Πού στοχεύει, κύριε Υπουργέ, ο Προϋπολογισμός του 2023 και πώς μπορείτε να κρατήσετε τις ισορροπίες, από τη στιγμή που μπαίνουμε σε εκλογική χρονιά;
Ο Προϋπολογισμός του 2023 καλείται να συγκεράσει μεγάλες, πολυεπίπεδες προκλήσεις, μέσα σε ένα ασταθές και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον. Βασική στόχευσή του είναι η συνέχιση και ενίσχυση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, με παράλληλη επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της πατρίδας μας, ώστε, αφενός, να διαφυλάξουμε όλα όσα με κόπο πετύχαμε και, αφετέρου, να «χτίσουμε» πάνω σε αυτά, για να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω την οικονομία μας, και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και τις προοπτικές του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας.
Πρόκειται, πράγματι, για μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας.
Όμως, ως Κυβέρνηση έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις της περιόδου, μεριμνώντας για το παρόν, δίχως να υπονομεύουμε το μέλλον της πατρίδας μας.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις πολυετείς θυσίες των πολιτών, αλλά και στη νέα γενιά, θα συνεχίσουμε στον δρόμο της σύνεσης και της διορατικότητας, διατηρώντας τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, ακόμη και κάτω από τις αντίξοες διεθνείς συγκυρίες.
Διότι η πολιτική μας εκπέμπει ασφάλεια, δημιουργεί σταθερότητα και έχει συνέχεια.
Θα κινδυνέψει με εκτροχιασμό η χώρα εάν χρειαστούν και δεύτερες εκλογές;
Στόχος και επιδίωξή μας είναι η αυτοδυναμία στις εκλογές. Και αυτήν θα διεκδικήσουμε.
Έχω εμπιστοσύνη ότι οι πολίτες θα αποτιμήσουν θετικά το έργο, τη συνέπεια, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και αυτό θα αποτυπωθεί θετικά στην κάλπη.
Εξάλλου, σε ένα διεθνές περιβάλλον που παραμένει εξαιρετικά ασταθές, γεμάτο προκλήσεις και ανοδικούς κινδύνους, η πολιτική σταθερότητα είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ.
Η χώρα χρειάζεται μια σταθερή, αξιόπιστη και αποτελεσματική Κυβέρνηση, που θα λαμβάνει, γρήγορα, ορθές για το μέλλον της αποφάσεις.
Όπως πράττει τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οδηγώντας με ασφάλεια το «καράβι» της οικονομίας μέσα στα τρικυμιώδη διεθνή ύδατα και επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και νησίδα προόδου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και αν η χώρα, λόγω της απλής αναλογικής, οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, η συνετή, υπεύθυνη και ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, έχει θωρακίσει την ελληνική οικονομία.
Σας κατηγορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι συντάξατε έναν «εικονικό» Προϋπολογισμό. Τι απαντάτε;
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση αρνείται, πεισματικά, όλα αυτά τα χρόνια, να κατανοήσει την πραγματικότητα, γι’ αυτό συνεχίζει να επιδίδεται σε μία άστοχη και παντελώς αβάσιμη κριτική, επαναλαμβάνοντας το ίδιο επιχείρημα κάθε φορά.
Αρνείται να αποδεχτεί ότι η Κυβέρνηση έχει καταφέρει μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον διαδοχικών εξωγενών κρίσεων να επιτύχει όλους τους στόχους που έχει θέσει στο μέτωπο της οικονομίας, ισχυροποιώντας την και στηρίζοντας, παράλληλα, με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο, την κοινωνία.
Έχει καταφέρει μέσα από μια συνεκτική και αποτελεσματική οικονομική πολιτική, με κύριο άξονα τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε επιδόσεις που εκπλήσσουν μόνο ευχάριστα και κινούνται σταθερά πάνω από τις εκτιμήσεις.
Ευτυχώς, λοιπόν, για τους πολίτες, η πραγματικότητα διαψεύδει επανειλημμένα την Αντιπολίτευση. Το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά. Διότι ο Προϋπολογισμός του 2023 αποτυπώνει, με ρεαλισμό, την τρέχουσα κατάσταση, τους στόχους και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πετρέλαιο θέρμανσης;
Η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Νοέμβριο και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου.
Άμεσα, θα ξεκινήσει και η καταβολή του επιδόματος, με την πρώτη πληρωμή να πραγματοποιείται στο τέλος Δεκεμβρίου, τη δεύτερη στο τέλος Φεβρουαρίου και την τρίτη στο τέλος Απριλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο στα 300 εκατ. ευρώ, από 180 εκατ. ευρώ πέρυσι, και ο αριθμός των ωφελούμενων ανέρχεται σε περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά, από περίπου 830.000 νοικοκυριά πέρυσι.
Μάλιστα, η συνολική στήριξη στα νοικοκυριά για τη θέρμανση – μαζί με την επιδότηση – ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ.
Μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση, στη μάχη κατά της ακρίβειας, από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής;
Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια νέα ασύμμετρη απειλή. Ο πόλεμος στους κόλπους της, έχει πυροδοτήσει μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση και το μεγαλύτερο ράλι τιμών των τελευταίων 50 ετών, πλήττοντας έντονα τα νοικοκυριά και απειλώντας τον παραγωγικό ιστό των οικονομιών μας. Η ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, που θα αντιμετωπίζουν στη «ρίζα» το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Παρά τους όποιους δισταγμούς και καθυστερήσεις, σε σχέση με τα υποδειγματικά αντανακλαστικά που επέδειξε κατά την πανδημία, η Ευρώπη δείχνει πλέον να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η κατ’ αρχήν συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέτει το πλαίσιο για δραστικές ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και ουσιαστικές λύσεις. Λύσεις, όπως το πλαφόν στην ευρωπαϊκή χονδρική αγορά φυσικού αερίου, στις οποίες η Ελλάδα – δια του Πρωθυπουργού της, Κυριάκου Μητσοτάκη – έχει πρωτοστατήσει. Η οριστικοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έχει, αναμφίβολα, πολύ θετική αντανάκλαση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο στις τιμές ενέργειας που θα χρειαστεί να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, σε εθνικό επίπεδο, η Κυβέρνηση στηρίζει γενναία – περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη – και πολυεπίπεδα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σταθερά δίπλα στην κοινωνία, και σε αυτή τη μάχη. Και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή τη στήριξη για όσο χρειαστεί, εντός βεβαίως, πάντα, των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας.
Τι αποκομίσατε, κύριε Σταϊκούρα, από τη Φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ; Πώς αντιμετωπίζουν την ελληνική οικονομία;
Η Ελλάδα έχει γυρίσει «σελίδα». Τα τρία τελευταία χρόνια, ανέτρεψε την αρνητική εικόνα του πρόσφατου παρελθόντος και εμπέδωσε μια νέα αναβαθμισμένη εικόνα στην παγκόσμια σκηνή, όπως αποδείχθηκε και από την συμμετοχή μας στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μάλιστα, φέτος, ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια, που η χώρα μας συμμετείχε στην Ετήσια Σύνοδο του Ταμείου, όχι ως δανειζόμενη αλλά ως δανείστρια χώρα.
Γεγονός που αντανακλά την τεράστια πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, μετά και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ελληνική οικονομία που από ουραγός στις επιδόσεις της, συγκαταλέγεται πλέον στις πιο ανθεκτικές οικονομίες του πλανήτη, ακόμη και βάσει των προβλέψεων του, συνήθως συντηρητικού στις εκτιμήσεις του, ΔΝΤ.
Καταγράφει αξιοσημείωτες αντοχές, ισχυρή δυναμική και θετικές προοπτικές, σε μια περίοδο που πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες απειλούνται με ύφεση.
Βάζει φρένο η κυβέρνηση, κύριε Σταϊκούρα, στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και με ποιον τρόπο;
Διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, πλειστηριασμοί ακινήτων πάντοτε διενεργούνταν.
Στη χώρα μας, μάλιστα, πριν από την πανδημία, διενεργούνταν 80.000 πλειστηριασμοί ετησίως.
Ως Κυβέρνηση έχουμε προσεγγίσει με ορθολογικότητα, ευαισθησία και κοινωνική δικαιοσύνη το πρόβλημα της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εισάγοντας πλήθος νομοθετικών και ψηφιακών εργαλείων για την επίλυσή του.
Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας πλήρη επίγνωση των πρόσθετων δυσκολιών που ήγειραν οι πρωτοφανείς εξωγενείς κρίσεις των τελευταίων ετών, κυρίως για τους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας, διαμορφώσαμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων στήριξής τους.
Ενώ, παράλληλα, παρέχουμε στους οφειλέτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να διασώσουν ολόκληρη την περιουσία τους, τόσο 1η κατοικία όσο και επαγγελματική στέγη.
Μεταξύ άλλων, προχωρήσαμε σε αναστολή πλειστηριασμών κατά την περίοδο του κορονοϊού, καθώς και σε όλες τις περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.
Ενώ, υλοποιήσαμε για πρώτη φορά και με μεγάλη επιτυχία, τα προγράμματα βοήθειας «κόκκινων» δανειοληπτών και επιβράβευσης συνεπών δανειοληπτών «Γέφυρα 1» και «Γέφυρα 2», επιδοτώντας δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας.
Τέλος, αναλάβαμε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και θεσμοθετήσαμε προγράμματα για την προστασία της ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ευάλωτων νοικοκυριών, όπως, μεταξύ άλλων, είναι η σύσταση του Φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, καθώς και το ενδιάμεσο πρόγραμμα κρατικής στήριξης πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Οι προτεινόμενοι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί μπορούν να τηρηθούν από τους πολίτες, οι οποίοι προέρχονται από τα μνημόνια και την υγειονομική κρίση, ενώ τώρα αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα με την ακρίβεια;
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο που αντιμετωπίζει με τρόπο ολιστικό, ενιαίο και συνεκτικό την υπερχρέωση των φυσικών και νομικών προσώπων. Η σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού παράγει αυτοματοποιημένες, δίκαιες και βιώσιμες ρυθμίσεις οφειλών, με δυνατότητα πολλών δόσεων και διαγραφής μέρους της οφειλής τους. Ρυθμίσεις που προκύπτουν βάσει της αξίας της περιουσίας και του διαθέσιμου εισοδήματος, μετά την κάλυψη των εύλογων και ανελαστικών δαπανών, του οφειλέτη, των συνοφειλετών και εγγυητών του.
Ως εκ τούτου, η αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην εύρεση βιώσιμης λύσης για τους δανειολήπτες, βοηθώντας χιλιάδες συνανθρώπους μας να γυρίσουν σελίδα και να αντιμετωπίσουν το μέλλον με ευημερία.
Γι’ αυτό, άλλωστε, και παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από τους πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα κρατικά εργαλεία ρύθμισης οφειλών.
Μέχρι στιγμής, πάνω από 60.000 οφειλέτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα. Οι μισοί και πλέον από αυτούς έχουν προσκομίσει τα οικονομικά τους στοιχεία. Ενώ, ήδη, 9.000 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 5 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει οριστικά την αίτησή τους για ρύθμιση οφειλών. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 2 δισ. ευρώ τους τελευταίους 3 μήνες.