Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ – “Στήριξη της κοινωνίας με όρους αλήθειας και όχι με επικοινωνιακά τρικ”

Η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία κίνηση στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων με χρήματα από το πλεόνασμα προκάλεσε αντιδράσεις στη ΝΔ….

Η ελληνική κοινωνία πρέπει να στηριχθεί, κυρίως μάλιστα τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα που έχουν πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια να θυμίσω ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν, σε αντίστοιχη πρωτοβουλία της προηγούμενης Κυβέρνησης, ο τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την χαρακτήριζε «πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη βαθιά ανήθικη, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας».

Ας είναι όμως, είμαστε συνηθισμένοι από τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Πρωθυπουργού.

Η στήριξη όμως της κοινωνίας πρέπει να γίνεται με όρους αλήθειας, και όχι με «επικοινωνιακά τρικ» και κοροϊδίες.

Η Κυβέρνηση, αφού επέβαλε μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ που συρρίκνωσαν σημαντικά και μόνιμα το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, δίνει σήμερα πίσω ένα μικρό μέρος της απώλειας, και μάλιστα εφάπαξ.

Αφού επέβαλλε τη μόνιμη περικοπή κύριων και επικουρικών συντάξεων, τη μόνιμη κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων και τη μόνιμη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σήμερα προχωράει στη χορήγηση, εφάπαξ, υποπολλαπλάσιου βοηθήματος.

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που στερεί πόρους από την πραγματική οικονομία, με τη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει.

Την ίδια στιγμή που επιβάλλει νέους τετραπλάσιους φόρους το 2017, ίσους με έναν επιπλέον ΕΝΦΙΑ, κυρίως μάλιστα έμμεσους φόρους, οι οποίοι πλήττουν ιδιαίτερα τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα.

Και την ίδια στιγμή που αναλαμβάνει δεσμεύσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας τόσο για το 2018, όσο και για τα επόμενα, αρκετά χρόνια, που θα επιβαρύνουν την «τσέπη» όλων των πολιτών.

Η Κυβέρνηση όμως μιλά για υπέρβαση των στόχων…

Πράγματι, υφίσταται υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, η οποία όμως είναι πλασματική, αφού η Κυβέρνηση έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Ενώ υφίστανται και μια σειρά από «ωρολογιακές βόμβες» στα θεμέλια της οικονομίας.

Τα κόκκινα δάνεια έχουν μεγεθυνθεί, η ρευστότητα φορέων του δημοσίου έχει επιδεινωθεί, η «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία έχει διευρυνθεί, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ιδιωτικού τομέα έχουν αυξηθεί.

Ενδεικτικά και μόνο, οι τελευταίες ξεπερνούν πλέον το 50% του ΑΕΠ και είναι αυξημένες, μόνο εφέτος, κατά 10 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά δεν είναι για πανηγυρισμούς, αλλά για σοβαρούς προβληματισμούς.

Ο κ. Τσίπρας όμως εκτιμά πως σύντομα η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης…

Τα στοιχεία είναι σαφή και αποτυπώνουν την αλήθεια.

Σήμερα, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο και με πιο ασθενή δυναμική σε σχέση με αυτή που παρέλαβε η Κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015. Δυνητικός πλούτος 21 δισ. ευρώ χάθηκε τα 2 τελευταία χρόνια.

Όπως είπα και στη Βουλή χθες, η Κυβέρνηση παρέλαβε την οικονομία στον «1ο όροφο», την έριξε στο «υπόγειο» και σήμερα πανηγυρίζει που προσπαθεί να την ανεβάσει τουλάχιστον στο «ισόγειο».

Μπορεί όμως αυτή η Κυβέρνηση να πετύχει ανάπτυξη 2,7% το 2017; Αν και το εύχομαι, δεν το θεωρώ ρεαλιστικό.

Από που προβλέπει ότι θα προέλθει η υψηλή ανάπτυξη; 1ον. Από σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Όμως πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό όταν επιβάλλει πρόσθετους φόρους, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, το 2017; 2ον. Από μεγάλη αύξηση των επενδύσεων. Όμως πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό όταν συνεχίζει την υπερφορολόγηση και τη στάση πληρωμών, και επιδεικνύει αβελτηρία στην υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών;

Η απόφαση πάντως του Γιούρογκρουπ χαρακτηρίστηκε ως θετική από την κυβέρνηση…

Να σας θυμίσω τί λέει ο λαός μας; «Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι».

Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία να θυμίσω ότι προσυπέγραψε η Ελληνική Κυβέρνηση, η 2η αξιολόγηση δεν έκλεισε, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του ίδιου του κ. Πρωθυπουργού. Τι σημαίνει αυτό; Η αβεβαιότητα παρατείνεται, η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες και έχουν αυξηθεί κατά 65% από τις αρχές του 2015, αναβάλλεται, η ένταξη στο πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει από το Μάρτιο του 2015, μετατίθεται.

Επίσης, στο Eurogroup, η Κυβέρνηση αποδέχθηκε ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Και όχι μόνο αυτό: αποδέχθηκε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε στην επίτευξη αυτών των στόχων, με την εφαρμογή νέων διαρθρωτικών μέτρων και τη μονιμοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη». «Κόφτης» που κατά τις μέχρι πρόσφατα διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης θα έληγε το 2018.

Τί πήραμε λοιπόν από το Eurogroup; Έναν μόνιμο μηχανισμό επιτροπείας και πολλά νέα μέτρα λιτότητας. Γιατί πανηγυρίζει η Κυβέρνηση;

Έχουμε όμως την απόφαση για το χρέος…

Τα άμεσα μέτρα που αποφασίστηκαν έρχονται να καλύψουν ένα μικρό μέρος, μόλις το 12%, της επιβάρυνσης που επέφεραν οι χειρισμοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, στο χρέος, για το 2060.

Αν και κινούνται σε θετική κατεύθυνση, είναι λίγα, θα έχουν θετική επίπτωση σε βάθος χρόνου, δεν συνδυάζονται με μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά αντιθέτως συνοδεύονται από βαρύ τίμημα για τους πολίτες.

Συνεπώς, ο κ. Τσίπρας ανέλαβε πολλές δεσμεύσεις με τεράστιο κόστος για την ελληνική κοινωνία τα αμέσως προσεχή χρόνια, για να πάρει κάτι για το χρέος, μετά από πολλές δεκαετίες. Σε ότι αφορά τα αναγκαία μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος; Αυτά παραπέμπονται για το 2018, και βλέπουμε…

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube