Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στο Θέμα Radio | 24.6.2020

Σε 2-3 εβδομάδες θα έχουμε ώθηση ως προς τις εκταμιεύσεις – Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού – Τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν ακόμα και αν υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να παρέμβει σε όποιους τομείς και όποιες περιοχές χρειαστεί με νέα μέτρα στήριξης μετέφερε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμώντας, παράλληλα, ότι σε 2-3 εβδομάδες θα ξεμπλοκάρουν οι εκταμιεύσεις από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν ακόμα και σε περίπτωση δεύτερου κύματος κορωνοϊού ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών «υπάρχουν τμήματα της ελληνικής οικονομίας που έχουν πάρει μπρος, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που πηγαίνουν καλύτερα και περιοχές που δεν έχουν πάρει φόρα ακόμα όπως τα νησιά».

«Ο τουρισμός στα νησιά δεν υφίσταται ή ξεκίνησε τώρα να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα. Η εικόνα αυτή είχε ενσωματωθεί πλήρως στα στοιχεία για την εκτίμηση της ύφεσης που στείλαμε στους Ευρωπαίους» διευκρινίζοντας ότι «μιλάμε για ύφεση 16% στο β τρίμηνο».

«Υπάρχει ζήτημα με την εστίαση και είματε εδώ με πιο στοχευμένες ενέργειες να αντιδράσουμε στο άμεσο μέλλον για να στηρίξουμε επαγγελματικές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας παραθέτοντας το παράδειγμα της επέκτασης της επιστρεπτέας προκαταβολής 2 για την οποία είπε ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι 7-10 Ιουλίου.

Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου, είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ότι μέχρι τέλος Ιουνίου ότι η ελληνική οικονομία θα λειτουργεί και από εκεί και πέρα περιμένουμε η χώρα να ξεκινήσει να εισπράττει γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε παράταση φορολογικών δηλώσεων χωρίς αλλαγή της ημερομηνίας πρώτης πληρωμής.

Ως προς τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «εκτιμούμε πως σε 2-3 εβδομάδες θα υπάρξει ώθηση προς την κατεύθυνση των εκταμιεύσεων» για τα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου και αρχικού κεφαλαίου.

Όπως εξήγησε τα όποια προβλήματα μέχρι τώρα οφείλονται αφενός στο ότι υπάρχει μια ζήτηση που είναι πολλαπλάσια των προσφερόμενων πόρων και αφετέρου στο ότι όλες οι επιχειρήσεις υποβάλουν αίτηση ακόμα και επιχειρήσεις που κανονικά θα κόβονταν λόγω φερεγγυότητας.Επιβεβαίωσε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα ώστε να επιτραπεί η κρατική ενίσχυση και σε μεγαλύτερες προβληματικές επιχειρήσεις σημειώνοντας ότι «στην επιστρεπτέα 2 έχουμε εντάξει και τις προβληματικές επιχειρήσεις έως 31 Δεκεμβρίου 2019». Όπως δήλωσε η κυβέρνηση συζητά με τις Βρυξέλλες επιδότηση και για προβληματικές επιχειρήσεις, δηλαδή όσες είχαν μείωση κεφαλαίου 50%. Το αίτημα, όπως ξεκαθάρισε,   δεν αφορά επιχειρήσεις «ζόμπι» αλλά όσες αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Ως προς τα ταμειακά διαθέσιμα ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι έχουν φτάσει τα 37,5 δισ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου «γιατί βγήκαμε δύο φορές με επιτυχία στις αγορές συν ότι κάναμε μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματείων και λάβαμε 5+2 δισ. ευρώ».

Όπως είπε, δε, αν και το το επόμενο χρονικό διάστημα Ιούνιο-Ιούλιο δεν θα βγούμε στις αγορές και δεν θα έχουμε εισροές διαβεβαίωσε ότι «δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα ακόμα και αν υπάρξει δεύτερο κύμα».

«Ήδη έχουμε καλύψει το 80% όσων είχαμε πει στις αρχές της χρονιάς ότι θα βγούμε στις αγορές, περίπου 8 δισ. Τελικά τα 7 δισ. τα έχουμε ανάγκη για άλλους λόγους να καλύψουμε τις απαιτήσεις λόγω κορωνοϊού» πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ τονίζοντας ότι «πρέπει να κρατάμε ταμειακά διαθέσιμα για το δεύτερο εξάμηνο γιατί δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν οι ευρωπαικοί πόροι. Μέχρι τώρα δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ προδοκούμε τον Ιούλιο χρήματα από συγχρηματοδοτήσεις».

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του προγράμαμτος κοινωνικού τουρισμού ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «είμαστε εδώ να τα δούμε όλα. Έχει τετοια δυναμική η εικόνα της εγχώριας, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας που πρέπει να είσαι σε εγρήγορση για να αντιδράσεις» δίνοντας το παράδειγμα της επέκτασης του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι στο α΄τρίμηνο η ελληνική Οικονομία είχε πάει καλύτερα από όσο αναμενόταν (-0,9%) και πολλά στοιχεία όπως η κατανάλωση, οι ενάρξεις επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ, το επενδυτικό κλίμα κλπ –με εξαίρεση μόνον τα αποθέματα- έδειχναν ανοδική πορεία στην Οικονομία.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος λέγοντας πως προσδοκά εξελίξεις εντός του Ιουλίου, αν και προς το παρόν έχει προβλεφθεί μόλις Eurogroup στις αρχές του μηνός. Θύμισε όμως πως ως τώρα η χώρα δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από την ΕΕ.

Η ύφεση, όπως είπε, θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχε λάβει η κυβέρνηση τα μέτρα που ανακοίνωσε, όπως :

– Επιστρεπτέα Προκαταβολή Ι με 605 εκατ. ευρώ για 54.000 επιχειρήσεις
– Επιστρεπτέα Συνεργασία ΙΙ όπου έχουν υποβληθεί ήδη 118.000 αιτήματα
– Αποζημίωση 800 ευρώ σε 557.076 δικαιούχους
– Αποζημίωση 534 ευρώ σε 250.675 δικαιούχους
– Πλατφόρμα δήλωσης ζημιάς από ενοίκια Ακινήτων
– Φορολογικές αναστολές και πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις από το 2021 ή 24 με επιτόκιο 2,5% αντί 5%-6% της πάγιας ρύθμισης
– Μείωση προκαταβολής φόρου
– Επιδότηση επιτοκίου δανείων, που πήρε παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου για 300.000 εργαζομένους σε επιχειρήσεις
– Κεφάλαια κίνησης 1,48 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί σε 7 εβδομάδες και αναμένεται να περάσουν σε 2-3 εβδομάδες στην αγορά
– Από Ταμείο Εγγυοδοσίας εγκρίθηκαν 1155 αιτήσεις και, πέρα από τη μεγάλη ζήτηση, εμφανίζονται και πολλοί αφερέγγυοι που δεν πρέπει να δανειοδοτηθούν

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube