Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΑΓΟΡΑ” – “Το 3ο Μνημόνιο δεν ήταν αναπόφευκτο, έχει τη σφραγίδα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ”

Είναι βιώσιμo το 3ο Μνημόνιο που υπέγραψε η Κυβέρνηση; 

Το 3ο Μνημόνιο δεν ήταν αναπόφευκτο. Έχει τη σφραγίδα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Αυτό το «αριστερό» Μνημόνιο εμπεριέχει το υψηλό κόστος διευθέτησης των εσωτερικών  αντιφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της Κυβέρνησης, δεν μου επιτρέπουν να αισιοδοξώ ούτε και για την εφαρμογή του Μνημονίου.

Τι πρέπει να γίνει για να είναι βιώσιμο;

Η Κυβέρνηση οφείλει, εκεί που έφτασε τα πράγματα, να το εφαρμόσει με αποτελεσματικότητα σε όλες τις πτυχές του.

Εσφαλμένες ρυθμίσεις, που «στραγγαλίζουν» μέσω της υπερβολικής φορολόγησης τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, πρέπει να διορθωθούν.

Όπως έγινε, για παράδειγμα, και το 2014, με στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις. Αποφεύγοντας ενέργειες διόγκωσης του κράτους.

Και φυσικά να εμπλουτίσει τη συμφωνία με αντισταθμιστικές, αναπτυξιακές πολιτικές. Όπως είναι η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων που εξασφάλισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, ύψους 35 δισ. ευρώ, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Η συμφωνία όμως εξασφαλίζει στη χώρα ένα νέο δάνειο. Αυτό δεν είναι θετική εξέλιξη;

Θετική εξέλιξη θα ήταν η χώρα να ολοκλήρωνε το προηγούμενο Πρόγραμμα και να προχωρούσε προς την έξοδο με μία προληπτική γραμμή στήριξης, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ.

Όμως, οι χειρισμοί της Κυβέρνησης άλλαξαν ριζικά, κατά το 1ο εξάμηνο του 2015, τα δεδομένα, με αποτέλεσμα να καθίσταται πλέον αναγκαία μια νέα, μεγάλου ύψους, χρηματοδότηση και ένα 3ο Μνημόνιο.

Και αυτή η ανάγκη οφείλεται, σύμφωνα και με τις Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ:

  • Στην επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση.
  • Στην επιστροφή στα σχεδόν μηδενικά πλέον πρωτογενή πλεονάσματα ή και ελλείμματα την περίοδο 2015-2016. Κάτι που η Κυβέρνηση στρεψοδικώντας τα παρουσιάζει δήθεν ως «επίτευγμα», ενώ στην πραγματικότητα δημιουργεί μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες για τα επόμενα χρόνια και αποδυναμώνει την προοπτική βιωσιμότητας του χρέους.
  • Στην απροθυμία ή/και αβελτηρία της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων.
  • Στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα η αποπληρωμή τους να απαιτεί νέο δανεισμό.
  • Στο «σκούπισμα» των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα, για να αποκατασταθεί ένα μέρος των αποθεματικών και για να επιστραφεί ένα μέρος των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ, να απαιτείται επιπλέον δανεισμός.
  • Στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η Κυβέρνηση όμως υποστηρίζει ότι λόγω της μείωσης των δημοσιονομικών στόχων θα αποφευχθούν πρόσθετα μέτρα 20 δισ. ευρώ στο μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγματι, διαπρέπει στις «πιρουέτες», την αντιστροφή της πραγματικότητας και την αυθαίρετη ερμηνεία των γεγονότων.

Η αλήθεια είναι άλλη. Δυστυχώς, επί ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση και η δημόσια οικονομία στα πρωτογενή ελλείμματα.

Αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις βαρύνουν αποκλειστικά την Κυβέρνηση.

Υπενθυμίζω ότι οι «θεσμοί», πέρυσι το Νοέμβριο, προέβλεπαν για το 2015, πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ, χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε πρόσθετου μέτρου.

Σήμερα, η αντίστοιχη εκτίμηση του 3ου Μνημονίου είναι για πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ.

Το δημοσιονομικό κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διαμορφώνεται στα 8 δισ. ευρώ για το 2015, όσα και τα πρόσθετα μέτρα.

Συνεπώς, η συμφωνία, μέχρι το 2018, για πολύ χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους, λόγω της ύφεσης, όχι μόνο δεν οδηγεί σε αποφυγή μέτρων, αλλά αντίθετα, οδηγεί σε νέα, επώδυνα μέτρα.

Γιατί λέτε ότι η συμφωνία που ετοίμαζε η δική σας Κυβέρνηση ήταν «παιδική χαρά» σε σύγκριση με αυτήν που υπογράφει η Κυβέρνηση σήμερα; Που επικεντρώνετε;

Μέσα σε 6 μήνες, η ισχνή δυναμική μεγέθυνσης της οικονομίας το 2014 και η πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη το 2015, άνω του 2,5%, μετατράπηκε σε εκτίμηση για βαθιά ύφεση άνω του 2%.

Έτσι καταλήξαμε στο 3ο Μνημόνιο με το επώδυνο «πακέτο» μέτρων.

Πολύ πιο επώδυνο από αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί στις αρχές της χρονιάς. Και το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις που δεν υπήρχαν μέχρι τότε, όπως είναι, ενδεικτικά, η μετάταξη πολλών προϊόντων σε υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, η μεγάλη επιβάρυνση του πρωτογενούς τομέα, η αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων.

Εκλογές άμεσα ή πιο αργά μέσα στο φθινόπωρο;

Η Κυβέρνηση να αφήσει τα παίγνια με τις εκλογές και να αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας.

Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τις εκλογές ως άλλοθι ή ως απειλή.

Μήπως, πολύ απλά, η ΝΔ δεν επιθυμεί εκλογές διότι εκτιμά ότι θα τις χάσει; 

Η ΝΔ με σαφήνεια έχει δηλώσει ότι νέες εκλογές θα επιβαρύνουν σοβαρά την πορεία της χώρας.

Και τούτο, παρ’ ότι γνωρίζει ότι στην κοινωνία συντελείται ταχύτατα η απομυθοποίηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και των ηγεσιών τους.

Η πολιτική φθορά τους είναι επιταχυνόμενη, αφού δεν τήρησαν καμιά από τις δεσμεύσεις τους.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube