Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα. Εφόσον ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακωθεί και οι διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο ανέβουν κι άλλο, έχει «αντοχές» η ελληνική οικονομία για επιπλέον μέτρα στήριξης;
Πράγματι, υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα και παρατηρείται μεγάλη μεταβλητότητα.
Γι’ αυτό η άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής απαιτεί σύνεση και διορατικότητα.
Στη βάση αυτών των αρχών, αποδεδειγμένα την τελευταία τριετία, χτίζουμε «γραμμές άμυνας» απλώνοντας «δίχτυ ασφαλείας» πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διατηρώντας ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα και κρατώντας «πολεμοφόδια» για το μέλλον.
Πέρα όμως από τις εθνικές πολιτικές, απαιτούνται άμεσα, κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, που θα αντιμετωπίζουν στη «ρίζα» το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους, πολλώ δε μάλλον σε ακραίες καταστάσεις, όπως αυτές που αναφέρεστε.
Η Ευρώπη καθυστέρησε, αλλά – ευτυχώς – φαίνεται να κινείται, πλέον, προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση σας κατηγορεί για τη μεγαλύτερη του μέσου όρου της ευρωζώνης αύξηση του πληθωρισμού και την άνοδο του ποσοστού του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας. Λέει δε ότι είναι αποτέλεσμα των δικών σας πολιτικών. Τι απαντάτε;
Οι μικρές αποκλίσεις του πληθωρισμού σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οφείλονται τόσο στις χαμηλές τιμές βάσης του 2021, όσο και στην υψηλότερη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας, πολύ υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Σε ό,τι αφορά το επίπεδο φτώχειας, τα στοιχεία αντλούνται από την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2020, που σημαδεύτηκε από την υψηλή ύφεση, εξαιτίας της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το επίπεδο του πληθωρισμού είναι ιδιαίτερα και επίμονα υψηλό πανευρωπαϊκά, «σπάζοντας» ρεκόρ δεκαετιών και ενέχοντας σημαντικούς κινδύνους στο πεδίο της κοινωνικής συνοχής.
Γι’ αυτό και οι πολιτικές της Κυβέρνησης είναι προσανατολισμένες στη στήριξη των πιο αδύναμων οικονομικών στρωμάτων, με μέτρα όπως είναι η εφάπαξ ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών, η νέα – τρίτη – αύξηση του κατώτατου μισθού, η μόνιμη αύξηση των κύριων συντάξεων, η γενναία επιδότηση του επιδόματος θέρμανσης, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, τα μέτρα για τη στέγαση κ.ά.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση σας κατηγορεί για «σαρωτικό» ΦΠΑ. Τι απαντάτε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά είχε «μπερδέψει» τους φορολογικούς συντελεστές με τα φορολογικά έσοδα.
Αυτό το διόρθωσε, αφού η σημερινή Κυβέρνηση, σταθερά, μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Τώρα υποστηρίζει ότι τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα οφείλονται στην ακρίβεια, και συγκεκριμένα στα αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ.
Η πραγματικότητα εκθέτει, και πάλι, την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Το 75% των αυξημένων εσόδων οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό και την αύξηση της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης, εξαιτίας της υψηλής ανάπτυξης.
Το υπόλοιπο, που οφείλεται στις υψηλότερες τιμές, επιστρέφει στο σύνολό του στην κοινωνία, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ή η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ δεν βρίσκεται ούτε στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σας;
Οι αποφάσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας να είναι προσωρινά και στοχευμένα, όχι μόνιμα και οριζόντια. Με βάση αυτές τις αποφάσεις ενεργούμε.
Επίσης, συνεκτιμούμε το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων, το οποίο για τα συγκεκριμένα μέτρα είναι ιδιαίτερα υψηλό, και θα απαιτήσει τη λήψη επώδυνων, δημοσιονομικά ισοδύναμων μέτρων.
Τέλος, πρέπει οι όποιες παραβάσεις να καταλήγουν στον καταναλωτή και να μην χάνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τέτοιος κίνδυνος υφίσταται.
Και κάτι ακόμη, αφού μιλάμε για μειώσεις φόρων: η Κυβέρνηση έλαβε μόνιμα μέτρα περαιτέρω μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών. Ενδεικτικά, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, η κατάργηση – υπό όρους – του τέλους επιτηδεύματος.
Αυτές οι παρεμβάσεις, ύψους άνω των 2,3 δισ. ευρώ, μαζί με πλήθος άλλων, ανεβάζουν το συνολικό «πακέτο» στήριξης της κοινωνίας στο υψηλότερο, ως ποσοστό του ΑΕΠ, επίπεδο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με βάση τις προβλέψεις σας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό φέτος, σε τι ποσοστό εκτιμάτε ότι θα αυξηθούν τελικά οι συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου; Πώς θα χειριστείτε παράλληλα το ζήτημα των αναδρομικών στους συνταξιούχους;
Εκτιμάται ότι οι συντάξεις, για 1,5 εκατ. συνταξιούχους, θα αυξηθούν περίπου κατά 7%.
Το κόστος είναι πολύ υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 830 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης σε 1 εκατ. συνταξιούχους, ενώ εφέτος θα χορηγηθεί και πάλι, για τρίτη συνολικά φορά, εφάπαξ ενίσχυση σε μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων.
Όλα αυτά, συνιστούν μια σημαντική παρέμβαση, κυρίως με μόνιμα χαρακτηριστικά, για τους συνταξιούχους. Δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παρεμβάσεις δεν υφίσταται.
Τι απαντάτε στην κριτική που σας ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε.;
Για άλλη μια φορά, η κριτική του κ. Τσίπρα είναι παντελώς αβάσιμη.
Τα προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φτάνουν τα 2,7 δισ. ευρώ. Ορισμένα εξ αυτών, όπως τα στοχευμένα προγράμματα Equity platform και η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα InvestEU, τα οποία στο σύνολό τους αφορούν αποκλειστικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προχωρούν ήδη, νωρίτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί.
Άλλα προγράμματα είναι ενεργά για υποβολή αιτήσεων, και άλλα ενεργοποιούνται το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου, μέρος των οποίων βεβαίως αφορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσει, αγγίζουν τα 12,7 δισ. ευρώ.
Και φυσικά, δεν περιοριζόμαστε μόνο στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αντίθετα, ως Κυβέρνηση στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους και τις στηρίζουμε πολύπλευρα, με ουσιαστικές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με θέσπιση κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους, με γενναία μέτρα αντιμετώπισης των πολλαπλών κρίσεων.
Τέλος, πόροι συνολικού ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ διατίθενται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ.
Ο οίκος Moody’s διατήρησε πρόσφατα στο ίδιο επίπεδο την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Είναι εφικτός ο στόχος της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023;
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει 11 φορές την ελληνική οικονομία την τελευταία τριετία, παρά τις αντίξοες διεθνείς συγκυρίες, 4 εκ των οποίων μέσα στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης και των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πράξει το βέλτιστο εφικτό, ώστε να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα.
Ακόμη και η Moody’s αυτό το αναγνωρίζει.
Είναι, όμως, γεγονός ότι υπάρχουν υψηλές εξωγενείς αβεβαιότητες, που επηρεάζουν τη χώρα και τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης.
Ο στόχος για επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023 δεν έχει αλλάξει.
Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τη στάση που τηρεί η Γερμανία μέσα στους κόλπους της Ε.Ε. έναντι της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων;
Η νέα ασύμμετρη απειλή με την οποία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη η Ευρώπη, υπερβαίνει τα εθνικά όρια των κρατών-μελών της, γι’ αυτό και επιτάσσει συλλογική απάντηση, με πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης.
Καθιστά τον συντονισμό των δράσεων πιο σημαντικό από ποτέ, προκειμένου η Ευρώπη ενωμένη, και όχι κατακερματισμένη, να ξεπεράσει και αυτόν τον σκόπελο, όπως επιτυχώς έπραξε στην πανδημία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανία, όπως και τα άλλα κράτη-μέλη, προσυπέγραψε, τη Δευτέρα, το κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, μέσα από τον στενό συντονισμό των πολιτικών για τη διατήρηση των ίσων όρων ανταγωνισμού και της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς.
Αυτό το κείμενο δεσμεύει όλους μας!
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Με ποιον θα κυβερνήσετε, αν είστε πρώτο κόμμα, αλλά όχι αυτοδύναμο;
Στόχος μας είναι η σταθερότητα και η αποτελεσματικότητα στην άσκηση πολιτικής.
Γι’ αυτό και διεκδικούμε αυτοδυναμία, από την πρώτη κάλπη.
Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, λόγω της απλής αναλογικής, τότε η χώρα – όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος της συνταγματικής θητείας της, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα κριθεί για τη συνέπεια, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά της, και είμαι πεπεισμένος ότι η αποτίμηση του έργου μας θα αποτυπωθεί θετικά στην κάλπη.