Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στον Real Fm με το Ν. Χατζηνικολάου | 9.11.2020

Για τις επιπτώσεις του δεύτερου lockdown στην οικονομία αλλά και για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών μίλησε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Σταϊκούρας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. 

 

 

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση επιμένει ότι η οικονομία θα επανέλθει γρήγορα και εύκολα κάνοντας ένα “V” στην ανάπτυξη, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι “όλες οι εκτιμήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δείχνουν ότι θα υπάρχει μία ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Άρα όλες οι μελέτες δείχνουν και για την Ελλάδα ότι θα βελτιωθεί η οικονομία σημαντικά το 2021 στο βασικό σενάριο. Όσο κάθε χώρα στην Ευρώπη- και η Ελλάδα- μπαίνουν σε ένα δεύτερο lockdown ή όσο υπάρχουν περιορισμοί στην οικονομία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τόσο η ανάκαμψη που αναμένεται το 2021 θα συρρικνώνεται. Άρα δεν μπορώ να δώσω ξεκάθαρη εικόνα γιατί όλοι εξαρτώμαστε από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Αν γνωρίζαμε πότε θα αντιμετωπιστεί με επάρκεια η υγειονομική κρίση, θα μπορούσα να σας κάνω καλύτερες εκτιμήσεις. Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα: Προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη το 2021 αλλά όσο οι περιορισμοί στην οικονομία είναι αυστηρότεροι και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τόσο το ποσοστό της ανάκαμψης θα συρρικνώνεται. Αυτό δείχνει και την ορθότητα της επιλογής να ρίχνουμε πολλά όπλα και πυρομαχικά στη μάχη αλλά να κρατάμε και πολεμοφόδια καθώς δεν γνωρίζουμε την ένταση και το μέγεθος της κρίσης, ούτε τον ακριβή χρόνο για το εμβόλιο. Ελπίζουμε και ενεργούμε για το καλύτερο ως ΥΠΟΙΚ αλλά προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο”.

Σε ερώτηση γιατί να υπάρχει οφειλόμενο ενοίκιο έστω 60% σε επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι “το κράτος έρχεται και παρεμβαίνει σε σύμβαση μεταξύ δύο ιδιωτών. Αυτό δεν γίνεται στην Ευρώπη. Κοιτάμε και τις δύο πλευρές του λόφου. Από τη μία δίνουμε υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά ακίνητα και κύριες κατοικίες εργαζομένων που πλήττονται όπως και στη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους και από την άλλη κοιτάμε να καλύψουμε κατά το ήμισυ τη ζημία για τους ιδιοκτήτες με το ποσό να πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς”.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ακόμη ότι “πουθενά πανευρωπαϊκά δεν υπάρχει διαγραφή οφειλών. Νομοθετήσαμε ότι οι οφειλές πάνε από τον Απρίλιο του 2021 και μετά για όσους πλήττονται και μάλιστα μπορούν να πληρωθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 με πολύ μικρό επιτόκιο. Δεν ερχόμαστε να επιβαρύνουμε τους πολίτες το 2021”.

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα ταξί, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι “όσον αφορά στα ταξί, και στις δύο επιστρεπτέες προκαταβολές έπαιρναν ένα σημαντικό ποσό. Το θέμα είναι αν μπήκαν στο πρόγραμμα γι’ αυτή την ενίσχυση. Η Πολιτεία έχει φροντίσει για τα ταξί, δίνοντας 2.000 ευρώ μέσα από την Επιστρεπτέα. Στην επόμενη επιστρεπτέα το 50% δεν θα είναι επιστρεπτέο και βάζουμε και όλες τις ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ή χωρίς ταμειακή μηχανή.

Ερχόμαστε να τους βοηθήσουμε με την προϋπόθεση ότι Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είχαν μείωση τζίρου πάνω από 20% σε σχέση με πέρυσι. Και τον Δεκέμβριο θα τους ξαναβοηθήσουμε με βάση τη μείωση τζίρου μηνός Νοεμβρίου. Στην οικονομία έχουν πέσει περίπου 3,5 δισ. ευρώ έχουν πέσει μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Επίσης αν κάποιος είναι πληττόμενος με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ έχει και μείωση ενοικίου και για μικρές επιχειρήσεις υπάρχει αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αναστολή εργασίας. Μην ξεχνάμε ότι για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή σημαντικοί πόροι έρχονται από Ευρώπη, άρα υπάρχουν κανόνες, πρέπε να αποδεικνύεται ότι υπάρχει μείωση τζίρου και επίσης ότι οι επόμενες Επιστρεπτέες το 50% δεν θα είναι επιστρεπτέο”.

Αναφορικά με τα 800 ευρώ και τις επικρίσεις ότι τελικά κανείς δεν θα το πάρει ολόκληρο, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι “δεν ήταν επικοινωνιακή η εξαγγελία. Στην α’ φάση τα 800 ευρώ αντιστοιχούσαν σε 45 ημέρες. Τώρα αντιστοιχούν σε 30 ημέρες. Αν κάποιος μπήκε σε αναστολή αρχή του μήνα θα πάρει 800 ευρώ, αν μπήκε από σήμερα θα πάρει αναλογικά γιατί για μια εβδομάδα δούλευε”.

Σχετικά με το επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι “το συζητήσαμε με το υπουργείο Εργασίας και καλύπτουμε 130.000 μακροχρόνιας ανέργους. Οι υπόλοιποι στηρίζονται μέσω διαφόρων προγραμμάτων που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κ.α”. Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας “ερχόμαστε και ενισχύουμε την οικονομία”.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube