Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στα Παραπολιτικά 90,1 | 4.2.2022

Στα σημαντικά μέτρα φοροελάφρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχει πάρει η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταίκούρας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο.

 

Ο υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην απόφαση της κυβέρνησης να δώσει παράταση στην καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής, προσφέροντας ανάσα ρευστότητας στους επαγγελματίες αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω ή ακόμα και να ακυρωθεί η υποχρέωση καταβολής της.

«Κάναμε μια γενναία παρέμβαση τον Σεπτέμβριο κουρεύοντας σημαντικά τις επιστρεπτέες προκαταβολές σε σημαντικό κομμάτι των συμπατριωτών μας, με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος πάνω από ένα δισ. ευρώ. Σήμερα ισχύει αυτό που έχουμε νομοθετήσει, δηλαδή λέμε στους επαγγελματίες να μην πληρώσουν τώρα την -σημαντικά μειωμένη- επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά τον Ιούνιο. Δηλαδή δίνουμε ρευστότητα για έξι μήνες», είπε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε απαντώντας στο ερώτημα του Π. Τζένου αν υπάρχει το ενδεχόμενο νέας μείωσης ή μη είσπραξης της επιστρεπτέας προκαταβολής: «Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν οι δίδυμες κρίσεις (ενεργειακό κόστος και πληθωρισμός) τους επόμενους μήνες, αλλά ναι, είναι ένα από τα στοιχεία που αξιολογείται»

Για την ανακούφιση των νοικοκυριών

Όσον αφορά την φοροελάφρυνση των νοικοκυριών ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ με την οποία θα ωφεληθούν 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, όπως είπε, καθώς και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Επίσης, έχουμε το πρόγραμμα Γέφυρα και το πρόγραμμα Συνεργασία. Υλοποιούμε πολιτικές που περιορίζουν τους κινδύνους διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνοντας ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

 

parapolitika.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube