3 σημαντικές παρεμβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου | 28.5.2024

Αθήνα, 28 Μαΐου 2024

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Χρήστος Σταϊκούρας: 13 σημαντικές παρεμβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

 

Τα σημαντικά έργα υποδομής που υλοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Έβρου παρουσίασε, σήμερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας σε Συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της τρίτης περιοδείας του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων που αφορούν:

 1. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
 2. Τη Σιδηροδρομική Σύνδεση – «Sea – 2 – Sea».
 3. Την Οδική Σύνδεση με την Τουρκία.
 4. Την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης.
 5. Τη μελέτη του Φράγματος Δερείου.
 6. Την κατασκευή της Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου στη Σαμοθράκη.
 7. Την αντικατάσταση και Υπογειοποίηση των Αρδευτικών Δικτύων ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου.
 8. Τη Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Τεχνική Διαχείριση Κτιρίων Στέγασης Υπηρεσιών 5 Αστυνομικών Διευθύνσεων, ανάμεσα στα οποία και αυτό της Αλεξανδρούπολης, μέσω ΣΔΙΤ.
 9. Τη Μελέτη Αντιμετώπισης Ακτομηχανικών Προβλημάτων στο Αλιευτικό Καταφύγιο και την ευρύτερη περιοχή Θέρμων, στη Σαμοθράκη.
 10. Την Αποκατάσταση Προσήνεμου Μώλου και Προστασία Εισόδου Αλιευτικού Καταφυγίου Μάκρης, Δήμου Αλεξανδρούπολης.
 11. Τον Κάθετο Άξονα της Εγνατίας Οδού «Αρδάνιο – Ορμένιο», Παράκαμψη Προβατώνα.
 12. Την αναβάθμιση του Ελικοδρομίου Σαμοθράκης.
 13. Την αναβάθμιση του Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης.

Η σημερινή περιοδεία του κ. Σταϊκούρα στην Π.Ε. Έβρου ξεκίνησε με επισκέψεις σε βιομηχανικές μονάδες, καθώς και στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Εν συνεχεία μετέβη στην Π.Ε. Ροδόπης, όπου επισκέφθηκε επιχειρήσεις και συναντήθηκε με αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής.

 

Αναλυτικά τα έργα της Π.Ε. Έβρου που παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας στη Συνέντευξη Τύπου:

 

1ον. Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η Κυβέρνηση επεδίωξε, εγκαίρως, να αναδείξει και να αξιοποιήσει την δυναμική της γεωστρατηγικής αξίας του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Ως απόρροια, το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέταξε τον λιμένα στο αναθεωρημένο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΤΕΝ-T).

Συνέπεια αυτού, η Αλεξανδρούπολη αποκτά ρόλο καταλύτη για την εφοδιαστική αλυσίδα και το διεθνές εμπόριο.

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με την Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, δρομολόγησε σειρά πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των υποδομών του και αναμένεται, άμεσα, η εκκίνηση έργων ύψους 19,1 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για:

 • 1) την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και του διαύλου ναυσιπλοΐας του λιμένα και
 • 2) για την οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος με τη νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό που είναι ήδη υπό κατασκευή.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή οδικού άξονα μήκους 1.500 μέτρων εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, που θα επιτρέψει την εκτροπή της εμπορικής κίνησης προς την Εγνατία Οδό, δια μέσου της Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, παρακάμπτοντας τον αστικό ιστό.

Στις 8 Αυγούστου 2023, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής και του ΤΑΙΠΕΔ, για το εν λόγω έργο.

Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ ωρίμασε και διενήργησε το έργο.

Στις 31 Οκτωβρίου 2023, με Κοινή Απόφαση μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έγινε ο καθορισμός των αποφαινόμενων οργάνων για την εκτέλεση του έργου, με Αναθέτουσα και Προϊσταμένη Αρχή την Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας και Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Διευθύνουσα Υπηρεσία την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Μακεδονίας, Ηπείρου και Θράκης της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Οι προσφορές του ηλεκτρονικού διαγωνισμού αποσφραγίστηκαν την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Στις 3 Απριλίου 2024, εκδόθηκε η απόφαση κατακύρωσης στο πλαίσιο του δημόσιου ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων για την επιλογή αναδόχου, ως προς το Τμήμα Β του έργου.

Η σύμβαση για το Τμήμα Β, ύψους περίπου 4,1 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, υπεγράφη, στις 16 Μαΐου 2024.

Για το Τμήμα Α, απαιτείται η οριστικοποίηση της ανάδειξης προσωρινού αναδόχου, η αποστολή φακέλου διαγωνισμού και σχεδίου σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου εκτιμάται σε 18 μήνες για το Τμήμα Α, και σε 8 μήνες για το Τμήμα Β.

 

2ον. Σιδηροδρομική Σύνδεση – “Sea-2-Sea

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της σύνδεσης:

 • Ενεργοποιούμε τριμερή συνεργασία με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, για τη δημιουργία πολυτροπικού διαδρόμου μεταφορών.
 • Υποβάλλαμε, τον Ιανουάριο του 2024, πρόταση, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης Connecting Europe Facility (CEF-II), για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Ταυτόχρονα, εγκρίθηκε, από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ, η υλοποίηση του έργου, με διαχωρισμό σε Α’ φάση (λειτουργία μονής γραμμής) και Β’ φάση (μελλοντική λειτουργία διπλής γραμμής).

Ο διαγωνισμός συνεχίζεται για τα έργα της Α’ φάσης, δηλαδή την κατασκευή μονής γραμμής με εγκατάσταση συστημάτων σηματοδότησης με ETCS και ηλεκτροκίνησης, επί υποδομή διπλής γραμμής σε τμήματα του έργου, για τη δυνατότητα μελλοντικού διπλασιασμού αυτής.

Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου εκτιμήθηκε στο ποσό των 700 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε έκτακτη χρηματοδότηση του ΟΣΕ, με ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ (7 εκατ. ευρώ για το 2024 και 18 εκατ. ευρώ για το 2025), και σκοπό τη ριζική ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ζητήματα.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου θα είναι συνολικά 18 μήνες, ανάλογα με τους χρόνους παράδοσης των συστημάτων.

Την Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024, εισέρχεται προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ η προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση 90 Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο, της 21ης Ιουνίου 2024, θα γίνει εισήγηση για την έγκριση των τευχών του σχετικού Διαγωνισμού.

 

3ον. Οδική Σύνδεση με Τουρκία.

Διατηρούμε ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας με την γείτονα χώρα, σε πεδία της λεγόμενης θετικής ατζέντας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί συμφωνία με την Τουρκία για την κατασκευή δεύτερης συνοριακής οδικής γέφυρας, στο πέρασμα Κήποι – Ύψαλα, με στόχο την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης εμπορικής κυκλοφορίας και της ανάγκης ενίσχυσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη διασυνοριακή περιοχή.

Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» έχει αναλάβει, για λογαριασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και της τουρκικής πλευράς, τη μελέτη της οδικής γέφυρας, συνολικού μήκους περίπου 840 μέτρων.

Η κατασκευή της κύριας κεντρικής καλωδιωτής γέφυρας θα γίνει με δύο διαφορετικές δημοπρατήσεις, μία από την ελληνική και μία από την τουρκική πλευρά, για το τμήμα της γέφυρας που αφορά στην εκάστοτε επικράτεια, και αντίστοιχα η κατασκευή από δύο αναδόχους, έναν για κάθε πλευρά.

Η χρηματοδότηση των μελετών έχει εξασφαλισθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η οριστική μελέτη της γέφυρας θα παραδοθεί τον Ιούνιο 2024, και θα ακολουθήσει, άμεσα, η σύνταξη κοινών τευχών δημοπράτησης και η δημοπράτηση του έργου.

 

4ον. Κατασκευή Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, συμβατικού ποσού άνω των 26 εκατ. ευρώ.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 23 Δεκεμβρίου 2021.

Εκκρεμεί η κατάληψη των απαλλοτριωμένων ακινήτων στα τμήματα όπου υπάρχουν υφιστάμενα κτίρια – κατοικίες, και η υπογραφή της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης, η οποία συντάχθηκε για να συμπεριλάβει τις αλλαγές στην κατασκευή των τεχνικών του έργου, οι οποίες προέκυψαν από τις πρόσθετες απαιτήσεις που τέθηκαν από τον ΟΣΕ για τις νέες σιδηροδρομικές γραμμές που θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν μελλοντικά, προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια και η δια-λειτουργικότητα του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου.

Το έργο, το οποίο και επισκεφτήκαμε με την Ανάδοχο εταιρεία και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025.

Πιθανότατα, το μισό – χιλιομετρικά – έργο να έχει περαιωθεί και να παραδοθεί σε κυκλοφορία το τελευταίο τρίμηνο του 2024.

 

5ον. Μελέτη Φράγματος Δερείου, προϋπολογισμού περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή του και η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού θα προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στην τοπική όσο και στην περιφερειακή ανάπτυξη, αφού επιτυγχάνεται:

 • Άρδευση σημαντικών γεωργικών εκτάσεων, της τάξεως των 400.000 στρεμμάτων, από το Διδυμότειχο μέχρι την Αλεξανδρούπολη.
 • Αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη του φράγματος περιοχών, περιλαμβανομένης της πόλης του Διδυμοτείχου, με έλεγχο των πλημμυρικών απορροών.
 • Ύδρευση οικισμών και βελτίωση της δημόσιας υγείας λόγω της χρήσης ελεγχόμενου πόσιμου νερού.
 • Δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειώνεται ότι αναμένονται καθυστερήσεις στην έγκριση της ΑΕΠΟ, καθώς το σύνολο των έργων του φράγματος και σημαντικό τμήμα των έργων προσαγωγής των αρδευτικών δικτύων, χωροθετούνται σε προστατευμένη περιοχή του Δικτύου NATURA.

Υποβλήθηκε, στις 2 Φεβρουαρίου 2024, το Πρακτικό Αξιολόγησης και Βαθμολόγησης Τεχνικών Προσφορών της Επιτροπής Διαγωνισμού.

Στις 11 Μαρτίου 2024, με Απόφαση Υπουργού εγκρίθηκε το Πρακτικό, όσον αφορά στον έλεγχο των δικαιολογητικών συμμετοχής και στην βαθμολόγηση των Τεχνικών Προσφορών.

Κατά της ανωτέρω Απόφασης ασκήθηκε μία προδικαστική προσφυγή.

Τελικά, ο συμμετέχων οικονομικός φορέας παραιτήθηκε από την προσφυγή.

Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), στις 24 Απριλίου 2024, έθεσε την προσφυγή στο αρχείο.

Το εν λόγω Πρακτικό κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή Διαγωνισμού, στις 26 Απριλίου 2024, για τις ενέργειές της προκειμένου να συνεχίσει ο διαγωνισμός.

Έπεται το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των συμμετεχόντων.

Εφόσον δεν υποβληθούν προσφυγές κατά των επόμενων αποφάσεων του Υπουργού, η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται το 2ο εξάμηνο του 2024, έπειτα από τον προ-συμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

6ον. Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου στη Σαμοθράκη, προϋπολογισμού περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Μετά την καταστροφική θεομηνία του Σεπτεμβρίου του 2017, όπου στον Ξηροπόταμο άλλαξαν τα τοπογραφικά δεδομένα της κοίτης λόγω των προσχώσεων και εκσκαφών που προξένησε η νεροποντή, εγκρίθηκε τροποποίηση της αρχικής μελέτης.

Το έργο μπορεί να διαχωριστεί σε δύο τμήματα, στο καθ’ αυτό έργο της λιμνοδεξαμενής και στα έργα τροφοδοσίας – υδροληψίας.

Είναι ήδη δυνατή η πλήρωση της λιμνοδεξαμενής, αφού έχουν κατασκευασθεί τα έργα υδροληψίας.

Το έργο, το οποίο έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 97%, αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Απαιτείται η εξεύρεση πρόσθετης χρηματοδότησης για την αναγκαία κατασκευή του βανοστασίου και του περιμετρικού φωτισμού, ώστε να είναι δυνατή η ασφαλής παροχέτευση του νερού στο υφιστάμενο ήδη αρδευτικό δίκτυο.

Η σχετική πρόσθετη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 1 έτος.

 

7ον. Αντικατάσταση και Υπογειοποίηση Αρδευτικών Δικτύων ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου, προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ.

Το μήκος του υφιστάμενου δικτύου υπολογίζεται στα 135 χιλιόμετρα, όπου και υφίστανται 70 διάσπαρτες γεωτρήσεις.

Η κατασκευή του έργου θα ωφελήσει σημαντικά περίπου 4.300 παραγωγούς, μέλη του Τ.Ο.Ε.Β.

Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τέλος Ιουνίου του 2024.

 

8ον. Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Τεχνική Διαχείριση Κτιρίων Στέγασης Υπηρεσιών 5 Αστυνομικών Διευθύνσεων, ανάμεσα στα οποία και αυτό της Αλεξανδρούπολης, μέσω ΣΔΙΤ.

Με Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», της 1ης Φεβρουαρίου 2024, αναδείχθηκε Προσωρινός Ανάδοχος.

Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων τα 2 έτη αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 28 έτη την περίοδο λειτουργίας.

Το συνολικό εμβαδό υπόγειων και υπέργειων χώρων κτιρίων και υποδομών περιβάλλοντος χώρου για την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης ανέρχεται στα 4.735 τ.μ.

Εκτιμάται η υπογραφή της Σύμβασης μέσα στο 2024.

 

9ον. Μελέτη Αντιμετώπισης Ακτομηχανικών Προβλημάτων στο Αλιευτικό Καταφύγιο και την ευρύτερη περιοχή Θέρμων, στη Σαμοθράκη.

Το αντικείμενο της σύμβασης, σύμφωνα με τον φάκελο έργου, περιλαμβάνει τοπογραφική μελέτη, γεωτεχνικές έρευνες, μελέτη λιμενικών έργων, μελέτη Η/Μ έργων και περιβαλλοντική μελέτη.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου 2018.

Η τελευταία εγκεκριμένη ημερομηνία περαίωσης είναι η 20η Φεβρουαρίου 2025.

 

10ον. Αποκατάσταση Προσήνεμου Μώλου και Προστασία Εισόδου Αλιευτικού Καταφυγίου Μάκρης, Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Έχει υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης και έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή της, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014 – 2020» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1,6 εκατ. ευρώ.

Έχει οριστικοποιηθεί η έκπτωση του αναδόχου.

Λόγω μη ύπαρξης άλλου διαγωνιζομένου, πρέπει να ματαιωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού.

Το έργο θα επανα-δημοπρατηθεί από την Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με αυξημένο προϋπολογισμό (λόγω επαύξησης της τιμής των λιθορριπών του έργου, εξαιτίας ειδικών συνθηκών), αφού εγκριθεί η χρηματοδότησή του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021 – 2027» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

11ον. Κάθετος Άξονας Εγνατίας Οδού «Αρδάνιο – Ορμένιο» / Παράκαμψη Προβατώνα.

Ο άξονας Αρδάνιο – Ορμένιο, μήκους 124 χλμ., αποτελεί τμήμα των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών.

Ο άξονας έχει ολοκληρωθεί και αποδοθεί σε κυκλοφορία σχεδόν στο σύνολό του, ως κλειστή οδός ταχείας κυκλοφορίας.

Το επιμέρους έργο, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ, αφορά στην ολοκλήρωση της κατασκευής της οδικής παράκαμψης του οικισμού Προβατώνα, μήκους 3,93 χλμ., στην ολοκλήρωση της κατασκευής του παράπλευρου οδικού δικτύου εκατέρωθεν του άξονα και στις αποκαταστάσεις του δικτύου τοπικών οδών (κάθετες οδοί).

Έχουν ήδη εκτελεστεί οι κάτωθι εργασίες:

 • Ολοκλήρωση χωματουργικών εργασιών: 80%.
 • Ολοκλήρωση εργασιών τεχνικού Άνω Διαβάσεως: 60%.
 • Ολοκλήρωση εργασιών αποχέτευσης – αποστράγγισης: 90%.
 • Ολοκλήρωση εργασιών οδοστρωσίας: 70%.

Δεν έχουν εκτελεστεί εργασίες ασφαλτικών, σήμανσης, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού οδοποιίας.

 

12ον. Αναβάθμιση Ελικοδρομίου Σαμοθράκης.

Αυτό το έργο εντάχθηκε στο «Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΤΠΑ) Υποδομών και Μεταφορών 2021 – 2025», και ειδικότερα στον Άξονα Προτεραιότητας «Υποδομές Αερομεταφορών».

Η αναβάθμιση του ελικοδρομίου, η χρηματοδότηση του οποίου υπεγράφη στις 17 Απριλίου 2024, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, είναι εξαιρετικής σημασίας για την τοπική κοινωνία του ακριτικού νησιού, επιτρέποντας την εκτέλεση πτήσεων, μεταξύ των οποίων και οι αεροδιακομιδές ασθενών, κατά τη διάρκεια όλου του 24ωρου.

 

13ον. Αναβάθμιση Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης.

Ο Αερολιμένας αποτελεί έναν από τους τέσσερις πυλώνες των Συνδυασμένων Μεταφορών της Θράκης.

Η θέση εγκατάστασής του γειτνιάζει με τις οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές της Αλεξανδρούπολης.

Διαχειρίζεται, τα τελευταία 5 έτη, κατά μέσο όρο περίπου 16.000 κινήσεις αεροσκαφών σε ετήσια βάση, και διακινεί περισσότερους από 180.000 επιβάτες ετησίως.

Είναι ο μοναδικός αερολιμένας στην Ελλάδα με 24ωρη ετοιμότητα ενεργοποίησης, με προηγούμενη ειδοποίηση 20 λεπτών της ώρας, για την εξυπηρέτηση επιχειρησιακών κρατικών, στρατιωτικών, νοσοκομειακών ή πυροσβεστικών πτήσεων.

Ενδεικτικά, εξυπηρετεί, σε 24ωρη βάση, τις κινήσεις και τις επιχειρησιακές δραστηριότητες όλων των χωρών του ΝΑΤΟ και του Ελληνικού Στρατού.

Ενώ εξυπηρετεί και τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επιδίωξή μας, και προς αυτή την κατεύθυνση ήδη κινούμαστε, είναι η περαιτέρω ενίσχυση του Αερολιμένα.

2024 05 28 X ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΕΒΡΟΣ

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube