Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020
Το επενδυτικό πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει στην υλοποίηση νέων έργων στους τομείς της έξυπνης ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα μετά τη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Andrew McDowell
Αγαπητέ Andrew McDowell,
Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω, και πάλι, στην Ελλάδα.
Ως ενός εκ των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την υπογραφή δύο δανειακών συμβάσεων.
Μία δανειακή σύμβαση για τη συγχρηματοδότηση, εκ μέρους της ΕΤΕπ, μέρους της εθνικής συμμετοχής για την κάλυψη επιλεγμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Και μία για το Αεροδρόμιο Ηρακλείου, ύψους 180 εκατ. ευρώ.
Επιβεβαιώνεται έτσι, για ακόμη μία φορά, ότι η ΕΤΕπ διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, τόσο με την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία όσο και με την προώθηση επενδυτικών σχεδίων.
Διαχρονικά, από το 1963 μέχρι και σήμερα, αποδεικνύεται ότι αποτελεί βασικό χρηματοδοτικό εταίρο της χώρας.
Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία.
Την δεκαετία της κρίσης.
Μας υποστηρίζει, τόσο με παροχή χρηματοδότησης όσο και με σημαντική τεχνική βοήθεια.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι, από το 2011, η χώρα μας έχει υπογράψει δανειακές συμβάσεις ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ, ενώ ειδικότερα το 2019, υπεγράφησαν συμβάσεις συνολικής αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας με την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο συστάθηκε το 2015 και λειτουργεί στο πλαίσιο της ΕΤΕπ, η χώρα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με κριτήριο το σύνολο των επενδύσεων που κινητοποιούνται ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Σε συνέχεια αυτής της επιτυχημένης συνεργασίας, τονίζω ότι αποτελεί κεντρική προτεραιότητά μας να συνεχίσουμε να συμβάλουμε, από κοινού με την ΕΤΕπ και σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην αύξηση των επενδύσεων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, ώστε να καλύψουμε το μεγάλο επενδυτικό κενό της τελευταίας δεκαετίας.
Βασική προϋπόθεση προκειμένου να επιτευχθεί υψηλός και διατηρήσιμος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, να δημιουργηθούν πολλές, νέες και καλές θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.
Προς αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε:
- Επιτάχυνση των συμφωνημένων χρηματοδοτήσεων.
- Σταθεροποίηση της ετήσιας χρηματοδότησης σε σημαντικό ύψος, υψηλότερο προηγούμενων ετών.
- Διερεύνηση νέων τομέων χρηματοδότησης, ειδικότερα στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος, όπως συζητήθηκε και κατά της διάρκειας του προχθεσινού Ecofin.
- Στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους άλλους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, προκειμένου να βρεθούν οι επωφελέστερες χρηματοδοτικές προτάσεις στον τομέα που εξειδικεύεται ο καθένας.
- Στοχευμένη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τεχνικό και στον οικονομικό τομέα.
- Ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ.
- Ενίσχυση της υποστήριξης χρηματοδότησης των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των ξένων ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα μας.
- Και τέλος, χρηματοδότηση της επενδυτικής πολιτικής της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, καθώς και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Η Ελλάδα προσμένει στη συνέχιση, διεύρυνση και μεγιστοποίηση της χρηματοδοτικής δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χώρα μας, τον μεγαλύτερο πολυμερή δανειολήπτη και δανειστή στον κόσμο.
Εκτιμά ότι, το 2020, μπορούν να υπογραφούν δανειακές συμβάσεις που θα ξεπερνούν τα 3,1 δισ. ευρώ, τόσο για έργα δημοσίου συμφέροντος, όσο και ιδιωτικού.
Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω και πάλι τις ευχαριστίες μου προς τον Αντιπρόεδρο και συνολικά την ΕΤΕπ για τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τους τελευταίους μήνες, για το κοινό καλό της Ελλάδας και της Τράπεζας.
Τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Andrew McDowell μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
«Είναι χαρά μου να βρίσκομαι στην Αθήνα στην πρώτη επίσκεψή μου για το 2020 και για τη νέα δεκαετία. Είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση για τη δραστηριότητα της ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2019 και για τις κατευθύνσεις αυτής της συνεργασίας τα επόμενα χρόνια. Το 2019 ήταν μια πολύ παραγωγική χρονιά, με τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ να ανέρχονται πάνω από τα 2 δισ. ευρώ και συνυπολογίζοντας και την θυγατρική μας ΕΤαΕ στα 2,1 δισ. ευρώ.
Θα δημοσιεύσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τη δραστηριότητα αυτή μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Όπως γνωρίζετε, το 2019 χορηγήσαμε νέες χρηματοδοτήσεις για το Λιμάνι του Πειραιά, για τη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών, τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων με τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), τη στήριξη της γεωργίας, της αναβάθμισης των πόλεων, τα αντιπλημμυρικά έργα, συμβάσεις που δημοσιοποιήθηκαν σε αυτό το κτίριο το φθινόπωρο του 2019. Σε αυτήν την επίσκεψη, σήμερα, ανακοινώνουμε κι άλλες συμφωνίες χρηματοδότησης.
Με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, ο οποίος είναι και Διοικητής της ΕΤΕπ, συζητήσαμε κι ευρύτερα για την νέα στρατηγική της ΕΤΕπ, ως τον κύριο χρηματοδοτικό φορέα της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Συζητήσαμε για τις προοπτικές που δημιουργεί αυτή η στρατηγική για τους στόχους της ΕΤΕπ και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα. Θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στη χρηματοδότηση επενδύσεων για την ενέργεια, την ενεργειακή αποδοτικότητα, τις ενεργειακές υποδομές όπως μεταφορά, διανομή, διασύνδεση. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία συνεργασίας, καθώς υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για επενδύσεις στους τομείς αυτούς, με βάση τους φιλόδοξους στόχους της Ελλάδας. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε αυτή τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΤΕπ σε αυτόν τον τομέα και σε άλλους.
Συζητήθηκε, επίσης, η υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που είναι προτεραιότητα της Ελλάδας για τη στήριξη της οικονομίας, των επενδύσεων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ΕΤΕπ διαθέτει εκτός από τη δυνατότητα χρηματοδότησης και τη δυνατότητα υποστήριξης με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Θεωρούμε εξαιρετικά καλή τη σχέση που έχουμε με την Ελλάδα και με τη βοήθεια του γραφείου μας στην Αθήνα, το οποίο εξασφαλίζει την αμεσότητα της επαφής. Ως Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, και λαμβάνοντας υπόψη το ύψος 2 δισ. των χρηματοδοτήσεων του 2019, δεν βλέπω λόγο μείωσης της δραστηριότητάς μας στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, δεδομένης και της ανάγκης να υπερκαλυφθεί η μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίας, λόγω της κρίσης.
Η Ελλάδα υπήρξε σε όλο αυτό το διάστημα προτεραιότητα για την ΕΤΕπ και συνεχίζει να είναι, ούτως ώστε να υποστηριχθεί η ανάκαμψη τη οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας και συνακόλουθη αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών στα επιθυμητό επίπεδο.
Σας ευχαριστώ».