Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στην ιστοσελίδα Taxheaven.gr (video) | 14.1.2022

Στην εκπομπή «Διάλογοι ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ» του κόμβου TAXHEAVEN, ήταν καλεσμένος ο υπ. Οικονομικών κος Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη για πολλά θέματα στον κο Γιώργο Χριστόπουλο.

 

 

Ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν:

→ Το φετινό άνοιγμα των φορολογικών δηλώσεων – Προσπάθεια με τους φορείς να ανοίξει το σύστημα το Μάρτιο.
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε σχετικά, “Έχουμε ήδη συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό τον κο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε όχι μόνο εσωτερικά η ΑΑΔΕ να είναι έτοιμη να ανοίξει το σύστημα από τον Μάρτιο, αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) πολύ γρήγορα να ενσωματώσουν τα στοιχεία, ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών και παράλληλα οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν τις διευκολύνσεις στις δόσεις των τελευταίων ετών. Αυτό είναι ο στόχος και υπάρχει σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με όλους αυτούς τους φορείς, έτσι ώστε να είναι απολύτως βέβαιο ότι θα είμαστε συγχρονισμένοι.”

→ Ο ρόλος του λογιστή και τοποθέτηση για τους χρονικούς περιορισμούς που τίθενται.
→ Αντιμετώπιση της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων.

→ Τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα όπως και αναφορά των σημερινών ανακοινωθέντων. «Δεν τίθεται σε κίνδυνο το αποθεματικό του 2022 για την πανδημία»

→ Για το ΦΠΑ έγινε «άσκηση» μείωσής του σε συγκεκριμένα βασικά αγαθά και διαπιστώθηκε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και θα επαναξιολογηθεί μελλοντικά, ανάλογα με την εξέλιξη του πληθωρισμού.

→ «Ψάχνουμε το δημοσιονομικό χώρο για μονιμοποίηση των μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών και της κατάργησης εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για μετά το 2022»

→ myDATA: Θα συνεχιστεί η μη επιβολή κυρώσεων, ωστόσο απαιτείται και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα για την επιτυχία της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης, ενώ ανέφερε ότι ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος και θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες αξιοποιώντας την ευελιξία του 2021, γνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει υποχρεωτικότητα.

→ Για τα όρια υπογραφής των λογιστών-φοροτεχνικών είναι ένα θέμα που θα συζητήσει με τον Υφυπουργό Α. Βεσυρόπουλο.

 

 

taxheaven.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube