Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στα Παραπολιτικά 90,1 | 6.7.2021

«Έχουμε ακολουθήσει μια υπεύθυνη και διορατική πολιτική», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών

 

«Υπάρχουν αβεβαιότητες στο υγειονομικό πεδίο και τις τουριστικές αφίξεις τις οποίες έχει λάβει υπόψη το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ”Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο , ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Για αυτό το 2021 μείναμε σταθεροί στην εκτίμησή μας για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 3,6%, όταν όλοι οι οίκοι τις έχουν αναθεωρήσει επί τα βελτίω με έναν μέσο όρο 4,5-5%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε βασικό σενάριο και δυσμενέστερα σενάρια. Θα επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία μετά το καλοκαίρι όταν θα έχουμε καλύτερη εικόνα της οικονομίας με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το α’ εξάμηνο και για τον τουρισμό», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο υπουργός επισήμανε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σήμερα που μιλάμε είναι 34 δις. ευρώ, δηλαδή όσο ήταν περίπου πριν ξεκινήσει η υγειονομική κρίση. «Έχουμε ακολουθήσει μια υπεύθυνη και διορατική πολιτική όσον αφορά τα
ταμειακά διαθέσιμα της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Οι περιορισμοί στην οικονομία είναι καταστροφικοί και για την πραγματική οικονομία και για τα δημόσια οικονομικά, εννοώ έλλειμμα και χρέος, παρά τα ασφαλή επίπεδα ταμειακών διαθεσίμων», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Ουσιαστικά θα πρέπει κάθε φορά να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη δημοσιονομικοί ευελιξία, ειδικά όταν το μοναδικό όπλο που έχουμε παγκοσμίως τα εμβόλια είναι διαθέσιμα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η πολιτεία συνεχίζει να είναι κοντά στην κοινωνία, αλλά υπάρχουν δυνατότητες να εμβολιαστούν όλοι», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις σε ένα 4ο κύμα, ο υπουργός απάντησε: «Όταν υπάρχουν περιορισμοί στην οικονομία έχουμε χαμηλότερα έσοδα με ίδιες δαπάνες. Οπότε και στο δυσμενές σενάριο η πολιτεία θα είναι εκεί για να στηρίξει τη διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών».

«Το τι άλλο θα κάνουμε θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα διαμορφώνεται κάθε φορά. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή η υπερβολική διόγκωση ελλειμμάτων και χρεών», σημείωσε επεξηγηματικά ο κ. Σταϊκούρας.

«Κανείς υπουργός Οικονομικών δε θα ήθελε να μιλάει για lockdown», υπογράμμισε.

Ακόμη ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η μάχη με τον κορονoϊό δεν έχει τελειώσει και το μόνο μας όπλο είναι ο εμβολιασμός.

«Πέρσι φέτος και του χρόνου έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημοσιονομική ευελιξία. Φέτος η χώρα έχει κάνει μια εκτίμηση για σημαντικό έλλειμμα της τάξης περίπου του 7%, το οποίο του χρόνου θα τείνει προς το μηδέν, παρά τις
μόνιμες μειώσεις φόρων», εξήγησε.

«Επιτυγχάνουμε την προσαρμογή της χώρας σε δημοσιονομική σταθερότητα με ανάπτυξη της οικονομίας και όχι με μέτρα λιτότητας. Τον Σεπτέμβριο θα συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δούμε το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης από το 2022 και μετά. Εκεί η συζήτηση δε θα είναι εύκολη, αλλά εκτιμώ ότι θα βρούμε τη βέλτιστη δημοσιονομική προσαρμογή», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση των χρεών από την πανδημία, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε: «Μέχρι τώρα έχουμε βρει σημείο επαφής με τους θεσμούς σε όλες τις ρυθμίσεις που έχουμε φέρει. Έχουμε σχεδιάσει ένα σχήμα για να αντιμετωπιστούν συνολικά τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία».

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε εκεί όπου πρέπει. Σήμερα εκκρεμεί η εκταμίευση 4,5 δις. ευρώ προς την πραγματική οικονομία με σημαντικό κομμάτι αυτών να αφορά τον τουρισμό. Ήδη υπάρχουν εργαλεία που το επόμενο διάστημα θα καλύψουν απώλειες που αναμέναμε να έχει ο τουρισμός. Κάθε φορά παρακολουθούμε τα στοιχεία της οικονομίας».

«Οι πτήσεις από το εξωτερικό τον Ιούνιο ήταν μείον 57% σε σχέση με το ’19. Έχουμε καλύψει περίπου το 40%. Πέρσι τον Ιούνιο ήταν μείον 90%. Οι εσωτερικές πτήσεις είναι μείον 30% από το ’19. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τον Απρίλιο του ’21 σε σχέση με τον Απρίλιο του ’19 είναι συν 14,5%, τον Μάιο +13,5% και τον Ιούνιο +14,9%», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Αυτό δε σημαίνει αυξημένη κατανάλωση και εισοδήματα, αλλά ροπή προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές», επισήμανε ο υπουργός.

Όσον αφορά τις τράπεζες, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Πιέζουμε ώστε το τραπεζικό σύστημα να διοχετεύσει μεγαλύτερη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χαμηλότερο κόστος δανεισμού».

«Ήδη 24.295 ΑΦΜ έχουν κάνει αίτηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Από αυτές οι 16.715 έχουν οριστικοποιημένη αίτησα και αναμένουν τα στοιχεία των πιστωτών», κατέληξε.

parapolitika.gr

 

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube