Συνέντευξη Χρ. Σταϊκούρα στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα” | 16.7.2017

“Η ΝΔ θα επιδιώξει συναινέσεις ακόμη και αυτοδύναμη”

 

Γιατί η ΝΔ κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι με το 1,6 δισ. ευρώ που θα δώσει για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν θα επανακάμψει η πραγματική οικονομία; 

Η ανάκαμψη της οικονομίας και η πορεία της σε τροχιά βιώσιμης μεγέθυνσης είναι μια διαδικασία που εξαρτάται από τη συνέργεια πολλών παραγόντων.

Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πέρα από αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, αποτελεί έναν από τους «πυροδότες» αυτής της διαδικασίας.

Εν προκειμένω, η κριτική μας εστιάζεται στο γεγονός ότι η δόση είναι πολύ χαμηλότερη των προβλέψεων της συμφωνίας και των αναγκών της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η δόση υπολείπεται κατά 15 δισ. ευρώ του συνολικού ποσού που προβλέπονταν από το 3ο Μνημόνιο να έχουμε μέχρι σήμερα ως χώρα λάβει, με την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων.

Και από αυτή την «κουτσουρεμένη» δόση, μόλις 1,6 δισ. ευρώ, και μάλιστα «σπασμένο» σε δύο υποδόσεις, θα μείνει για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οφειλές που υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ, υψηλότερες από το τέλος του 2014.

Και σα να μην έφτανε αυτό, το Δημόσιο έχει πλέον την υποχρέωση να συμβάλει με ίδιους πόρους στην αποπληρωμή τους. Και μάλιστα με την υψηλή αναλογία 1/2 έναντι των δόσεων του δανείου.

Συνεπώς, η Κυβέρνηση αδυνατεί να διαμορφώσει τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.

 

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατέθεσε Ερώτηση στον Πρωθυπουργό για την περίοδο Βαρουφάκη. Γιατί επανέρχεστε στο 2015, όταν ο Πρόεδρός σας έχει δεσμευτεί πως στην περίπτωση που αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσει στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής;

Είναι γενική η εκτίμηση ότι, το 1ο εξάμηνο του 2015, η Κυβέρνηση διαμόρφωσε θολό τοπίο.

Οι μεθοδεύσεις, οι χειρισμοί και το κόστος αυτής της περιόδου πρέπει να διερευνηθούν.

Ιδιαίτερα όταν νέα στοιχεία προκύπτουν από μαρτυρίες τέως και νυν Υπουργών, κυβερνητικών στελεχών και συμβούλων.

Οι πολίτες απαιτούν να μάθουν την αλήθεια για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, με την εξεταστική για την πορεία της οικονομίας, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, την άνοιξη του 2015, και αφορούσε τα δύο πρώτα Μνημόνια.

Αλήθεια, γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία διέκοψε τις εργασίες της επιτροπής πριν την ψήφιση του 3ου Μνημονίου, χωρίς καμία ειδοποίηση και χωρίς πόρισμα;

Μήπως γιατί είχε μεσολαβήσει το επιζήμιο 1ο εξάμηνο διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ;

 

Τι απαντάτε στην Κυβέρνηση που κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιχειρεί την αποσταθεροποίηση της χώρας;

Η Κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει σε «λόγια του αέρα». Παλινδρομεί συνεχώς μεταξύ ιδεοληψίας και κυνισμού.

Για να δικαιολογήσει τις ευθύνες της, «κατασκευάζει» διαρκώς εχθρούς. Κατηγορεί, εναλλάξ, συνδυαστικά και ταυτόχρονα, τους θεσμούς, τους εταίρους, την αντιπολίτευση, τα μέσα ενημέρωσης, τους δικαστές, τους επιχειρηματίες κ.α., προκειμένου να «κρύψει» την δική της ανευθυνότητα και αναποτελεσματικότητα.

Όμως, σε ότι αφορά την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ας μην ματαιοπονεί. Η ΝΔ, στη μακρά διαδρομή της, έχει αποδείξει ότι τηρεί εθνικά υπεύθυνη στάση.

Δεν κερδοσκοπεί πολιτικά πάνω στα προβλήματα της χώρας και των πολιτών, ούτε επιδίδεται σε «κυνήγι μαγισσών».

Όμως, όταν είναι αναγκαίο, θέτει προς διερεύνηση μη ερμηνεύσιμους με τη λογική χειρισμούς, που εγείρουν ερωτηματικά, τα οποία απαιτούν απαντήσεις.

Άλλωστε η διαφάνεια είναι προϋπόθεση της δημοκρατίας και της σταθερότητας της χώρας. Δεν τις απειλεί.

 

Η 2η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, η δόση εκταμιεύτηκε, ωστόσο η ΝΔ συνεχίζει να ζητάει εκλογές. Δεν πιστεύετε ότι είναι αναγκαία η πολιτική σταθερότητα για την ανάκαμψη της οικονομίας;

Κε. Σταθόπουλε, είναι ανάγκη να σπάσουμε το καταστροφικό «καθοδικό σπιράλ» που οδηγεί, όλο και βαθύτερα, στο οικονομικό τέλμα, την κοινωνική μιζέρια και την εθνική παρακμή.

Είναι ανάγκη η χώρα να μπει σε «ανοδικό σπιράλ», που οδηγεί στην ολόπλευρη ισχυροποίησή της.

Η σημερινή Κυβέρνηση, επί 2,5  χρόνια, αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να το πετύχει.

Και προφανώς δεν θα το πετύχει με «τερτίπια», με τη συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας, με επίδειξη αυταρχισμού και αλαζονείας, με τη λογική «αυτοί ή εμείς».

Η ΝΔ, δεσμευμένη από τις αρχές και την ιστορική διαδρομή της, συμμετέχει καθαρά στον πολιτικό «στίβο». Δεν έκανε ποτέ και δεν κάνει καταστροφικό παιχνίδι.

Λέει όμως ξεκάθαρα στους πολίτες ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν προωθεί τα συμφέροντα της χώρας και ζητά από την Κυβέρνηση, το συντομότερο, να τους δώσει την ευκαιρία να πάρουν κυρίαρχα τις αποφάσεις τους.

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεν μεγάλο προβάδισμα στη ΝΔ αλλά ο στόχος είναι η αυτοδυναμία. Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος, με ποιους θα επιδιώξει συνεργασίες;

Η ΝΔ, με το ιδεολογικό και πολιτικό φορτίο και την ιστορία της, ξεδιπλώνοντας σταδιακά ένα ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής, επιδιώκει να αποτελέσει την ορθολογική επιλογή μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας.

Όσο πλατύτερη αυτή είναι, τόσο καλύτερα.

Ακόμη όμως και με αυτοδυναμία, που φαίνεται πιθανή, θα αναζητήσει τις μέγιστες δυνατές πολιτικές συνεννοήσεις και κοινωνικές συναινέσεις.

Συνεννοήσεις και συναινέσεις όμως που θα χτιστούν με όρους εθνικής ευθύνης, αμοιβαίου σεβασμού και ειλικρίνειας.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν χωρούν μικροκομματικοί υπολογισμοί και εξωπραγματική ερμηνεία των ιστορικών εξελίξεων.

Όλες και όλοι θα κριθούμε στον κατάλληλο χρόνο, αρχικά από τους πολίτες.

 

2017-07-16 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ _ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ_Σ21

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube