Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στα Παραπολιτικά 90,1 | 4.3.2022

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα είναι μια έμμεση ενίσχυση σε όσους πλήττονται από την ακρίβεια τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 με τον Παναγιώτη Τζένο.

 

 

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει η διάσταση της ύφεσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η ανάπτυξη φαίνεται να επηρεάζεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Τόνισε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις από τις τιμές στα σιτηρά και σε κάποια μέταλλα. Εκτίμησε πως οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας θα παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα όλο το 2022 ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα υπερβεί το 5%.

Ανέφερε πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι τέτοια που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της περιόδου.

Διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να καλύπτει μέρος της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Αναφορικά με την μείωση του ΕΝΦΙΑ είπε πως θα είναι μια έμμεση ενίσχυση σε όσους πλήττονται από την ακρίβεια. Για την αύξηση του κατώτατου μισθού είπε πως θα πρέπει να είναι γενναία και ρεαλιστική.

Προανήγγειλε έκτακτη στήριξη στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Ανέφερε πως φέτος υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, κάτι που σημαίνει πως μπορείς να αναλάβεις κάποιες πρωτοβουλίες για να βοηθήσεις την κοινωνία.

Συνέστησε ψυχραιμία για την αποτύπωση της κατάστασης.

Ανέφερε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πρώτο που απαιτείται είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια στην Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία περιορίσει ή μηδενίσει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό ταμείο που θα λειτουργήσει με όρους δημοσιονομικής ουδετερότητας για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε ότι αφορά την αύξηση των δόσεων στην επιστρεπτέα προκαταβολή απάντησε πως θα το συνεκτιμήσουμε τις επόμενες εβδομάδες.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξουν τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Είπε πως συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

parapolitika.gr

 

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube