Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ | 24.5.2022

«Τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας τα εξαντλήσαμε στο τελευταίο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε πολύ πρόσφατα. Όταν προκύψει ο επόμενος δημοσιονομικός χώρος τους επόμενους μήνες – ευχόμαστε να υπάρξει μέσα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού – και ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην πραγματική Οικονομία, θα ενεργήσουμε και πάλι», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

 

 

Επικαλέστηκε τα στοιχεία σε κείμενο της Κομισιόν που διανεμήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ όλων των κρατών μελών.

«Άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε μια λογική “δώσε και άλλα”. Όταν έχουμε δώσει τα περισσότερα στην Ευρώπη και η χώρα έχει ήδη έλλειμμα τα 2 τελευταία χρόνια επειδή έπρεπε να χτίσουμε “δίχτυ ασφαλείας” για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θέλει προσοχή», επισήμανε θέτοντας και τη διάσταση των αγορών. «Όταν εισηγείται κάποιος εύκολα και ανεύθυνα να δώσουμε και άλλα, αυτό σημαίνει ότι εισηγείται να αυξηθεί το έλλειμμα της χώρας. Δηλαδή να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι δαπάνες σε σχέση με τα έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να χρηματοδοτήσει αυτό το έλλειμμα, δηλαδή οι αγορές. Αν βγούμε να δανειστούμε από τις αγορές αυτό το χρονικό διάστημα, το κόστος δανεισμού είναι τριπλάσιο σε σχέση με αυτό που ήταν πριν 3 μήνες. Αυτό θα έχει σημαντικό κόστος για την ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να ισορροπήσουμε με ευθύνη απέναντι στο σήμερα και στο αύριο της χώρας, της κοινωνίας και της οικονομίας», διεμήνυσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τάση που διαμορφώνεται είναι για μια σχετική δημοσιονομική ευελιξία, «δηλαδή λαμβάνοντας υπόψιν την νέα κρίση που υπάρχει σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, την ενεργειακή κρίση και την μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, υπάρχει η τάση για μια επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2023», διευκρινίζοντας ότι  «ουσιαστικά η ευελιξία θα συνοδεύεται από υπευθυνότητα σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση».

«Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά περιθώρια, η Ελλάδα έχει μια ιδιαιτερότητα, ανεξάρτητα από τους όποιους δημοσιονομικούς κανόνες υφίστανται ή δεν υφίστανται και παραπέμπονται για το μέλλον. Δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί ως χώρα στον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τα δημόσια οικονομικά. Γιατί η χρηματοδότηση της χώρας γίνεται κυρίως μέσα από τις αγορές που σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ένα ανεκτό ύψος κόστους δανεισμού», εξήγησε.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, μετά τη θετική έκθεση αξιολόγησης από την Κομισιόν για την ελληνική Οικονομία, ανοίγει ο δρόμος για αποδέσμευση 748 εκατομμυρίων ευρώ και τερματίζεται η ενισχυμένη εποπτεία μετά τις 20 Αυγούστου. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία από το 2018 είναι η μόνη χώρα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. «Εποπτεία όπως έχουν και άλλες χώρες, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, αλλά η χώρα μας έχει ενισχυμένη, με πολύ πιο συστηματική αξιολόγηση κάθε τρίμηνο. Αυτό θα πάψει από το καλοκαίρι του 2022. Έτσι επιστρέφουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», υπογράμμισε.

«Η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που έγινε το 2019 από τη σημερινή κυβέρνηση, η πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ από τη σημερινή κυβέρνηση, και η ολοκλήρωση του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι του 2022, επίσης από τη σημερινή κυβέρνηση, αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Άρα θα έχουμε μια αξιολόγηση από το καλοκαίρι και μετά, αντίστοιχη με αυτή που έχουν Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος», σημείωσε.

 

ertnews.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube