Συνέντευξη στην εφημερίδα “Επένδυση” – “Επανεκκίνηση θα γίνει μόνο με ριζική πολιτική αλλαγή”

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και τώρα αναμένουμε τις εξελίξεις στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup στις 20 του μήνα. Ποιά είναι η εικόνα που εσείς έχετε, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη και δηλώνει ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος.

Κε. Χρηστάκο, «όπου ακούτε πολλά κεράσια, κρατάτε μικρό καλάθι».

Η Κυβέρνηση δεν ήταν αυτή που ήταν σίγουρη ότι η αξιολόγηση θα έκλεινε πριν από αρκετούς μήνες, το αργότερο μέχρι αρχές Δεκεμβρίου;

Και σήμερα μιλάει απλώς για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις;

Ειδικά όταν η καθυστέρηση στην αξιολόγηση έχει σωρεύσει τεράστιο κόστος στην πραγματική οικονομία, έχει προσθέσει επιβαρύνσεις στους πολίτες και έχει οδηγήσει σε επώδυνες μακροχρόνιες δεσμεύσεις τη χώρα.

Και όταν η όποια πρόοδος συνοδεύεται από την περαιτέρω υποχώρηση της Κυβέρνησης σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.

Όπως είναι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας για μετά το 2018, δηλαδή για μετά τη λήξη του Προγράμματος.

Με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να διαπραγματεύεται, σήμερα, το 4ο Μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση, η αβεβαιότητα παραμένει.

Να δούμε πως θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Εύχομαι, όχι μήνες.

Τα στοιχεία του τετάρτου τριμήνου δείχνουν ότι η οικονομία πέρασε σε ύφεση. Πιστεύετε πως υπάρχει ζήτημα ανατροπής των στοιχείων στην διαπραγμάτευση ακόμα και για τον προϋπολογισμό του 2017;

Η Κυβέρνηση προσγειώθηκε ανώμαλα στην πραγματικότητα.

Πραγματικότητα που διαμόρφωσε η αναποτελεσματικότητα, η ανικανότητα και οι ιδεοληψίες της.

Πράγματι, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η οικονομία επέστρεψε το 2015 και παρέμεινε το 2016 σε ύφεση. Η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα σε ύφεση!

Μάλιστα, το τέταρτο τρίμηνο του 2016, η μεταβολή του ΑΕΠ παρουσιάζει σημαντικό αρνητικό πρόσημο τόσο έναντι του προηγούμενου τριμήνου όσο και έναντι του αντίστοιχου του 2015, καθιστώντας αυτό το χειρότερο τέταρτο τρίμηνο από το 1998.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και της αβεβαιότητας λόγω, κυρίως, της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Στοιχεία που καθιστούν τον αναπτυξιακό στόχο για το 2017 από υπερφιλόδοξο, μη ρεαλιστικό.

Με αποτέλεσμα, η οικονομία να σέρνεται στη στασιμότητα και η κοινωνία να βυθίζεται στο τέλμα.

Υπάρχει κάποιο ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης; Το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνει, εξ όσων γνωρίζω, ότι δεν υπάρχει θέμα εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της χώρας τον Ιούλιο, ακόμη και αν δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση. Ποιά είναι τελικά τα όρια για την χώρα;

Κε. Χρηστάκο, το ορόσημο έχει προ πολλού παρέλθει.

Γιατί η αξιολόγηση θα έπρεπε ήδη να έχει κλείσει.

Γιατί μπορεί να μην υπάρχουν υψηλές υποχρεώσεις προς τους δανειστές μέχρι το καλοκαίρι του 2017, όμως συσσωρεύονται τεράστια προβλήματα εσωτερικά στη χώρα, στην πραγματική οικονομία.

Η οικονομία ήδη «βούλιαξε» στην ύφεση, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε, οι επενδύσεις περαιτέρω συρρικνώθηκαν, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου διογκώθηκαν, θέσεις απασχόλησης χάθηκαν, καταθέσεις αποσύρθηκαν, τα «κόκκινα δάνεια» αυξήθηκαν.

Συνεπώς, τα όρια έχουν προ πολλού ξεπεραστεί.

Μάλιστα, αυτοί που χαρακτήριζαν τους δανειστές «τοκογλύφους», έχουν σήμερα ως μοναδικό τους μέλημα τη συνέπεια απέναντί τους. Αδιαφορώντας για την καταστροφή που επιφέρουν, με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, στην πραγματική οικονομία.

Στη ΝΔ επιμένετε για εκλογές αν και ζητάτε να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση. Δεν υπάρχει εδώ μία αντίφαση;

Το αίτημα για εκλογές δεν συνδέεται με την αξιολόγηση.

Επιμένουμε και στα δύο.

Έστω και τώρα, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, με το καλύτερο για τη χώρα αποτέλεσμα.

Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν με την πιθανή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η χώρα χρειάζεται άμεσα επανεκκίνηση, μέσα από μια πολιτική αλλαγή.

Με μία τολμηρή, ικανή, αξιόπιστη και μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση, η οποία θα σπάσει το καταστροφικό καθοδικό σπιράλ που οδηγεί όλο και βαθύτερα στο οικονομικό τέλμα και την κοινωνική μιζέρια.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όσους ενστερνίζονται σενάρια συναίνεσης με την Κυβέρνηση σε κάποια σημεία. Κάνουν λάθος ο κ. Μεϊμαράκης , η κα. Παπακώστα και όσοι επιθυμούν να στηρίξει η Αξιωματική Αντιπολίτευση μια συμφωνία με το επιχείρημα ότι και μία δική σας Κυβέρνηση αύριο θα εφαρμόσει το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα;

Καταρχάς, την ιδιοκτησία του Προγράμματος την έχει η εκάστοτε Κυβέρνηση. Επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης είναι η υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Δική μας επιλογή είναι η μείωση των φόρων, με χρήση ισοδυνάμων από την πλευρά των δαπανών. Αυτό είναι εφικτό, έγινε και κατά το παρελθόν. Άρα, μπορούμε να αλλάξουμε το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Επίσης, κε. Χρηστάκο, κανένα Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής δεν είναι άκαμπτο και ανελαστικό. Εμπεριέχει δυνητικούς βαθμούς ευελιξίας, η χρήση των οποίων εξαρτάται από την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε Κυβέρνησης. Ενδεικτικά να σας θυμίσω ότι το 2012, σε πολύ χειρότερες οικονομικές συνθήκες, η επίτευξη των ίδιων δημοσιονομικών στόχων μετατέθηκε για 2 χρόνια αργότερα, δίνοντας κάποιον δημοσιονομικό χώρο στην τότε Κυβέρνηση. Επίσης, αργότερα, όταν σταθεροποιήθηκε η κατάσταση, το 2014, προχωρήσαμε σε μείωση σειράς φόρων (π.χ. ΦΠΑ στη εστίαση, ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.), χωρίς αυτά να προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Και κάτι ακόμη: η ΝΔ μπορεί να δημιουργήσει πληρέστερα τις συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας, να αξιοποιήσει καλύτερα τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, να προχωρήσει – όπως με επιτυχία έκανε – στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, να υλοποιήσει ταχύτερα τις διαρθρωτικές αλλαγές και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Άρα, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μείωση των δημοσιονομικών στόχων.

Η επίτευξη, συνεπώς, των στόχων ενός Προγράμματος, μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους, ιεραρχήσεις και πολιτικές.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube