Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στο ραδιόφωνο του Real Fm | 13.9.2020

Για το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στον Real fm 97,8 και στους δημοσιογράφους Πάνο Αμυρά και Σεραφείμ Κοτρώτσο, με αφορμή τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Σχετικά με τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής είπε ότι μέχρι τώρα όπως είναι γνωστό “υπάρχουν τρεις κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους περίπου 3 δισ, ευρώ, τώρα θα πάμε και σε τέταρτη επιστρεπτέα προκαταβολή και 4 δισ.ευρώ . Και ακριβώς επειδή είναι πετυχημένο μέτρο, θα δούμε και πως θα πάει και στο μέλλον “.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στους όρους του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής λέγοντας: “ Δεν είδα καμία δυσκολία στις επιχειρήσεις να ενταχθούν”στην επιστρεπτέα προκαταβολή “ και πρόσθεσε πως” για αυτήν έχουν ωφεληθεί περίπου 110 χιλ. επιχειρήσεις μέχρι σήμερα. Εκεί που υπήρχαν δυσκολίες είναι στο κομμάτι της χρηματοδότησης αυτών μέσω του τραπεζικού συστήματος, υπήρχαν καθυστερήσεις, υπήρχαν ολιγωρίες, υπήρχαν και προβλήματα στην κατεύθυνση που δίνονταν αυτά τα δάνεια από τις τράπεζες “.
“Σήμερα όμως που μιλάμε τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα .Δύο στοιχεία θα σας πω γιατί θέλω να είμαι πάντα πολύ ακριβής μέσω του ΤΕΠΙΧ έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς 11.722.επιχειρήσεων 1, 5 δισ.ευρώ και μέσω του εγγυοδοτικού μηχανισμού έχουν πιστωθεί σε 4.575 επιχειρήσεις 2,2 δισ. ευρώ .Εκκρεμεί συνεπώς ένα κομμάτι του ΤΕΠΙΧ,ένα σημαντικό κομμάτι του εγγυοδοτικού και ένας νέος γύρος εγγυοδοτικού προγράμματος ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που εκεί αυτοί οι πόροι θα πρέπει να πάνε κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μάλιστα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν δανειοδοτηθεί μέσω των άλλων σχημάτων μέχρι σήμερα , έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά σε περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη χρηματοδότηση το επόμενο χρονικό διάστημα”, τόνισε .
Στο ερώτημα εάν οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρώτο ή στο δεύτερο πρόγραμμα της επιστρεπτέας μπορούν να λάβουν μέρος και στα επόμενα προγράμματα απάντησε θετικά και πρόσθεσε πως ” περίπου 35 με 40 χιλ. επιχειρήσεις έχουν πάρει και ένα και δύο επιστρεπτέα . Κάθε φορά που παίρνεις χρήματα από κάποια επιστρεπτέα μέσα στον αλγόριθμο που έχουμε κάνει ως υπουργείο Οικονομικών αφαιρείται το ύψος της προηγούμενης ή των προηγούμενων χορηγήσεων έτσι ώστε οι πόροι να κατανεμηθούν πιο δίκαια στην οικονομία”.
“Δηλαδή κάποιος που έχει πάρει 1 και 2” επιστρεπτέα “θα πάρει και 3 αλλά δεν μπορεί να πάρει το μέγιστο ύψος γιατί υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που εμφάνισαν κάποια σημαντικά προβλήματα μέσα στο καλοκαίρι, αυτό έχει και το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης “, συμπλήρωσε.

enikoinomia.gr

 

 

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

 

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube