Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο Ράδιο Θεσσαλονίκη | 18.5.2021

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Σάκη Μόσχη μίλησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

 

 

Για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» τόνισε πως «για αυτούς που πράγματι και αποδεδειγμένα πλήττονται από τον κορωνοϊό, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ήδη έχουν κάνει οριστική αίτηση περίπου 34.000 επιχειρήσεις, υποχρεούνται οι πιστωτές να προβούν σε συγκεκριμένε ενέργειες προς όφελος των  μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης κατά τουλάχιστον 10% συγκριτικά με το επιτόκιο, που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου, να παρέχουν είτε μείωση επιτοκίου ρύθμισης, είτε διαγραφή ποσοστού τόκου υπερημερίας και εξω-λογιστικών τόκων είτε διαγραφή ποσοστού κεφαλαίο, είτε επιμήκυνση της περιόδου  αποπληρωμής, να μην αυξήσει την δόση του δανείου μετά την λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου. Αντίστοιχες προβλέψεις, προφανώς ισχύουν και για τα εξυπηρετούμενα δάνεια».

Ερωτηθείς και για τα κορωνο-χρέη και αν θα υπάρξει μια πιο «γενναιόδωρη» ρύθμιση ο υπουργός υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει τέτοια σκέψη αυτή την στιγμή στο τραπέζι. Να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα. Και σε κάθε περίπτωση, έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά, προκειμένου να βελτιώσουμε την ταχύτερη και πιο βιώσιμη επιστροφή στην κανονικότατα.  Άρα θα δούμε τα δεδομένα το επόμενο χρονικό διάστημα».

Αναφορικά με τις θέσεις εργασίας και την επόμενη ημέρα που δεν θα υπάρχουν αναστολές εργασίας ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «υπάρχουν προβληματισμοί για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» και πρόσθεσε πως «μιλάμε για πρωτόγνωρη κατάσταση. Η Ελλάδα απέδειξε όμως ότι ήταν η μόνη χώρα (στην ΕΕ) που δεν είχε αύξηση της ανεργίας το 2020. Γιατί συνδυάσαμε όλα τα προγράμματα στήριξης με την διατήρηση θέσεων απασχόλησης. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό όχι μόνο για να διατηρήσουμε θέσεις απασχόλησης αλλά και για να δημιουργήσουμε θέσεις».

Για την διήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «θα έρθω στην πόλη και για να παρουσιάσω το κυβερνητικό έργο τον τελευταίο χρόνο στο πεδίο της

 

www.rthess.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube