Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ | 29.11.2021

«Έχει ολοκληρωθεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και έχει ενσωματωθεί στον φόρο ακίνητης περιουσίας, όμως δεν θέλουμε ο συνολικός ΕΝΦΙΑ να είναι υψηλότερος από ό,τι ήταν την τελευταία διετία, που ήταν ήδη μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 22% και στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα κατά 30%» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Συμπλήρωσε πως «θα πρέπει να αλλάξουν συντελεστές και κλίμακες, να ενσωματώσουμε τον συμπληρωματικό φόρο στον κύριο φόρο και έχουμε κάνει μια καταρχήν πρόβλεψη για 60 εκατ. ευρώ περίπου συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2022».

 

«Θα προσπαθήσουμε στην άσκηση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους για να ξεκινήσουν οι πληρωμές από τον Μάρτιο του 2022, προφανώς σε 10 έως 12 δόσεις, ο συνολικός ΕΝΦΙΑ να είναι ακόμα χαμηλότερος και οι περισσότεροι συμπατριώτες μας θα πληρώσουν ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ».

Αναφορικά με τις νέες εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε «είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα και τις κρίσεις και λειτουργούμε με ψυχραιμία. Αντιμετωπίζουμε τις εύστοχες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο υγειονομικό πεδίο με την μέγιστη δυνατή ευελιξία για να ενισχύσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως γράφει και ο προϋπολογισμός υπάρχουν πάντα στην εκτέλεση αυτών αβεβαιότητες. Η κυβέρνηση έχει ήδη ενσωματώσει τμήμα αυτών των αβεβαιοτήτων για το μέλλον. Για το 2022 το Υπ. Οικονομικών εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα είναι στο 4,5%, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα είναι πάνω από 5%, γιατί η κυβέρνηση έχει ήδη ενσωματώσει τμήμα της ασάφειας ή της αβεβαιότητας του επόμενου χρονικού διαστήματος».

Επεσήμανε πως είναι ήδη ενεργοποιημένα μέτρα στήριξης, όπως οι συμψηφισμοί παγίων δαπανών με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, τα στοχευμένα προγράμματα του Υπ. Ανάπτυξης, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για κάποιους οικονομικούς κλάδους.

«Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι η επιχειρηματικότητα τους τελευταίους μήνες λειτουργούσε τουλάχιστον ικανοποιητικά, συνεχίζει να βοηθά την κοινωνία και από κει και πέρα ανάλογα με τις εξελίξεις θα πράξουμε».

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ο δημοσιονομικός χώρος είναι δύο διαφορετικά πράγματα, με την χώρα να έχει ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα που χτίστηκαν την τελευταία διετία, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. «Δώσαμε 40 δισ. ευρώ πόρους μέχρι σήμερα συν περίπου 3δισ. ευρώ το 2022. Όλα έχουν αντληθεί από τις αγορές την τελευταία διετία με εξαιρετικά ρεαλιστικό κόστους δανεισμού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους όποτε και όσο θέλουμε γιατί υπάρχει το δημοσιονομικό».

Φέτος εκτιμάται ότι η χώρα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 7%. Δηλαδή οι δαπάνες είναι περισσότερες από τα έξοδα κατά περίπου 13 δισ. ευρώ, γεγονός που απαιτεί μεγάλη προσοχή γιατί η χώρα έχει ένα πολύ υψηλό χρέος και είναι η μοναδική που βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από το 2018, ενώ δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα.

ertnews.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube