Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ | 15.4.2021

«Θα χρειαστεί να στηρίξουμε την οικονομία με 14 δισ. το 2021. Το βασικό σενάριο είναι αυτό. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την κοινωνία και για όσο χρειαστεί»,  ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον Θάνο Σιαφάκα.

 

 

«Το κόστος της πανδημίας σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων στήριξης της κοινωνίας από την πλευρά της πολιτείας είναι 38 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία αλλά όχι δημοσιονομικός εκτροχιασμός και αυτό αφορά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των πληγέντων ο κος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι: «Όσο ανοίγει η οικονομία θα περιορίζονται, όχι όμως άμεσα. Τα μέτρα στήριξης θα αποσυρθούν όταν θα έχει εξασφαλιστεί, ότι έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία. Άρα δεν θα έχουμε νέα μέτρα λιτότητας, όπως αυτά που είχαμε στο παρελθόν».

Πρόσθεσε δε ότι «στο τέλος του 2022 θα φτάσουμε οικονομικά στο επίπεδο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί μία διετία για να καλύψουμε τις απώλειες ενός έτους. Αυτή είναι η εικόνα στην Ευρώπη, άρα και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας θα έχουμε μία ισχυρή ανάπτυξη το 2021 σε σχέση με το 2020, που περίπου θα καλύψει τη μισή χαμένη διαδρομή».

«Πολύ σύντομα, τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και για τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «σε σχέση με τη νέα επιστρεπτέα προκαταβολή 7, η προσδοκία μας είναι να ξεκινήσουν τέλος Απριλίου οι καταβολές. Εκτιμάμε επίσης, ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ανοίξει και το πρόγραμμα της επιδότησης παγίων δαπανών».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κος Σταϊκούρας εξήγησε ότι «οποιαδήποτε μεταβολή του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος, επηρεάζει την Ευρώπη. Άρα και η Ελλάδα επηρεάζεται ως μέλος της Ε.Ε. Πάντα το οικονομικό επιτελείο έχει βασικό σενάριο και δυσμενή σενάρια. Άρα οφείλουμε να έχουμε και τα αρνητικά σενάρια πάνω στο τραπέζι».

 

ertnews.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube