Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ | 28.7.2021

«Έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναλάβει, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο, να μειώσουμε και άλλους φόρους από το 2022 και μετά ή και να μονιμοποιήσουμε κάποιες μειώσεις φόρων που δεν είναι μόνιμες και αφορούν το 2021 και 2022, όπως η εισφορά αλληλεγγύης. Ο στόχος είναι ό,τι μέτρο φορολογικής πολιτικής δεν έχει μόνιμα χαρακτηριστικά να μονιμοποιηθεί», υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

 

Μέχρι τώρα κατά την περίοδο της πανδημίας η πολιτεία λάμβανε μέτρα προκειμένου να ρυθμίσει οφειλές πληττόμενων επιχειρήσεων, είπε ο κ. Σταϊκούρας. « Έτσι τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις αρχές της υγειονομικής κρίσης, θα πληρωθούν από τις αρχές του 2022, αρχικά σε 12 και 24 δόσεις και μετά σε 24 και 48. Στην συνέχεια είχαμε και πρωτοβουλίες  για ρυθμιζόμενες οφειλές που η δόση που χανόταν πήγαινε στο τέλος της ρυθμιζόμενης περιόδου. Βλέποντας την εικόνα που δημιουργήθηκε τους τελευταίους 17-18  μήνες, κάναμε μια γενναία ρύθμιση που καλύπτει όλη την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 για πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή εργασίας ή στο Συν-Εργασία, για ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν κάνει δήλωση covid και για ανέργους που γράφτηκαν στον ΟΑΕΔ κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου σε 36 και 72 δόσεις για όλη την περίοδο, επεκτείναμε την βοήθεια που δίνεται στην κοινωνία να ρυθμίσει τις οφειλές και παράλληλα κάναμε ουσιαστικά και αναβίωση των ρυθμίσεων πάλι για όλη την περίοδο, με την καταβολή της δόσης του μηνός Αυγούστου, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου, μαζί με αυτή του Σεπτεμβρίου».

Υπάρχουν κατηγορίες πολιτών, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, που λόγω της υγειονομικής κρίσης, για συγκεκριμένα επαγγέλματα είχαν πολύ μεγάλη αύξηση του τζίρου. «Η συντριπτική πλειοψηφία όμως, μέσα στο καλοκαίρι έρχεται να πληρώσει φόρο μηδενικό ή έχει επιστροφή φόρου, ή χαμηλότερο φόρο. Με τα χθεσινοβραδινά στοιχεία, έχουν υποβληθεί περίπου 3.500.000 φορολογικές δηλώσεις, το 52% αυτών είναι μηδενικές και το 17%, είναι πιστωτικό, γιατί έχουν πιστωθεί λόγω των πολιτικών που ακολουθήσαμε. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει και είναι απόρροια των μέτρων φορολογικής πολιτικής που πήραμε, την μείωση του φόρου από 22% σε 9% για τα χαμηλότερα εισοδήματα, την μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 22% του χρόνου, μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για φέτος και του χρόνου, όλα αυτά αθροίζουν στο αποτύπωμα που είδατε».

Η πληρότητα και επάρκεια των μέτρων που ελήφθησαν, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, 40 δις. ευρώ, αποτυπώνεται και από ένα ακόμη στοιχείο, είπε ο κ. Σταϊκούρας. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 το εισόδημα των νοικοκυριών είναι 5% υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2020. Και ένα μεγάλο κομμάτι αυτού κατευθύνεται στην αποταμίευση, υπάρχει μείωση της κατανάλωσης και αύξηση των αποταμιεύσεων.

«Σε 2 χρόνια έχουμε καταφέρει μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ 22%, μόνιμη μείωση του φόρου στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9%, για τον χαμηλότερο συντελεστή. Μόνιμη μείωση στην φορολόγηση των επιχειρήσεων στο 22%. Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα, μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα στο 80%, φέτος ειδικά στο 70%. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και έχουμε κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 και το 2022».

Το δεύτερο στοιχείο που σημείωσε ο Υπουργός είναι η επιδίωξη να δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος «για να μειώσουμε επιπλέον και ταχύτερα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσουμε τα κίνητρα για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Πέρσι είχαμε νομοθετήσει τα πέναλτι για αυτούς που δεν κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές και έλειπαν στην άσκησή μας τα κίνητρα για να υπάρξουν αυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές και μειωμένα κίνητρα για φοροδιαφυγή».

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών την τελευταία διετία έχει μειώσει την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, «αλλά ναι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Θα πρέπει να κάνουμε πιο ελκυστικό το κίνητρο της φορολοταρίας για να ενισχύσουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, μέχρι τις 22/07 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι 26% υψηλότερες απ’ ό,τι το 2019 την αντίστοιχη περίοδο.

Σε σχέση με τις προβλέψεις για την οικονομία της χώρας μας, ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε ότι «ο βασικός σχεδιασμός λέει πως η οικονομία θα ανακάμψει φέτος με ποσοστό 3,6%. Αυτή η εκτίμηση τον τελευταίο μήνα είναι η πιο συντηρητική που έχει δει το φως της δημοσιότητας, και αυτό για να ενσωματώσουμε και πιθανές αναταράξεις που μπορεί να προκύψουν το επόμενο χρονικό διάστημα λόγω της υψηλής αβεβαιότητας. Όμως τα στοιχεία συγκλίνουν ότι ίσως να είναι καλύτερα από τις εκτιμήσεις μας. Αυτή την στιγμή οι πτήσεις εσωτερικού έχουν φτάσει στο 75% του 2019 και οι πτήσεις εξωτερικού στο 60%. Ο μέσος όρος είναι ότι έχουμε μια κάλυψη περίπου 63% με στοιχεία μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα. Τα εισιτήρια των ΜΜΜ επίσης, έχουν συνεχή βελτίωση, έχουν καλύψει το 70% του 2019».

Σε σχέση με τον πληθωρισμό ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε πως «με βάση την εικόνα που είχαμε οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης, από την νομισματική πολιτική, είναι ένα παροδικό φαινόμενο που εκτιμά η ΕΚΤ ότι θα περιοριστεί το επόμενο διάστημα, όταν περάσουν οι αναταράξεις της μετάλλαξης Δέλτα».

Σχετικά με τον αντίκτυπο των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία, ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε, «οποιοιδήποτε περιορισμοί στην οικονομία, έχουν αρνητικές επιπτώσεις έως καταστροφικές ανάλογα με την διάμετρο και την περίοδο στην πραγματική οικονομία, στα δημόσια οικονομικά, ακόμα και αν η χώρα έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα και έχει, αλλά η όποια παρέμβαση αυξάνει το έλλειμα και το χρέος, το οποίο θα πρέπει να επιστρέψει σε ισορροπία το 2022 και μετά.  Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις πολιτικές που ασκούμε και να διατηρήσουμε το momentum των μόνιμων μειώσεων σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Δεν θα αποσύρουμε τα μέτρα στήριξης αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχιστεί με την ίδια έκταση και ένταση το επόμενο διάστημα».

Αναφορικά με τους ευρωπαϊκούς πόρους που αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία, είπε χαρακτηριστικά, «για κάθε 1€ που δίναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαμε την δυνατότητα να εισπράξουμε 2,9€ ανάλογα με την απορροφητικότητα, τώρα μέχρι το 2027 έχουμε την δυνατότητα να εισπράξουμε μέχρι 4,6€. Οι πόροι και οι δυνατότητες είναι πολύ περισσότερες. Εχουμε ήδη δρομολογήσει μηχανισμούς για να απορροφήσουμε έγκαιρα και ορθολογικά όλους τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί θα γίνεται αξιολόγηση κάθε 6 μήνες. Όλοι οι πόροι είναι συμπληρωματικοί, καλύπτουν όλη την ελληνική κοινωνία, όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων και θα ωφεληθεί σημαντικά η χώρα με αύξηση της οικονομικής μεγέθυνσης και την δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης».

ertnews.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube