμματος που θα συμμετάσχει στη διαδικασία.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube