Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στα Παραπολιτικά 90,1 | 23.6.2022

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι πολύ υψηλότερη από το 3,1% που εγγράφεται στον προϋπολογισμό, τόνισε ωστόσο ότι τα περιθώρια για μέτρα στήριξης είναι περιορισμένα.

 

 

Παράταση ενός μήνα και συγκεκριμένα έως τις 29 Ιουλίου για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων δίνει το υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο.

Ο υπουργός είπε πως η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί καθώς το Yπουργείο Οικονομικών ανταποκρίθηκε στο αίτημα που υπήρχε, αν και στόχος είναι γενικά να αποφεύγονται παρατάσεις.

Η απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ορίζει ότι η προθεσμία παρατείνεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 15.00, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων άρχισε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022, η χρονική αυτή παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Έως τώρα από τα 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενους έχουν υποβάλει δήλωση μόλις 3 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 29 Ιουλίου.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ακόμα πως η άνοδος του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι πολύ υψηλότερη από το 3,1% που εγγράφεται στον προϋπολογισμό, επανέλαβε ωστόσο ότι τα περιθώρια για μέτρα στήριξης είναι περιορισμένα, αλλά αναμένεται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος το δεύτερο εξάμηνο του 2022 που θα διατεθεί στην κοινωνία.

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε γενναία τη νέα επιδότηση που θα δοθεί για τα καύσιμα και πρόσθεσε πως η πλατφόρμα θα ανοίξει στο τέλος Ιουλίου.

Σε ότι αφορά το πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, είπε πως οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα είναι εύκολες.

Προανήγγειλε, ακόμα, ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει νέα παρέμβαση είπε πως έχει εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος.

Σχετικά με την επενδυτική βαθμίδα ο υπουργός Οικονομικών είπε πως είναι σημαντικό η χώρα να έχει δημοσιονομική σταθερότητα σημειώνοντας πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τετραετίας, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα προσφυγής της χώρας μας σε μνημόνιο.

parapolitika.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube