Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στα Παραπολιτικά 90,1 με τον Π. Τζένο | 25.5.2022

Χρήστος Σταϊκούρας στα Παραπολιτικά 90,1:

Απαιτούνται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το πρόβλημα με τις αυξήσεις στην ενέργεια

 

«Στόχος είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών

«Φέτος οι εκτιμήσεις είναι ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα έχουν σημαντικό ρυθμό ανάκαμψης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Επιπλέον, τόνισε πως χρειάζεται δημοσιονομική ευελιξία και ότι απαιτείται να ληφθούν μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού που θα πρέπει να είναι στοχευμένα και όχι μόνιμα.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η Ελλάδα θα βγει το καλοκαίρι από την ενισχυμένη εποπτεία, είπε ωστόσο ότι η χώρα είναι σε επενδυτική βαθμίδα από την οποία εκτίμησε ότι θα βγει το 2023. Μάλιστα, τόνισε ότι η χώρα –λόγω της επενδυτικής βαθμίδας-  θα επηρεάζεται περισσότερο από κρίσεις που έχουν κόστος στον δανεισμό της.

«Προσεκτικοί»

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι προσεκτική στα δημοσιονομικά της και είπε πως στόχος είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023.

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και τα κρούσματα αισχροκέρδειας, σημείωσε ότι γίνονται έλεγχοι από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Στοχευμένα»

Σε ότι αφορά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, είπε ότι είναι προτιμότερο να βοηθάει κανείς στοχευμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος που χρησιμοποιείται επίσης προς όφελος των πολιτών.

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών εξακολουθεί να υφίσταται ενώ για τις εκλογές είπε πως δεν έχει τεθεί προβληματισμός από οποιονδήποτε συνάδελφο του στην ΕΕ. Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι  η Ελλάδα έλαβε την υψηλότερη προκαταβολή και την πρώτη δόση ανάμεσα σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.

«Δεν αντέχεται»

Επίσης, ο υπουργός ζήτησε ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και είπε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκός προϋπολογισμός που να μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος. «Απαιτούνται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του», τόνισε για την ενεργειακή κρίση.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube