Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στον Real Fm | 14.3.2021

Είναι δυσμενέστερη η εικόνα από αυτή που είχαμε στον προϋπολογισμό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Real fm 97,8 και στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου και του Γιώργου Αμυρά.

 

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο υγειονομικό πεδίο την προηγούμενη Παρασκευή για μια εβδομάδα καταρχήν έχουν κόστος 725 εκατ. ευρώ.

Μέχρι την άλλη Δευτέρα. Είναι 750 κανονικά αλλά υπάρχουν κάποιες γεωγραφικές περιοχές που υπάρχει ακόμα το click away ακόμα στο λιανεμπόριο.

Από αυτά, τα 325 εκατ. είναι το κόστος του λιανεμπορίου. Είναι τεράστιο το κόστος.

Και θέλω να είμαι είμαι ειλικρινής.

Είναι δυσμενέστερη η εικόνα από αυτή που είχαμε στον προϋπολογισμό. Στον προϋπολογισμό ότι ουσιαστικά μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα επέρχεται σταδιακά η κανονικότητα» είπε ο υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

«Στον προϋπολογισμό είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρχουν περίπου 100 χιλιάδες αναστολές εργασίας που θα χρειαστεί να καταβάλουμε εμείς αποζημίωση ειδικού σκοπού τον μήνα Μάρτιο. Από 800 χιλιάδες τον Δεκέμβριο πέφταμε σιγά, σιγά κάθε μήνα για να φτάσουμε περίπου στις 100 χιλιάδες τον μήνα Μάρτιο. Τώρα αυτός ο αριθμός είναι τετραπλάσιος με πενταπλάσιος, από ό,τι φαίνεται».

Σε ερώτηση εάν ο αριθμός των αναστολών είναι περίπου 500 χιλ. είπε ότι ακόμα δεν υπάρχει ακριβής εικόνα αλλά είναι πολλαπλάσιο. «Αυτό έχει ένα πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος» τόνισε. «Το κόστος δεν θα καλυφθεί όλο όσο παρατείνεται το lockdown.

Άρα έρχεται η Πολιτεία και λέει ότι είχαμε βάλει 7,5 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την κοινωνία. Τα 7,5 δισ. έχουν γίνει ήδη 11,6 δις. γιατί το lockdown έχει κρατήσει περισσότερο και έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Όσο το lockdown παρατείνεται, τόσο το κόστος πολλαπλασιάζεται και η Πολιτεία είναι αδύνατον να καλύψει το σύνολο των απωλειών για τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Άρα προσπαθούμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί όσο μπορούμε περισσότερο γιατί υπάρχουν και συγκεκριμένες ταμειακές δυνατότητες της χώρας».

«Από τα μέτρα που ανακοινώσαμε προχθές τουλάχιστον δύο, η Γέφυρα και η κάλυψη του ποσοστού των παγίων δαπανών θα υπάρξει ενίσχυση στις επιχειρήσεις τον μήνα Μάιο.

Άρα ουσιαστικά είναι δύο μέτρα μετάβασης από το lockdown προς μια κανονικότητα. και για αυτό τα σχεδιάσαμε με αυτόν τον τρόπο ώστε να είναι στοχευμένα, σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη, χρειάζονται την ελληνική πολιτεία και ερχόμαστε κοντά τους.

Και παράλληλα τα μέτρα που πήραμε για τις επιστρεπτέες 1,2,3 και τη διεύρυνση αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών δεν αφορά μόνο στην επιχείρηση φέτος, αφορά στον σχεδιασμό της από το 2022 και μετά γιατί τότε θα πλήρωνε», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Σημείωσε ότι «το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα είναι υψηλότερο το 2021 από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού» ενώ για την ύφεση είπε ότι δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις.

«Γιατί η κατάσταση είναι δυσμενέστερη το 2021 άρα εύκολα κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η πρόβλεψη σας για περίπου 4,5 % ανάπτυξη το 2021 είναι έωλη πλέον όμως από την άλλη έχουμε μια πολύ καλύτερη επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2020, και ένα τμήμα αυτού μεταφέρεται στο 2021. Η δε εκτίμηση που έχει γίνει στα ευρωπαϊκά φόρα δεν περιλαμβάνει το ταμείο ανάκαμψης. Άρα όσες μελέτες έχω δει να έχουν δημοσιοποιηθεί μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ συγκλίνουν ότι πάρα το lockdown για ένα τρίμηνο στη χώρα, μπορεί να πετύχει ισχυρή ανάκαμψη της τάξης του 4,5% το 2021», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Για τα ταμειακά διαθέσιμα, είπε ότι «δεν δώσαμε όλα τα λεφτά μπροστά. Όταν δεν ξέρεις την ένταση και την έκταση του προβλήματος πρέπει να έχεις πάντα στο ταμείο πόρους. Αν ακολουθούσαμε αυτό που εισηγούνταν πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν θα κάναμε σήμερα τη συζήτηση. Άρα σήμερα έχουμε ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως των 33 δισ. ευρώ. Προφανώς όσο επεκτείνεται το lockdown δυσκολεύει η κατάσταση με τα ταμειακά διαθέσιμα, όμως θα πρέπει να ξέρουμε βδομάδα βδομάδα πώς λειτουργεί η οικονομία και πρέπει να δούμε το πότε και πώς θα βγαίνουμε στις αγορές και με τι όρους δανεισμού. Έχουμε σκοπό σε τακτά χρονικά διαστήματα να βγαίνουμε στις αγορές, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν προαναγγέλλεται».

Για τον ΕΝΦΙΑ
Σε ερώτηση εάν υπάρχει περιθώριο για μείωση φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ για φέτος, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε μόνιμη μείωση φόρου όσο υφίσταται η υγειονομική κρίση. Αυτό είναι ευρωπαϊκός κανόνας ,πρέπει τα μέτρα να είναι στοχευμένα και παροδικά.

Όταν κλείσει η παρένθεση υγειονομικής κρίσης θα επανέλθουμε στη ορθή δημοσιονομική πολιτική που είχαμε εφαρμόσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 των μόνιμων μειώσεων φόρων.

Σας θυμίζω ότι μέχρι τότε είχαμε μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% , μόνιμη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 24%, μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα και μόνιμη μείωση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων στα κατώτατα εισοδήματα».

Ερωτηθείς εάν είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης μια περαιτέρω μείωση ΕΝΦΙΑ είπε τα εξής: «Είναι στα σχέδια μας.Δεν μπορώ να σας πω όμως ότι αυτό θα υλοποιηθεί φέτος γιατί προηγείται η ολοκλήρωση της άσκησης για τις αντικειμενικές αξίες, πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα που θα βγάλει η άσκηση και θα πρέπει να δούμε πότε αυτά θα ενσωματωθούν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που δεν ξέρω χρονικά εάν είναι αυτό εφικτό».

Για τα τέλη κυκλοφορίας
Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας σημείωσε: «Για όσους μήνες θα κυκλοφορούν τα οχήματα θα πληρώνουν τέλη, έχουμε την περίφημη άσκηση των δωδεκατημορίων. Αυτό θα γίνει από τον Μάιο ώστε να καλύψουμε και όσους πλήρωσαν τέλη Φεβρουαρίου τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς το πέναλτι του ενός μήνα που είχε υποβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Για τις επιστρεπτέες
«Η επιστρεπτέα 6 λήγει στις 16 Μαρτίου και πληρώνουμε Τρίτη-Τετάρτη. Ανοίγουμε πλατφόρμα στις 16 του μήνα για δύο ημέρες γι’ αυτούς που υπέβαλαν στα «Έσοδά μου» αλλά δεν έκαναν τελικά αίτηση όπως όφειλαν.

Η Επιτρεπτέα 7 ανοίγει αμέσως μετά, θα πληρωθεί τέλος Απριλίου, θα είναι 1 δισ. ευρώ, το 50% δεν θα επιστρέφεται, θα υπολογίζεται η πτώση τζίρου Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, θα πρέπει να υπάρχει μείωση τζίρου 20% τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2021 σε σχέση με το 2020 και θα υπάρχει προσαρμογή το 2020 για τον Μάρτιο γιατί είχαμε lockdown.

Και δύο σημαντικά θέματα. Θα έχουμε όλες τις επιχειρήσεις- δηλαδή αυτές που άνοιξαν από τον Δεκέμβριο του 2019- επιλέξιμες ανεξαρτήτως τζίρου, εκτός από τις επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα 5 και 6. Εκεί θα υπολογιστεί η μείωση τζίρου. Και θα κοιτάξουμε αν υπάρχει μείωση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019 αλλά ο όρος αυτός δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις που έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και είναι το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, τα γυμναστήρια, οι μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και άλλοι κλάδοι» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

 

enikonomia.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube