Ο Χρ. Σταϊκούρας στο Capital tv με τον Μανώλη Καψή | 1.4.2019

Ήδη έτοιμα είναι τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, μέσα στους πρώτους μήνες αφού αναλάβει κυβέρνηση, με στόχο υψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας. Αυτό δηλώνει στο Capital.gr και στον Μανόλη Καψή ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Για πολλούς, ένας από τους πρωταγωνιστές του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης, που λογικά θα προκύψει από τις κάλπες.

Στόχος η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, έτσι  ώστε να γίνει εφικτή και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η μείωση των φόρων, είναι η “σημαία” της νέας διακυβέρνησης: Μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς και σειρά πρωτοβουλιών για την τόνωση της οικοδομής, είναι το πρώτο πακέτο μέτρων, που έχει ήδη επεξεργαστεί το γαλάζιο οικονομικό επιτελείο.

Ταυτόχρονα η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει να ρίξει χρήμα στην αγορά, ώστε να προκαλέσει ένα αναπτυξιακό σοκ.

“Θα εκτελέσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και θα πληρώσουμε τις οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα”, δηλώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας. “Ο συνδυασμός των δυο παραγόντων, κυρίως στη ρευστότητα, έχει τον υψηλότερο πολλαπλασιαστή για την ανάπτυξη. Πάνω από 2,5%. Άρα μπορεί να έχει πολύ θετική επίπτωση στην ανάπτυξη” προσθέτει.

Ο σχεδιασμός του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου, όπως σημειώνει στο Capital.gr ο Χρήστος Σταϊκούρας, προβλέπει ακόμα αυστηρή τήρηση των προϋπολογισμών στις δημόσιες επιχειρήσεις και φυσικά “να τρέξουν” όλες οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεγάλες επενδύσεις, που έχουν  παγώσει εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ. Με πρώτη την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό.

Και οι αναμενόμενες αποφάσεις του ΣτΕ για τις παλαιές περικοπές; Πόσο μπορεί να επηρεάσουν τον σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης; “Να το πω ξεκάθαρα,” σημειώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας. “Οι μειώσεις των φόρων θα γίνουν. Η έκταση στην οποία θα γίνουν, θα σχετίζονται και με πιθανές δικαστικές αποφάσεις. Αλλά δεν θα αλλάξουν οι δικαστικές αποφάσεις -που θα γίνουν σεβαστές- το πρόταγμα”.

Με κυβέρνηση ΝΔ επιδόματα τέλος; “Δεν θα έλεγα τέλος”, απαντά ο Χρήστος Σταϊκούρας. “Θα έλεγα το εξής. Ότι ο όποιος δημοσιονομικός χώρος υφίσταται θα πηγαίνει εν πολλοίς σε μειώσεις φόρων. Σε μια αναλογία 80/20. Δηλαδή  80% σε μειώσεις φόρων και 20% σε αύξηση δαπανών. Δική μας προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε εκείνα τα νοικοκυριά, εκείνους τους ανθρώπους, που έχουν πραγματική ανάγκη.”

Όλη η συνέντευξη του Χρήστου Σταϊκούρα έχει ως εξής: 

– Κύριε Σταϊκούρα, βασικό στοιχείο της οικονομικής σας πολιτικής είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το ερώτημα φυσικά είναι, γιατί να σας κάνουν οι Ευρωπαίοι ένα τέτοιο “δώρο”, δεν είναι μόνο πολιτική απόφαση. Δεν θα κριθεί μόνο πολιτικά…

Σωστά, αλλά είναι βασικός μεσομακροπρόθεσμος στόχος. Πρώτα έχουμε πει, ότι τους πρώτους 12 μήνες θα αποδείξουμε ότι ασκούμε μία ρεαλιστική, συνεκτική οικονομική πολιτική, που εδράζεται σε μείωση φόρων, σε υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, σε ενίσχυση ρευστότητας στην οικονομία… Αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας, οι υψηλότεροι ρυθμοί θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία θα οδηγήσει στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Άρα ο στόχος είναι, αφού πρώτα υλοποιήσουμε πολιτικές, αφού πρώτα αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους σημερινούς, τότε θα πάμε στην αλλαγή των δημοσιονομικών μεγεθών…

– Αυτό λοιπόν είναι το κουμπί. Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης.

Υψηλότεροι και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης.

– Μόνο που η ανάπτυξη δεν διατάσσεται, χρειάζεται ένα μείγμα πολιτικής που θα βοηθήσει την ανάπτυξη. Πως θα το πετύχετε αυτό;

Ποιος είναι ο βασικός στόχος; Κατ’ αρχήν πράγματι ο στόχος είναι υψηλότεροι και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης. Μπορούμε  να πείσουμε τους εταίρους και δανειστές ότι αυτό μπορεί να γίνει; Ναι μπορούμε. Γιατί όταν έκαναν τις εκθέσεις οι εταίροι πριν από 4 χρόνια, για το πώς θα κινηθεί ελληνική οικονομία τα επόμενα 50 χρόνια, πίστευαν ότι η ελληνική οικονομία θα κινείται με διπλάσιους ρυθμούς μεγέθυνσης απ’ αυτούς που έχουν συμφωνηθεί σήμερα. Άρα ο στόχος για διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης είναι εφικτός.

– Για μένα διπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης σημαίνει προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Πως θα το καταφέρετε αυτό;

Αυτό σημαίνει υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλαγή της σύνθεσης του πλούτου και δικαιότερη κατανομή. Να το πω πολύ πιο απλά. Θα μεγαλώσουμε την πίτα, να την κάνουμε καλύτερα συστατικά και να την διανείμουμε πιο δίκαια.

– Πολύ ωραία ακούγονται αυτά…Πώς;

Και να το πω και διαφορετικά, να ενισχύσουμε τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, εις βάρος της κατανάλωσης, η οποία ναι πρέπει να ενισχυθεί, αλλά τα άλλα δύο συστατικά να αυξηθούν με υψηλότερους ρυθμούς.

– Πώς θα πείσετε τους επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα, μετά τα όσα έχουν υποστεί;

Απάντηση. Με συγκεκριμένες πολιτικές,  σε 1 χρόνο και σε 4 χρόνια. Ας πούμε στον δημοσιονομικό τομέα. Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ πολύ περισσότερο από αυτό που υποστηρίζει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Θα μειώσουμε τον φόρο στις επιχειρήσεις εμπροσθοβαρώς, για να δημιουργηθούν καλές και ποιοτικές θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Θα μειώσουμε τον κατώτατο φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα, λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι από το 2020 έχουμε μεγάλη μείωση του αφορολόγητου. Θα μειώσουμε τον ΦΠΑ στην εστίαση και θα αναλάβουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες για την οικοδομή. Αυτά στο δημοσιονομικό κομμάτι.

– Αυτά είναι νομοσχέδια έτοιμα, τα οποία θα κατατεθούν άμα τη αναλήψει της διακυβέρνησης; Εφόσον φυσικά επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις…

Αυτές είναι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν τον πρώτο χρόνο. Άλλες θα είναι το πρώτο δίμηνο, άλλες θα’ ναι στο πρώτο εξάμηνο, θα υπάρχει μια αλληλουχία δραστηριοτήτων και νομοσχεδίων σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική.

Αυτός όμως είναι ο ένας πυλώνας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Τον πρώτο χρόνο, θα εκτελέσουμε το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. Η σημερινή κυβέρνηση υποεκτελεί επί μία τριετία το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, στερώντας πόρους από μεγάλα δημόσια έργα στη χώρα. Γιατί; Για να βελτιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα προκειμένου να ασκήσει αυτήν τη μικροκομματική πολιτική την οποία ακολουθεί. Άρα εμείς θα εκτελέσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Θα πληρώσουμε τις οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση θα όφειλε να τις έχει εκκαθαρίσει αυτές, δηλαδή να είναι μηδέν, στις 20 Αυγούστου. Σήμερα  τις διατηρεί σε επίπεδα άνω των 2 δισ. ευρώ.

– Πάντως η εξίσωση είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Θα μειώσετε τους φόρους, θα μειώσετε τα έξοδα και θα αυξήσετε τις δαπάνες.

Όχι. Λέω ότι θα εκτελέσουμε το πρόγραμμα, όχι ότι θα αυξήσουμε τις δαπάνες. Η κυβέρνηση δεν εκτελεί αυτά που προϋπολογίζει για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Άρα εμείς θα εκτελέσουμε το πρόγραμμα. Αυτή η απόκλιση την τελευταία 2ετία είναι 2 δισ. ευρώ. Και 2 δισ. που είναι οι οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα; Εγώ να σας πως ότι δεν το πετυχαίνουμε απόλυτα; Αλλά 2-3 δισ. από το άθροισμα αυτών των 2 πρωτοβουλιών μπορεί να είναι “αιμοδότηση” της πραγματικής οικονομίας τον πρώτο χρόνο.

– Έχετε υπολογίσει πόσο μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη αυτό το πακέτο των μέτρων που μου περιγράψατε; 

Ο συνδυασμός των δύο παραγόντων, κυρίως στη ρευστότητα, έχει τον υψηλότερο πολλαπλασιαστή για την ανάπτυξη. Πάνω από 2,5%. Άρα μπορεί να έχει πολύ θετική επίπτωση στην ανάπτυξη. Να υπενθυμίσω επίσης κάτι. ‘Οτι η μείωση των φόρων δεν συνεπάγεται λιγότερα φορολογικά έσοδα.

– Υπάρχει το παράδειγμα της Κύπρου…

Εγώ δεν θα ήθελα να μιλήσω μόνο με συγκεκριμένα παραδείγματα. Να πω για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Τι υποστηρίζει; ‘Οτι το χαμηλότερο κενό ΦΠΑ. Τι σημαίνει κενό ΦΠΑ; Πόσο εισπράττεις από ΦΠΑ σε σχέση με το πόσο θα έπρεπε να εισπράττεις. Το χαμηλότερο κενό παρατηρήθηκε στην Ελλάδα το 2014 και έκτοτε ξανα-διογκώνεται. Τι έγινε το ’14; Η χώρα έκανε τις πρώτες στοχευμένες μειώσεις φόρου. Τον ΦΠΑ στην εστίαση, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, τις ασφαλιστικές εισφορές, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Άρα αυτό σημαίνει ότι όταν μειώνεις τους φόρους, μειώνεις και το κίνητρο για φοροδιαφυγή. Άρα αυτό δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη μειωμένα έσοδα. Αν μου πείτε “μα θα πείσεις μόνο με αυτό το επιχείρημα τους εταίρους” (για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων);

Όχι, θα πάρουμε και δημοσιονομικά ισοδύναμα από το σκέλος των δαπανών. Θα εκτελέσουμε τις οροφές δαπανών όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Σήμερα πολλοί φορείς της γενικής κυβέρνησης, όπως είναι οι Αστικές Συγκοινωνίες, βγαίνουν εκτός προϋπολογισμών. Θα επεκτείνουμε τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ετοιμάζουμε νομοσχέδιο  γι’ αυτό. Θα προχωρήσουν τα ΣΔΙΤ, σύμπραξη δημοσίου ιδιωτικού τομέα.

– Έχουν ήδη γραφτεί αυτά τα νομοσχέδια;

Τα περισσότερα έχουν γραφτεί, κάποια είναι απλές διατάξεις. Και ο τρίτος άξονας, να μην τον λησμονήσουμε, είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Για παράδειγμα, δεν μπορεί  να καρκινοβατεί ακόμα και σήμερα το Ελληνικό. Δεν μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί. Αρα σας κατέθεσα 10 συγκεκριμένες πρωτοβουλίες…

Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της γραφειοκρατίας. Είναι ένα θέμα το οποίο επισημαίνουν οι ξένοι επενδυτες, δεν είναι μόνο το κλίμα, δεν είναι μόνο η σταθερότητα η πολιτική, δεν είναι μόνο μια φιλοεπενδυτική κυβέρνηση,  είναι και η ελληνική γραφειοκρατία. Έχω ακούσει πάρα πολλούς να υπόσχονται για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, όμως το πρόβλημα είναι πιο πολύπλοκο από ό,τι ακούγεται…

Αυτό δεν είναι εύκολο να το υποσχεθείς, θα πρέπει πρώτα να το πράξεις χωρίς να δεσμευτείς γι’ αυτό, αλλα μια προϋπόθεση για να τα υλοποιήσεις όλα αυτά είναι η πολιτική βούληση. Και υπάρχει η πολιτική βούληση να υλοποιηθεί αυτό το μείγμα πολιτικών. Και γιατί κάποια από αυτά τα κάναμε στο παρελθόν με επιτυχία, αλλά και γιατί κάποια από αυτά πρέπει να είναι προτάγματα για την επόμενη μέρα της χώρας.

– Αν υπάρξει  μία απόφαση του ΣτΕ που θα δικαιώσει τους συνταξιούχους,  όλα αυτά μπορεί να ανατραπούν. Να μην είστε σε θέση να υλοποιήσετε τις πολιτικές αυτές λόγω αυξημένου κόστους.

Δεν θα έλεγα όλα. Θα σας έκανα μια διαφορετική διατύπωση. Θα πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιθωρίων της χώρας,  μη μεταβάλλοντας όμως τις προτεραιότητες της δημοσιονομικής πολιτικής. Για να το πω ξεκάθαρα, οι μειώσεις των φόρων θα γίνουν. Η έκταση στην οποία θα γίνουν οι μειώσεις των φόρων, θα σχετίζονται και με πιθανές δικαστικές αποφάσεις. Αλλά δεν θα αλλάξουν οι δικαστικές αποφάσεις το πρόταγμα.

– Να υποθέσω ότι θα έχουν ένα μακρύ χρόνο υλοποίησης…

Εξαρτάται από το ύψος της απόφασης, άρα της αύξησης των δαπανών. Εξαρτάται απο τον δημοσιονομικό χώρο και από τις επιλογές της επόμενης κυβέρνησης για την φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει. Αλλα το πρόταγμα δεν θα αλλάξει. Οι μειώσεις των φόρων θα γίνουν.

– Με κυβέρνηση ΝΔ να υποθέσουμε επιδόματα τέλος;

Δεν θα έλεγα τέλος, θα έλεγα το εξής: Ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος υφίσταται  εν πολλοίς θα πηγαινει σε μειώσεις φόρων. Σε μια αναλογία 80/20. Το 20% θα ειναι για αύξηση δαπανών. Το πώς θα αυξηθούν οι δαπάνες έχει να κάνει με τις προτεραιότητες της εκάστοτε κυβέρνησης. Δική μας προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε εκείνα τα νοικοκυριά, εκείνους τους ανθρώπους, που έχουν πραγματική ανάγκη. Άρα πρόσταγμα είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να ενισχυθεί, έτσι ώστε περισσότερες οικογένειες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας να ενισχυθούν. Ειναι οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες οικογένειες και ειναι και τα επιδόματα ανεργίας. Αρα δεν θα έλεγα στοπ στα επιδόματα, αλλά θα έλεγα ότι πρέπει να είναι στοχευμένα στους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερη κοινωνική ανταποδοτικότητα.

– Όλο αυτο το πακέτο μέτρων, εφόσον γίνετε κυβέρνηση, πώς νομίζετε ότι θα το αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα ειναι μια εποικοδομητική αντιπολίτευση;

Από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί κανείς να τα περιμένει όλα. Ελπίζω ότι δεν θα ειναι η αντιπολίτευση του προ του 2015. Άλλωστε  πολλά από αυτά, αρχίζει να τα υποστηρίζει, έστω λεκτικά. Αλλα δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση να υπάρξει άλλη μια οβιδιακή μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έρθει πάλι στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που θα γίνει πολύ σύντομα.

– Όλα αυτά επισης προϋποθέτουν μια κυβερνηση αυτοδύναμη. Αν δεν εχει η ΝΔ αυτοδυναμία και χρειαστεί κυβερνητικό εταίρο, θα μπορέσετε  όλα αυτά που μου περιγράψατε να τα περάσετε από τη Βουλή;

Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτοδυναμία και είναι εφικτός ο στόχος. Εφικτός και ρεαλιστικός στόχος, έτσι ώστε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα το οποίο σας κατέθεσα, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα 1 και 4 ετών. Από εκεί και πέρα οι πολίτες θα κρίνουν, οι πολίτες θα αξιολογήσουν και η ΝΔ θα πρέπει να είναι έτοιμη να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο, ακόμα κι αν χρειαστεί κάποιος πολιτικός εταίρος. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολιτική και κοινωνική συνεννόηση στη χώρα.

– Οι επενδυτές επισημαίνουν το πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Θα άνοιγε τις πόρτες, θα διευκόλυνε τις επενδύσεις αν υπήρχε επιτέλους μία οριστική ρύθμιση. Νομίζετε είναι εφικτό;

Πρώτα θα πρέπει υλοποιηθούν- και εδώ υπάρχουν καθυστερήσεις με ευθυνη της σημερινής κυβέρνησης- τα όποια μέτρα έχουν αποφασιστεί απο πέρισυ στο Eurogroup,  για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι καθυστερεί η εκταμίευση ενός δισ. ευρώ, που θα ήταν ένα μήνυμα στις αγορές ότι ενισχύεται η βιωσιμότητα του χρέους. Πέρα όμως από το τι θα κάνουν οι δανειστές για την Ελλάδα, με βάση τα συμφωνηθέντα περισυ στο Eurogroup, είναι κομβικής βασικά σημασίας εμείς οι ίδιοι, σαν χώρα, να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς οικονομικης μεγέθυνσης. Γιατι αποδεικνύεται και αποτυπώνεται σε όλες τις εκθέσεις, ότι όσο υψηλότερος είναι αυτός ο ρυθμός μεγέθυνσης, όχι μόνο επιτυγχάνεις δημοσιονομικούς στόχους, όχι με μέτρα λιτότητας αλλα με μια αυτοτροφοδοτούμενη αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά ενισχύεις παρά πολύ τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό θα αλλάξει και την εικόνα των επενδυτών για την Ελλάδα.

– Να μην το ξεχάσω . Η κυβερνηση στην πορεία προς τις εκλογές, έχει υποσχεθεί, έχει δεσμευτεί, για μία σειρά από προσλήψεις στο Δημόσιο. Η ΝΔ θα κάνει αυτές τις προσλήψεις;

Κατ’ αρχάς η διόγκωση του δημόσιου, πέρα και πάνω από τα συμφωνηθέντα επισημαίνεται σε όλες τις εκθέσεις των δανειστών. Αρα η ΝΔ θα δει ως επόμενη κυβέρνηση ποια κατάσταση παραλαμβάνει. Η γενική αρχή της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι θα κάνει προσλήψεις στο Δημόσιο, μη  διογκώνοντας το Δημόσιο. Προσλήψεις εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, με αντικειμενικά κριτήρια.

 

Δείτε τη συνέντευξη:

 

 

capital.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube