“Αυτή η Kυβέρνηση δεν μπορεί”
Κύριε Σταϊκούρα, τι να περιμένουμε απο το Eurogroup της 7ης Απριλίου; Υπάρχουν πληροφορίες και από το εξωτερικό που κάνουν λόγο για μια πρώτη συμφωνία.
Εύχομαι να επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες και να υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας με «ωφέλιμο» περιεχόμενο για τη χώρα και την οικονομία της.
Μια τέτοια εξέλιξη, βέβαια, δεν ακυρώνει την ευθύνη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για την πολύμηνη καθυστέρηση.
Καθυστέρηση η οποία έχει κοστίσει στην οικονομία και έχει επιβαρύνει τους πολίτες. Η οικονομία «βούλιαξε» στην ύφεση, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε, τα φορολογικά έσοδα συρρικνώθηκαν, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε, οι επενδύσεις μειώθηκαν, τα «λουκέτα» πολλαπλασιάστηκαν, θέσεις απασχόλησης χάθηκαν, καταθέσεις αποσύρθηκαν, τα «κόκκινα δάνεια» αυξήθηκαν, το κόστος δανεισμού των τραπεζών επιβαρύνθηκε, νέα μέτρα λιτότητας δρομολογούνται.
Αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση δεν έχει την αίσθηση της επίδρασης του παράγοντα «χρόνος», στην οικονομία.
Πάντως η ΝΔ επιμένει στο αίτημα για πρόωρες κάλπες.
Η εξέλιξη της αξιολόγησης και το περιεχόμενό της δεν αποτελεί το κυρίαρχο επιχείρημα επί του οποίου εδράζεται το αίτημα της ΝΔ για εκλογές.
Γιατί ακόμη και αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, πιστεύετε πως η αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, σε όλα τα πεδία άσκησης πολιτικής, θα εκλείψει;
Η Κυβέρνηση θα μπορέσει να «τρέξει» διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις, που από αλλεργία ή αβελτηρία επί δύο χρόνια αναβάλλει ή ναρκοθετεί, «διαπραγματευόμενη» με τις συνιστώσες της;
Θα μπορέσει να προχωρήσει στην αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, όταν από ιδεοληψία αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές;
Θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα, που εν πολλοίς δημιούργησε και σε κάποιες περιπτώσεις διόγκωσε, στην υγεία, στην παιδεία, στη δημόσια ασφάλεια, στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, στη δημόσια διοίκηση, στην ανεξαρτησία των θεσμών, στην ποιότητα της δημοκρατίας;
Η θέση της ΝΔ είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί.
Έχετε συμμετάσχει στο παρελθόν σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Για την καθυστέρηση που καταγράφεται τώρα, ευθύνεται μόνο η Ελληνική Κυβέρνηση;
Η Κυβέρνηση ευθύνεται γιατί καθυστερεί.
Καθυστερεί γιατί διαρκώς αναβάλλει, παλινωδεί και κωλυσιεργεί στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων που η ίδια έχει αναλάβει, προκειμένου να διαπραγματευθεί στο εσωτερικό της.
Ευθύνη όμως φέρουν και οι δανειστές.
Κυρίως για παράλογες απαιτήσεις, σε δημοσιονομικούς στόχους και μέτρα, που πηγαίνουν μετά τη λήξη του Προγράμματος, δηλαδή για μετά το 2018.
Αλήθεια όμως, ακόμη και αν δεν υπήρχαν αυτές οι απαιτήσεις, η Κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το 3ο Μνημόνιο;
Σήμερα δεν «διαπραγματεύεται» παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, στις αποκρατικοποιήσεις, στην αγορά εργασίας;
Αυτές δεν είναι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν έναν χρόνο;
Και δεν υλοποιήθηκαν.
Και τούτο συνέβη γιατί πολύ απλά η Κυβέρνηση δεν πιστεύει στις διαρθρωτικές αλλαγές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ δεν ψηφίζει το δημοσιονομικό πακέτο. Εάν όμως περιλαμβάνονται ελαφρύνσεις, όπως στον ΕΝΦΙΑ ή στον ΦΠΑ, πως θα δικαιολογήσει την στάση του το κόμμα σας;
Αντί σήμερα να συζητάμε για το πώς θα μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι μετά το 2018, προκειμένου να προκύψει δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φορολογικών συντελεστών, η Κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τους υψηλούς και για μακρά περίοδο στόχους, που θα οδηγήσουν στη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας.
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη.
Η ΝΔ δεν θα γίνει «δεκανίκι» στην κυβερνητική αναποτελεσματικότητα και αποτυχία.
Νέα δημοσιονομικά μέτρα δεν θα ψηφίσει.
Ποιες είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα μπορούσατε να ψηφίσετε; Ακούμε στελέχη σας που αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Θα αξιολογήσουμε καταρχήν ποιες είναι αυτές, θα δούμε με ποια διαδικασία θα έρθουν στη Βουλή και θα μελετήσουμε το περιεχόμενό τους.
Στη συνέχεια, θα τοποθετηθούμε.
Δεν ανησυχείτε μήπως οι Θεσμοί ζητήσουν από τη ΝΔ να δεσμευθεί για τα νέα μέτρα, ειδικά αυτά που αφορούν το 2019 και μετά. Θυμάστε τι είχε συμβεί επί Αντώνη Σαμαρά.
Η ΝΔ, όπως σας είπα, δεν θα ψηφίσει τα δημοσιονομικά μέτρα.
Η ψήφισή τους όμως από την Κυβερνητική πλειοψηφία, αποτελεί δέσμευση για τη χώρα.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων και δανειστών επιδιώκοντας, εν πορεία, την αλλαγή πτυχών του προγράμματος.
Πως όμως εσείς θα αλλάξετε αυτό το μείγμα, αν τότε είστε στην Κυβέρνηση.
Κε. Σιαδήμα, επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης είναι η υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Δική μας επιλογή είναι η μείωση των φόρων, με χρήση ισοδυνάμων από την πλευρά των δαπανών.
Επίσης, όπως έχω πολλές φορές αναφέρει, κανένα Πρόγραμμα δεν είναι άκαμπτο και ανελαστικό. Εμπεριέχει δυνητικούς βαθμούς ευελιξίας, η χρήση των οποίων εξαρτάται από την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε Κυβέρνησης. Αυτά, τα στοιχεία για την παρούσα Κυβέρνηση, αποτελούν «είδος εν ανεπαρκεία». Αντιθέτως, κατά το πρόσφατο παρελθόν, εμείς δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις αλλαγών στο Πρόγραμμα. Να θυμίσω ότι, το 2014, μειώθηκαν – για πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα φορά – φορολογικοί συντελεστές (π.χ. ΦΠΑ στη εστίαση, ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.), χωρίς αυτό να προβλέπεται στο Μνημόνιο.
Επίσης, η ΝΔ έχει αποδείξει μεταπολιτευτικά ότι οι διακυβερνήσεις της πέτυχαν, κατά μέσο όρο, υψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας έναντι των διακυβερνήσεων από άλλα κόμματα. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαμορφώσει πληρέστερα τις συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας, να αξιοποιήσει καλύτερα τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, να προχωρήσει – όπως με επιτυχία έκανε – στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, να υλοποιήσει ταχύτερα τις διαρθρωτικές αλλαγές και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Άρα, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μείωση των δημοσιονομικών στόχων.
Τι απαντάτε στα σενάρια που κάνουν λόγο για Κυβέρνηση συνεργασίας, ειδικά στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση βρεθεί σε αδιέξοδο;
Η ΝΔ έχει δηλώσει ότι πριν τη διεξαγωγή εκλογών δεν συζητά συμμετοχή της σε άλλη Κυβέρνηση.