Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στον Real Fm 97,8 | 29.12.2021

Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στήριξης των πολιτών λόγω της επέλασης της πανδημίας με επίκεντρο την αγορά εργασίας και εφόσον αξιολογηθεί ο αντίκτυπος των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων, άφησε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

H υγειονομική και η ενεργειακή κρίση επιβάλλουν στην πολιτεία να σταθεί δίπλα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σημείωσε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

 

 

«Τα τελευταία δύο χρόνια το οικονομικό επιτελείο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί με ψυχραιμία. Η οικονομία είναι ακόμη ανοιχτή. Προς το παρόν δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να δούμε τον αντίκτυπό τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών. Διευκρίνισε δε πως «αν το πρόβλημα εξαντληθεί σε 2 -3 εβδομάδες είναι πολύ διαφορετικό από το να κρατήσει 2-3 μήνες». Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα τα νέα μέτρα στήριξης θα έρθουν, αφού πρώτα υπάρξουν ενδείξεις για τον αντίκτυπο των νέων περιοριστικών μέτρων.

Ως προς τα μέτρα στήριξης που ζητά η αγορά (μείωση ενοικίων, περαιτέρω μείωση ΦΠΑ κτλ) ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των θέσεων εργασίας όπως οι αναστολές και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. «Τα γρήγορα αντανακλαστικά πρέπει να υπάρχουν στην αναστολή εργασίας. Για τα υπόλοιπα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί κι άλλο το ποσό της επιστροφής των ενισχύσεων μέσα στο 2022, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση, έχουμε μάθει να μην αποκλείουμε τίποτα».

Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο η μετάλλαξη Όμικρον έχει μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις και ως εκ τούτου απαιτείται ψυχραιμία ως προς το μείγμα μέτρων στήριξης προκειμένου να είναι στοχευμένα και με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση και το 2022 θα συνεχίσει να βοηθά νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αυτά τα μέτρα που ξέρουμε έως τώρα και άλλα που θα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα.

Πάντως η υπέρβαση του στόχου στα φορολογικά έσοδα του 2021, η οποία δείχνει να συνεχίζεται και το Δεκέμβριο επιτρέπει τον σχεδιασμό για την λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης στο βαθμό που θα απαιτηθεί. Ωστόσο πηγές του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι στην απόφαση θα πρέπει να προσμετρηθεί και η φοροδοτική ικανότητα του 2022, καθώς έχουν ήδη παραταθεί οι πληρωμές για τα κορονοχρέη αλλά και για την Επιστρεπτέα, κάτι που θα επηρεάσει τη ροή πληρωμών του 2022. Ως εκ τούτου το 2022 εκτιμούν ότι είναι πιο σκόπιμο τα μέτρα στήριξης να επικεντρωθούν σε παρατάσεις οφειλών, παρά σε νέες επιδοματικού τύπου παροχές που θα προκαλέσουν πίεση και από πλευράς δαπανών.

ertnews.gr

Ρεπορτάζ/Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube