“Η Κυβέρνηση ακολουθεί συνειδητά τον δρόμο του λαϊκισμού και του διχασμού”
Στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας ανάμεσα σε άλλα μέτρα εξήγγειλε ελαφρύνσεις φόρων και εισφορών. Παρότι όμως και η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι υποστηρίζει ότι πρέπει να παρθούν μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση, τελικά αντιμετώπισε τις εξαγγελίες αυτές με σκληρή κριτική. Δεν υπάρχει περιθώριο σύγκλισης τουλάχιστον για μέτρα που ανακουφίζουν την ελληνική κοινωνία;
Είναι θετικό για τη χώρα ότι ο κ. Τσίπρας, έστω και με καθυστέρηση, φαίνεται να υιοθετεί κάποια στοιχεία των δικών μας προτάσεων για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αφού πρώτα οδήγησε σε φτωχοποίηση την κοινωνία.
Οι προτάσεις του όμως είναι ασαφείς, κάποιες είναι άτολμες, άλλες εκτείνονται σε βάθος χρόνου, ενώ είναι και αποσπασματικές, αφού δεν εντάσσονται σε μία συνολική οικονομική πρόταση, όπως αυτή που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, επίτευξης υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας καλών θέσεων απασχόλησης.
Για τους λόγους αυτούς, η σημερινή Κυβέρνηση θα μείνει στην πολιτική ζωή του τόπου ως «πολιτική ανεμοδούρα» και ο κ. Τσίπρας ως ο «Πρωθυπουργός των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών».
Σε κάθε περίπτωση, θα περιμένουμε να δούμε και να αξιολογήσουμε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε για το ασφαλιστικό την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και την αντικατάστασή του με το σύστημα των τριών πυλώνων. Αλλά το σύστημα αυτό έχει κατηγορηθεί ως επιτομή του νεοφιλελευθερισμού, επειδή ουσιαστικά ιδιωτικοποιεί το μεγαλύτερο μέρος της ασφάλισης και θεωρείται ότι εφαρμόστηκε πιλοτικά στη Χιλή του δικτάτορα Πινοσέτ με καταστροφικά αποτελέσματα. Τι απαντάτε;
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την κατάργηση του νόμου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, διότι έχει δημιουργήσει ένα άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα, το οποίο αντιστρατεύεται την ανάπτυξη, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και αποθαρρύνει το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας.
Η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα τριών πυλώνων, με κεντρική στόχευση τη σταδιακή και σε βάθος χρόνου μείωση έως και 25% των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, αυξάνοντας έτσι το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και μειώνοντας το μη-μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.
Το σύστημα αυτό, σε αντίθεση με την διαστρέβλωση που επιχειρείται από κάποιους, εφαρμόζεται, σε διάφορες παραλλαγές, σε πάρα πολλές ανεπτυγμένες χώρες, από την Σουηδία και την Ολλανδία, μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ αποτελεί και θεμελιώδη επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρώτος και βασικός πυλώνας του συστήματος θα εδράζεται στον ΕΦΚΑ και θα είναι, όπως και σήμερα, υποχρεωτικός, δημόσιος, καθολικός και αναδιανεμητικός.
Ο δεύτερος πυλώνας, σε αντίθεση με τη σαχλή προπαγάνδα ορισμένων, θα αφορά τους νέους ασφαλισμένους και μόνο το μέρος της σημερινής επικουρικής σύνταξης, με το δικαίωμα σε αυτούς να επιλέξουν μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού συνταξιοδοτικού ταμείου, το οποίο βέβαια θα τελεί υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο και εποπτεία.
Ο δε τρίτος πυλώνας θα είναι συμπληρωματικός και θα αφορά, όπως και σήμερα, την ιδιωτική ασφάλιση.
Με την εφαρμογή αυτού του συστήματος θα διασφαλίζεται, για μεν του σημερινούς συνταξιούχους ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στο μέλλον, ενώ για τους σημερινούς εργαζόμενους ότι θα πάρουν σύνταξη, μειώνοντας παράλληλα το δυσβάσταχτο βάρος των ασφαλιστικών εισφορών.
Δυστυχώς όμως, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, που προχώρησε σε 21 περικοπές συντάξεων και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, και ο Πρωθυπουργός της απόλυτης έλλειψης ευαισθησίας όταν αναφέρεται στους «συνταξιούχους άνω των 70 ετών», συνεχίζουν να διασπείρουν ψέματα, αφού αυτά συνιστούν το πολιτικό DNA τους.
Η Νέα Δημοκρατία σήμερα θεωρεί ότι ήταν λάθος η κατ’ επανάληψη διατυπωθείσα επίσημη θέση της στο Μακεδονικό, υπέρ μια σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό;
Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι λάθος η παραχώρηση της «μακεδονικής» γλώσσας και της «μακεδονικής» ταυτότητας στα Σκόπια, κάτι που αποδέχθηκε η σημερινή Κυβέρνηση και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες, στοιχείο που συνιστά βασικό και διαχρονικό συστατικό της επίσημης θέσης της.
Γι’ αυτό πιστεύει ότι πρόκειται για μία κακή και εθνικά επιζήμια συμφωνία, η οποία δημιουργεί ήδη αρνητικά για τη χώρα μας τετελεσμένα.
Ας μην προσπαθεί συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μαθήματα πατριωτισμού και επί του ονοματολογικού, ειδικά όταν σειρά επώνυμων στελεχών του, ακόμη και στην κρίσιμη φάση του 2008, προέτρεπαν να δοθεί στη γείτονα χώρα «σκέτα» η ονομασία Μακεδονία.
Την παραμονή του τελευταίου συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά μίλησε για ακραία στοιχεία στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, διαχωρίζοντας τον εθνικισμό από τον πατριωτισμό. Τελικά όμως τα ακραία στοιχεία είναι αυτά που επικράτησαν στη συγκέντρωση. Η Νέα Δημοκρατία καλύπτει πολιτικά το συλλαλητήριο και τα στελέχη της που συμμετείχαν;
Οι πολίτες, στα συλλαλητήρια, με τη μαζική συμμετοχή τους, εξέφρασαν τις πατριωτικές ευαισθησίες τους και έστειλαν μήνυμα στην Κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει το Σκοπιανό ζήτημα επιπόλαια και διχαστικά, ότι δεν την εμπιστεύονται.
Το μήνυμα των πολιτών είναι τόσο ηχηρό, που μία υπεύθυνη Κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να το αγνοήσει.
Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στα συλλαλητήρια έχουν γνήσιο πατριωτισμό και όχι ακραίο εθνικισμό.
Και είναι μεγάλο λάθος κάποιοι να ταυτίζουν αυτές τις ευαισθησίες με ορισμένες ακραίες αντιδράσεις. Γιατί ο γνήσιος πατριωτισμός δεν ταυτίζεται με τον ακραίο εθνικισμό.
Και ο κ. Τσίπρας, τέτοια ακραία στοιχεία, μάλλον στους κόλπους της Κυβέρνησής του θα βρει!
Κατηγορείτε την Κυβέρνηση ότι πολώνει το πολιτικό κλίμα και ότι δημιουργεί διχαστικές συνθήκες. Για την κατάσταση αυτή η Νέα Δημοκρατία είναι άμοιρη ευθυνών; Στελέχη της αποκαλούν την κυβέρνηση συμμορία και τον πρωθυπουργό συμμορίτη, απειλούν να γδάρουν υπουργούς, υποστηρίζουν ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει υπόγειες σχέσεις με την τρομοκρατία και άλλα πολλά. Είναι αυτά πολιτική κριτική;
Πράγματι κατηγορούμε την Κυβέρνηση ότι, χωρίς ιδεολογικές συντεταγμένες και ηθικές αρχές, ακολουθεί το δρόμο του λαϊκισμού, της συκοφαντίας, της συνειδητής όξυνσης, του διχασμού και δημιουργεί τεχνητό πολιτικό περιβάλλον τοξικότητας, προσπαθώντας να κρατηθεί για λίγο ακόμη στην εξουσία. Κυβερνητικές επιλογές «ύστατης καταφυγής» για κάποιον που δεν έχει προσφέρει κάτι ουσιαστικά θετικό στον τόπο και δεν διαθέτει όραμα για τη χώρα.
Αυτό τον λόγο πλέον το εξάγει, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ας μην εξισώνουμε συνεπώς κανείς αυτή την κεντρική στρατηγική επιλογή που εκπορεύεται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, με μεμονωμένες φωνές που ακούγονται στα άλλα κόμματα.
Γιατί αποδεικνύει ο κ. Τσίπρας, ότι και ως Πρωθυπουργός, λειτουργεί ως ακραία αντιπολίτευση. Η οποία τελικά του ταιριάζει περισσότερο…