Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στην ιστοσελίδα oknews.gr | 8.4.2023

Ο Χρήστος Σταϊκούρας παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο oknews.gr και μίλησε για όλους και για όλα.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε μεταξύ άλλων στην μεγάλη συνέντευξή του στο oknews.gr:

Για την ανάπτυξη

«Είναι μια συλλογική επιτυχία, που οφείλεται στην κοινωνία και την Πολιτεία. Συνεργαστήκαμε εξαιρετικά για να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν τις δυσμενείς συνέπειες της των διαδοχικών κρίσεων»

«Βοηθήσαμε τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας, στηρίξαμε την κατανάλωση, είχαμε ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών».

Για τον ρυθμό ανάπτυξης, που θα φτάσει το 2023 κοντά στο 2,3%

«Με βάσει τα δεδομένα φαίνεται ότι το 2023 ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης θα είναι υψηλότερος από τις εκτιμήσεις που είχαμε.

Στον προϋπολογισμό εκτιμούσαμε 1,8% ανάπτυξης και φαίνεται αν διαμορφώνεται πέριξ του 2,3%, μισή μονάδα περισσότερο από τις εκτιμήσεις μας πριν από 6 μήνες

Αυτό σημαίνει περισσότερα δημόσια έσοδα, περισσότερες επενδύσεις περισσότερες θέσεις απασχόλησης».

Για το αν θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν δεν βγει γρήγορα αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές

«Οι αστάθειες γενικώς και οι κίνδυνοι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην όποια οικονομία, αλλά έχουμε καταφέρει με συνετή οικονομική πολιτική να σταθεροποιήσουμε τα δημόσια οικονομικά, να πηγαίνουμε καλύτερα από τις εκτιμήσεις και να έχουμε περιορίσει τους όποιους κινδύνους.

Το 2022 η χώρα σταθεροποίησε τα δημόσια οικονομικά της άρα έχει καλύτερες επιδόσεις. Είναι ένα πολύ κάλο δείγμα γραφής για όλους μας για τα επόμενα έτη.

Γιατί είναι σημαντικό το πρωτογενές πλεόνασμα

Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει να έχεις περισσότερα έσοδα από δαπάνες.

Όπως για ένα νοικοκυριό είναι σημαντικό αυτό, έτσι και για τον προϋπολογισμό είναι σημαντικό να έχει υψηλότερα έσοδα από τις δαπάνες που κάνει.

Έτσι το κράτος έχει σταθερά οικονομικά και μπορεί να πληρώνει το δημόσιο χρέος»

Τα καρφιά κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Χρήστος Σταϊκούρα έριξε και τα καρφιά του στον ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά του πεπραγμένα τονίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε να βρει έσοδα από την υπερφορολόγηση.

«Σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη κυβέρνηση, η δική μας κυβέρνηση το πέτυχε αυτό με την ανάπτυξη και όχι με την υπερφορολόγηση.

Έτσι μειώσαμε πολλούς φόρους, όπως τον ΕΝΦΙΑ, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης, μειώσαμε ασφαλιστικές εισφορές

Μειώσαμε φόρους αλλά πάμε καλά στα οικονομικά. Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη. Επίσης μειώνοντας φόρους όλο και μεγαλύτερο κομμάτι πληρώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις. Το 2002 το 84% της κοινωνίας πλήρωσε τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Και τρίτον η φοροδιαφυγή έχει μειωθεί σημαντικά γιατί έχουν αυξηθεί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προσφέροντας περίπου 2 δισ. ευρώ επιπλέον ΦΠΑ το 2022»

oknews.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube